Sociální práce s rodinou 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Sociální služby SOZ.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podpora meziobecní spolupráce
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Struktura poradenského procesu
Výsledná metodika hodnocení bariér v domácím prostředí + vyhlášení pravidel soutěže.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Rodina.
Podstata a role bilanční diagnostiky: Porovnání některých aspektů bilance kompetencí v ČR, Francii a Německu Tento projekt je financován z ESF a státního.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
ohroženým domácím násilím
Projekt spolupráce Západočeských středisek Evangelické diakonie.
Podpora částečných úvazků?
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodinné prostředí žáka
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
SOS dětské vesničky.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Struktura poradenského procesu
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Sociální práce s rodinou 4
Sociální šetření a legislativa
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Případová konference jako pracovní nástroj ve školství
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Volnočasová pedagogika
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Sociální práce s rodinou 3 Doporučení k hodnocení PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Domácí úkol 

Co nás dnes čeká Seznámení s metodikou hodnocení SIDRO – SItuace Dítěte a ROdiny

K čemu je dobré míti metodiku? Metodika by měla zvýšit sebejistotu pracovníka při práci s ohroženou rodinou Metodika má podporovat partnerský vztah mezi pracovníkem a rodinou Metodika má podporovat sebereflexi rodiny, zejména ve vztahu rodiče - děti Metodika umožňuje popis rodiny s dostatečně komplexním záběrem, který zahrnuje nejen rizikové, ale také protektivní faktory (tj. faktory, které rodině umožňují řešit problémy a předcházet jim) Metodika dává možnost hodnotit kvalitu posuzování rodin ze strany pracovníků

Data získaná metodikou mohou být podkladem pro případové konference, konzultace s vedoucím pracovníkem a kolegy, i podkladem pro supervizi Metodika má přispět k tomu, aby sociální pracovník byl manažerem/koordinátorem péče, pokud je to on, kdo jím má být, a aby si jasně definoval roli v systému služeb V případě stížnosti na postup pracovníka lze doložit, o jaká data se pracovník při posuzování rodiny opíral Metodika může být užívána pro účely výzkumu rodin

Kdy lze metodiku využít? kdy je odůvodněná pochybnost o tom, zda rodina vychovává dítě přiměřeně a rozhoduje o tom, jak podpořit rodinu dítěte nebo jakou zvolit jinou formu výchovné péče, kdy se rozhoduje o návratu dítěte do rodiny po jeho umístění mimo rodinu a není jisté, zda rodina bude schopná dítě přijmout. není určena pro situace, kdy je primárním klientem rodič

Teoretická východiska Metodika se opírá o následující teorie: teorii vazby (Bowlby), strukturální teorii rodiny (Minuchin), komunikační teorii (Riskin), trans-generační teorii rodiny (Byng-Hall) a sociálně-ekologické hledisko (Bronfenbrenner).

Podmínky využití Alespoň dva kontakty s rodinou Alespoň jeden v domácím prostředí Předem domluvená setkání Min. 3 hodiny

Doporučení ke shromažďování údajů Využít více zdrojů informací Informace ověřovat Nedělat předčasné závěry

Doporučení ke kontaktu s rodinou Domluvit si schůzku Sdělit důvody a přibližnou délku Omezit rušivé faktory (doma i v kanceláři) Doma hodnotit interakce a info o dítěti V kanceláři informace od dospělých Informace z individuálních rozhovorů nesdělovat dalším členům rodiny Odolat tlaku na řešení bez hodnocení

Doporučení k návštěvě v domácnosti Přivítání – rituál, určitá míra obranných mechanismů je přirozená, pracovník hodnotí rodinu x rodina hodnotí pracovníka Rozhovor s přítomnými členy domácnosti – klidné místo, připomenutí důvodu návštěvy a cílů, poznámky v průběhu, od obecnějších témat k provozu rodiny, vztahům a financím Nakonec jak se rodina staví k dítěti a případným změnám ve způsobu péče

Prohlídka bytu/domu – dospělý v roli průvodce, respekt k soukromí, bez hodnotících komentářů Rozhovor s dospělými – když se děje něco, co by dítě nemělo řešit (násilí, rozvod, závislost, nemoc…) Rozhovor s dítětem bez rodiče – citlivý přístup, od obecnějších (jak se vám tu žije?) ke konkrétním a obtížnějším otázkám (s kým míváš konflikty, jak tě rodiče trestají?…) Poznámky – v průběhu, zpracování co nejdřív, ideálně ve dvojici

Jak byste zjišťovali naplnění základních potřeb u čtyřletého dítěte? Jakými otázkami byste zjišťovali vztahy kolem 10-ti letého dítěte?

Struktura potřebných údajů Reference, dostupné údaje, navázání kontaktu Společný rozhovor s dospělými v roli rodičů Rozhovor s jednotlivými dospělými v roli rodičů Rozhovor s dalšími pečujícími osobami Pozorování dítěte (do 5 let) Rozhovor s dítětem Pozorování a hodnocení