Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 18 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (2. část) ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Cíl prezentace: Žáci se seznámí se vznikem a výskytem ledovců na kontinentech, poznají jejich typy a příčiny tání ledovců. Prezentace je doplněna o další audiovizuální programy.

3 Typy horských ledovců - 3
radiální ledovec je označení pro ledovec, který vzniká v místech, kde vlivem fyzickogeografických poměrů nejsou podmínky pro vznik ledovcové čapky a kde se od centrálního místa radiálně rozbíhají jednotlivé splazy. špicberský typ ledovce má charakteristická mohutná firnoviště, která přestupují široká horská sedla a průsmyky, místy vystupují holé horské hory a hřebeny.

4 Šelfový ledovec Šelfový ledovec je zvláštním typem přírodního tělesa tvořeného ledem, které pokrývá moře v souvislé vrstvě při pobřeží pevnin a ostrovů v polárních oblastech. Vždy bývá určitou částí spojen s blízkým pobřežím nebo pevninským ledovcem. Mocnost ledovce se může pohybovat v rozmezí od jednotek do stovek metrů. Na hladině plave v důsledku nižší hustoty ledu ve srovnání s hustotou mořské vody. Díky tomuto faktu je vždy přibližně 90 procent ledovce pod hladinou a 10 procent nad úrovní hladiny moře.

5 Rossův šelfový ledovec (též Velká ledová bariéra) je se zhruba čtverečními kilometry největším šelfovým ledovcem Antarktidy (pro srovnání, je rozlehlý asi jako Turkmenistán).

6 Mapa Antarktidy – Rossův šelfový ledovec označen červenou barvou

7 Významné šelfové ledovce
Největší šelfové ledovce se nacházejí při pobřeží Antarktidy. Mezi nejvýznamnější patří např. Rossův šelfový ledovec km² Filchnera-Ronneové šelfový ledovec km² Ameryho šelfový ledovec km² Larsenův šelfový ledovec km²

8 Pohyb ledovců Ledovce se většinou pohybují rychlostí od 3 do 300 metrů za rok, ale jejich rychlosti mohou dosáhnout 1 až 2 km za rok, pokud jsou k tomu vhodné podmínky jako příkrý svah či vysoká rychlost tvoření ledovce. V Antarktidě a Grónsku existují i ledovce v údolích, které se pohybují rychlostí 7 až 12 km za rok. Na druhou stranu jsou známé ze Země ledovce, které se nepohybují vůbec, jelikož jsou v podstatě přimrznuty v podloží. V jejich případě pak nedochází k tání ledovců na bázi a hovoří se o tzv. studených ledovcích.

9 Název Oblast Délka (km) Šířka (km) Lambertův ledovec Australské antarktické území 402 64 Petermanův ledovec Grónsko 200 32 Vatnajökull Island 100 83 Beardmoreův ledovec Novozélandské antarktické území 160 30 Malaspina Aljaška 65 45 Hispar-Biafo Karákoram, Pákistán 120 3,2 Hubbardův ledovec Saint Elias Mountains, Aljaška 114 3,75 Humboldtův ledovec 95 Koettlitzův ledovec 85 13 Aletschgletscher Bernské Alpy 26

10 Důsledky změny klimatu – globálního oteplování
Arktické ledovce jsou největší zásobárnou sladké vody na světě. Arktida je také unikátním přírodním systémem, který udržuje v rovnováze stabilitu světového klimatu. Na celém území Grónska ubude ročně zhruba 200 kilometrů kubických ledu. To je množství vody, které by stačilo pokrýt spotřebu vody dnešního Los Angeles dokonce na dvě staletí. A ledovce tají rychleji a rychleji: v roce 1996 v Grónsku roztálo 63 kilometrů krychlových ledu, v roce 2005 to bylo už 162 kilometrů krychlových. Tání ledovců je aktuálním problémem už proto, že některé prognózy uvádějí, že do roku 2100 by se hladina světových moří mohla zvýšit až o 6 metrů. To by znamenalo zatopení hustě osídlených pobřežních oblastí.

11 Úbytek grónského ledovce v průběhu deseti let

12 Test Jak může vzniknout ledovec ? Jaké jsou základní typy ledovců ?
Jaké znáte další typy ledovců a kde se vyskytují ? Jak se jmenuje největší ledovec na světě ? Jak se jmenuje největší evropský ledovec ( ve kterém státě se nachází ) ?

13 Použité materiály: Ledovec. [online]. 2010, [cit ]. Dostupné z: Arktický ledovec. [online] [cit ]. Dostupné z: [online] [cit ]. Dostupné z: Malaspinský ledovec. [online] [cit ]. Dostupné z: Folgefonna glacier. [online] [cit ]. Dostupné z: Folgefonna glacier. [online] [cit ]. Dostupné z: Zillertal. [online] [cit ]. Dostupné z: Grónsko. [online] [cit ]. Dostupné z: Tání ledovců. [online] [cit ]. Dostupné z: Šelfový ledovec. [online]. 2011, [cit ]. Dostupné z: Rossův šelfový ledovec. [online] [cit ]. Dostupné z: Příroda - antarktida. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google