Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_NORSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku a slouží k doplnění učiva o Evropě. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Určí polohu státu v Evropě a uvede některé zajímavosti. KLÍČOVÁ SLOVA: Skandinávie, Oslo, fjordy, Špicberky. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 NORSKO

4 Norsko celým názvem Norské království je stát ve Skandinávii
Norsko celým názvem Norské království je stát ve Skandinávii. Se svou rozlohou zaujímá 8. místo v Evropě. Hlavním městem je Oslo se zhruba  obyvateli.

5

6 Sousedí se Švédskem na většině jihovýchodní hranice, Finskem a Ruskem
Sousedí se Švédskem na většině jihovýchodní hranice, Finskem a Ruskem. S Ruskem vede spor o dělící linii teritoriálních vod v Barentsově moři K Norsku patří rovněž arktické souostroví Špicberky a ostrov Jan Mayen v blízkosti Islandu.

7 Norsko se rozkládá v severní Evropě na západní straně Skandinávského poloostrova a na mnoha ostrůvcích v Severním moři, Norském moři, Barentsově moři a Severním ledovém oceánu. Na západním pobřeží jsou četné fjordy, které vznikly zatopením ledovcových údolí. Pobřeží je členité, příkré a fjordové s mnoha drobnými ostrovy a zálivy. K jihovýchodu je pobřeží méně členité a pozvolné. Celým Norskem se od jihu táhne Skandinávské pohoří. Nejvyšší horou je Galdhøpiggen s 2469 metry nad mořem. Ve Skandinávském pohoří se nachází největší pevninský evropský ledovec Jostedalsbreen.

8 Fjord je pozůstatek po ledovcové činnosti v dobách ledových
Fjord je pozůstatek po ledovcové činnosti v dobách ledových. Jedná se o dlouhý (občas desítky až stovky kilometrů) a úzký mořský záliv, který vzniká v hornatých oblastech v blízkosti moří a oceánů prohloubením říčních údolí vlivem tlaků postupujících ledovců. Fjordy jsou typické svými strmými svahy.

9

10 Podnebí Norska je ovlivněno oceánem
Podnebí Norska je ovlivněno oceánem. Jižní oblasti Norska jsou řazeny k mírně teplému, vlhkému podnebí západních pobřeží. Nejvíce srážek spadne na podzim. Severně se táhne podnebný pás, který odpovídá mírně teplému podnebí západních podnebí s chladným létem. Na východ od Skandinávského pohoří se táhne pás mírně studeného kontinentálního podnebí s chladným létem. Oblast jižního Skandinávského pohoří je pod vlivem horského podnebí. Za polárním kruhem panuje podnebí tundry ET.

11

12 Ekologická politika Norsko má podobně jako další skandinávské země aktivní politiku ochrany životního prostředí. Spory vyvolává norské rozhodnutí ignorovat zákaz komerčního lovu velryb, který v roce 1986 vyhlásila Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Norsko pravidelně velryby loví.

13 Vyber správnou variantu. 1. Jaké barvy jsou na norské vlajce?
2. Se kterým státem má Norsko nejdelší hranici? 3. Jak se jmenuje hlavní město Norska? 4. Jak se nazývá členité pobřeží? 5. Které mořské živočichy Norsko i přes zákaz loví? A. modrá, žlutá B. modrá, bílá C. modrá, bílá, červená A. Švédsko B. Finsko C. Rusko A. Helsinky B. Oslo C. Kodaň A. Fjordy B. Tundry C. Ledovce A. Delfíny B. Velryby C. Žraloky

14 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Norway.svg

15 [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google