Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2349 Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2349 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a procvičení zeměpisné polohy. Konkrétně se zaměřuje na poledníky a rovnoběžky.

2 P LANETA Z EMĚ Určování zeměpisné polohy

3 Z EMĚPISNÁ SÍŤ Pokud se chceme orientovat na glóbusu nebo v mapách, je potřeba naučit se pracovat se zeměpisnou sítí. Zeměpisnou síť tvoří: poledníky a rovnoběžky Pomocí zeměpisné sítě určujeme zeměpisnou polohu daného místa (tzv. zeměpisnou délku a zeměpisnou šířku) Zeměpisnou síť v současné době nahrazují moderní naváděcí (navigační) systémy, které pracují s údaji z družic.

4 1. P OLEDNÍKY Jsou to pomyslné čáry, které spojují všechna místa na Zemi, kde nastává ve stejnou dobu poledne. Mají tvar polokružnice. Spojují oba póly (severní a jižní), a proto mají všechny poledníky stejnou délku Hlavní poledníky: 0°a 180° (rozdělují povrch zeměkoule na východní a západní polokouli) Určují zeměpisnou délku

5 2. R OVNOBĚŽKY Jsou to pomyslné čáry po obvodu Země, které vedou směrem od západu na východ. Mají tvar kružnice, které se směrem k pólům zkracují Hlavní a nejdelší z nich se nazývá rovník (0°), nejkratší rovnoběžka je bod (90°) a leží na S a J-pólu Rovník rozděluje povrch zeměkoule na severní a jižní polokouli. Určují zeměpisnou šířku

6 Důležité rovnoběžky: obratník Raka (23,5°severní zeměpisné šířky) obratník Kozoroha (23,5°jižní zeměpisné šířky) severní polární kruh (66,5°severní zeměpisné šířky) jižní polární kruh (66,5°jižní zeměpisné šířky)

7 P ROCVIČENÍ NOVÉHO UČIVA Vaši přátelé o prázdninách navštívili několik států. Víte, ve kterých světadílech byli, když si zapsali následující údaje? 30°j.š., 130°v.d. …………60°s.š., 100°z.d. ……… 0°, 20°s.š. ………………20°s.š., 50°v.d. ……… Které místo na Zemi má tuto polohu? 28°s.š., 82°z.d. (poloostrov)44°s.š., 5°v.d. (hora) 54°s. š., 0°(souostroví)90°j.š., 129°z.d. Urči zeměpisnou polohu měst: Praha, New York, Tokio.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google