Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.

3 Ledovce mají jazykovitý nebo bochníkovitý tvar. Ledovec je přírodní těleso tvořené ledovcovým ledem. Jaký tvar mají ledovce?

4

5 Ledovce vznikají tam, kde sníh během celého roku neroztaje. zimaléto sněžná čára Podívej se na obrázek. Jak se jmenuje hranice, nad kterou netaje sníh? Proč zde zůstává sníh i v létě? Jak vysoko nad mořem bude sněžná čára v Arktidě a Antarktidě? Spodní vrstvy sněhu jsou jeho vlastní tíhou stlačovány a za současného působení změn teploty se mění na led. Proč se mění sníh na led?

6 Jak se asi budou jmenovat ledovce v horách? Jak se jmenují ledovce na pevnině? Kde se vyskytují? Kde najdeš pevninské ledovce? V kterých oblastech Země bude zůstávat sníh po celý rok? v chladných oblastech v horách nad sněžnou čarou V horách nad sněžnou čarou. V chladných oblastech. HORSKÉ PEVNINSKÉ

7 Pevninské ledovce - v chladných oblastech: Antarktida Grónsko Horské ledovce - v horách nad sněžnou čarou: ve všech vysokých pohořích (Alpy, Himaláje, Kilimandžáro) Nižší pohoří v polární oblasti (Island, Špicberky) Jaké dva typy ledovců znáš a kde se nacházejí?

8 Švédsko a Norsko: Ledovec Briksdalsbreen Ledovcový splaz – dlouhý jazyk ledovce, který směřuje dále dolů do údolí. Jaký tvar mají údolí modelované ledovcem?

9 Za svou barvu vděčí led krystalové struktuře, která absorbuje všechny vlnové délky světla kromě té nejkratší (nejmodřejší). Modrý led je pevnější a obsahuje méně vzduchu než led bílý.

10 Co myslíš, že mají řeky a ledovce společného? Společnou mají vodu a hlavně to, že „tečou“.

11 Ledovce se většinou pohybují rychlostí od 3 do 300 metrů za rok. Jejich rychlosti mohou dosáhnout až několik kilometrů za rok, pokud jsou k tomu vhodné podmínky (příkrý svah a vysoká rychlost tvoření ledovce).

12 Ledovec, nacházející se v argentinském národním parku Los Glaciares. Ledovce se vyskytují na všech kontinentech s výjimkou Austrálie.

13

14 Činnost pevninských ledovců ústup ledovce v teplém období ledovcové jezero moréna posun ledovce v chladném období moréna Co je moréna? Val vzniklý z materiálu, který před sebou hrne ledovec.

15 Činnost horských ledovců. štít karové jezero hrazené jezero kar ledovcové údolí místo vzniku ledovcový splaz čelo Kar je sníženina odkud vystupuje ledovec = dlouhý jazyk ledovce, který směřuje do údolí kar Co je kar? Popiš ledovcový splaz. Co vzniká po ústupu ledovců?

16 Geirangerfjord, Norsko Fjord je pozůstatek po ledovcové činnosti v dobách ledových. Jedná se o dlouhý a úzký mořský záliv, který je typický svými strmými svahy.

17 Černé jezero na Šumavě je pozůstatek zalednění v naší zemi.

18 Antarktidský pevninský ledovec je největší. Největší ledovce jsou v Antarktidě a v Grónsku.

19 Ve skutečnosti byla nad hladinou vidět jen malinká část obřího ledovce. Zbytek byl pod hladinou. 14. dubna 1912 se Titanic srazil s ledovcem. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15. dubna v 02:20, klesl ke dnu. Zahynulo kolem 1 500 cestujících a členů posádky. Příčinou vysokého počtu obětí byl zejména nedostatek záchranných člunů a špatná organizace záchranných prací. Určitě jste slyšeli o zaoceánské lodi, kterou potopil právě plovoucí ledovec? Co víš o potopení Titaniku? Po 2 roky plul po oceánu až se osudné noci dostal do cesty Titanicu.

20 Kry překážejí lodní dopravě. odlomení okraje růst ledovce odplouvající ledovec Jestliže pevninský ledovec dosáhne moře, odlamují se z něj kry, které putují po moři. Skutečnost, že ledovce vyčnívá jen nepatrná část oproti části pod vodou, se stala osudnou právě Titaniku.

21 Ledovce ledovec je těleso tvořené ledovcovým ledem, mají jazykovitý nebo bochníkovitý tvar. Dělíme je na : - horské – ve velehorách nad sněžnou čarou ( př. Dachstein ) - pevninské – v chladných oblastech ( antarktický ledovec ) Sněžná čára – hranice nad kterou netaje sníh ( k pólům se snižuje až k hladině moře ) zápis do sešitu

22 1.V jakých oblastech mohou vznikat ledovce? 2.Jaký tvar mají ledovce? Jaké dva druhy ledovce znáš? 3. Co je sněžná čára? 4. Jaký tvar mají ledovcová údolí? 5. Mají ledovec a řeka něco společného? 6. Jak vzniká kra? Co víš o ztroskotání Titaniku? 7. Určete, zda platí: A. Sněžná čára se směrem k rovníku snižuje. B. Největší ledovce jsou v Grónsku a v Antarktidě. C. Horské ledovce jsou větší než pevninské D. Pozůstatky po ledovcích jsou jezera a morény 8. Bylo naše území někdy zaledněno? 9. Jaká jezera ledovcového původu v naší zemi znáš? 10.Jaký je současný největší ledovec?

23 BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN 80-7168-475-9 DE GOLDSCHMIDT, Frédéric. Wikipedia.org [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gei rangerfjord_(6-2007).jpg ŠORMOVÁ, Hanička. www.google.cz [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: http://www.milansorm.cz/lumik/f-norsko.html

24 ST-AMANT, Martin. Wikipedia.org [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:153_- _Glacier_Perito_Moreno_-_Grotte_glaciaire_- _Janvier_2010 AUTOR NEUVEDEN. blog.cz [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: http://titanic- forever.blog.cz/1204/plavba-titanicu AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.org [online]. [cit. 17.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Austral- Ice.jpg

25 KARHÁNEK, Jan. hany.info [online]. [cit. 3.3.2014]. Dostupný na WWW: http://hany.info/cz/galerie/norsko- svedsko-ledovec-briksdalsbreen.html

26 KUBEŠ, Zdeněk. Wikipedia.org [online]. [cit. 12.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cer n%C3%A9_jezero_zab%C3%ADran%C3%A9_z_k arov%C3%A9_st%C4%9Bny.JPG Ostatní obrázky – vlastní dílo autora prezentace BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN 80-7168-475-9


Stáhnout ppt "Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google