registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.17 Anotace: Prezentace seznamuje s dělením plodů podle oplodí a druhy plodů. Vzdělávací oblast: Plody a semena Autor: Ing. Jiří.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovoce – Význam ve výživě
Zahuštěné mléčné výrobky
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
STROMY A KEŘE III. OVOCNÉ STROMY
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
VY_32_INOVACE_411, 21. sada, Přírodověda
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
VY_52_INOVACE_ZBP1_3864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Ovoce.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zdroj obrazového materiálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Semena a plody Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150209 OVOCE – VADY A SKLADOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Prodej ovoce Nabízené ovoce musí být celé a zdravé. Není dovolen prodej produktů napadených hnilobou nebo postižených zhoršením jakosti do té míry, že jsou nezpůsobilé ke spotřebě. Prodávané plody nesmějí být poškozené mechanicky ani mrazem, musí být bez škůdců a poškození jimi způsobených a samozřejmě také bez cizího pachu či chuti. (Například u citrusů vede poškození mrazem k chuťovým změnám, ovoce je kyselé, případně také nahořklé. Banány vlivem mrazu černají. Mráz způsobí poškození rostlinných pletiv a ovoce se stává náchylnější k hnilobným procesům.) Čerstvé tuzemské ovoce objednáváme uvážlivě, přihlížíme k jeho trvanlivosti. Zejména prodej peckového a bobulového ovoce, které podléhá rychle zkáze, může pro prodejnu znamenat zbytečné ztráty. Jádrové, peckové a bobulové ovoce se skladuje nejlépe v chladírně při teplotě do 10 °C, nesmí se však orosit. Skořápkové se skladuje v chladné a suché místnosti do 15 °C. Ovoce se chrání před přímým slunečním světlem, cizími pachy, kolísáním teploty a živočišnými škůdci.

Skladování a vady tuzemského ovoce Při manipulaci se zbožím v prodejně si musíme uvědomit, že většina druhů ovoce se snadno pomačká, a proto s nimi zacházíme opatrně. Zejména opatrně manipulujeme s jablky, meruňkami, broskvemi, s vinnými hrozny a zahradními jahodami. Jádrové ovoce Plody jádrového ovoce, tzv. malvice, mají masivní šťavnatou dužninu, ve které je uložen jaderník. Slupka je v době zralosti charakteristicky vybarvená. Trvanlivost jádrového ovoce závisí na jeho druhu a odrůdě, na způsobu uložení a enzymatické činnosti v ovoci. Nejdůležitějšími druhy tuzemského jádrového ovoce jsou jablka a hrušky, z ostatních tuzemských druhů jsou to kdoule, mišpule a jedlé jeřabiny.

Vady hrušek – nezralost, hniloba, strupovitost a červivost. obr. 1 Vady jablek – nezralé plody, červivost, strupovitost, hnědá skvrnitost, hnědá a černá hniloba a hnědnutí jádřince. Vady hrušek – nezralost, hniloba, strupovitost a červivost.

Vady třešní – červivost a hniloba. Peckové ovoce Plody peckového ovoce mají v měkké šťavnaté dužnině uloženo v tvrdé dřevité pecce jádro. Slupka plodů je velmi tenká, ovoce po sklizni nedozrává jako ovoce jádrové, naopak rychle odumírá – z toho vyplývá jeho krátká trvanlivost. Jakostní plody nesmějí být popraskané ani pomačkané a nesmějí obsahovat listy. Třešně a višně nemají být zbaveny stopek. obr. 2 Vady třešní – červivost a hniloba. Vady meruněk – nezralé, pomačkané, s jizvami po neštovicích, hnědnutí dužniny, hnědá hniloba a korkovitost slupky. Vady broskví – nezralost, skvrnitost, hnědá hniloba a puklé pecky. Vady švestek – příměs pološvestek, hniloba, popraskání a červivost.

– nezralost, různé plísně, špatně vyvinuté bobule a napadení škůdci. Bobulové ovoce Plody bobulového ovoce (bobule) mají relativně nejjemnější buněčné stěny. Semena jsou volně uložena uvnitř nebo na povrchu dužniny. obr. 3 Vady zahradních jahod – plísně, zelené plody, pomačkání, plody bez stopek a bez kališních lístků. Vady vinných hroznů – nezralost, různé plísně, špatně vyvinuté bobule a napadení škůdci.

Vady lískových oříšků – červivost, žluklost a volné jádro. Skořápkové ovoce Plody skořápkového ovoce se nazývají ořechy. Jedlou částí plodu je jádro, uložené v pevné, zdřevnatělé skořápce. Od ostatních skupin se toto ovoce liší vysokou energetickou hodnotou vyplývající z vysokého obsahu tuku. obr. 4 Vady vlašských ořechů – vlhké, špatně louskatelné, černé tečky, popř. skvrny na skořápce, vadná jádra. Vady lískových oříšků – červivost, žluklost a volné jádro.

Skladování a vady jižního ovoce Čerstvé jižní ovoce se skladuje v chladné a suché místnosti. Nejchoulostivější na teplotu skladování jsou ananasy a banány, které vyžadují dodržovat úzké teplotní rozmezí kolem 14 °C. obr. 5 Veškeré jižní plody je nutno chránit před přímým slunečním zářením, cizími pachy, kolísáním teploty a před živočišnými škůdci. Vady banánů – poškozená slupka, zelená slupka, nezralost, přezrálost, změklá dužnina a plíseň. Vady ananasů – nezralost, hniloba, plíseň, skvrnitost a mechanické poškození. Vady citrusových plodů – nezralost, hniloba, plíseň a skvrnitost.

Co je dobré vědět: Při nákupu dbáme na dokonalý vzhled plodů, které by měly být bez otlačků a hnědých skvrn. Exotické ovoce dobře chutná jen tehdy, je-li úplně zralé. U většiny druhů poznáme zralost podle intenzivní vůně. Slupka by měla při mírném tlaku povolit. Známkou zralosti bývá také barva. Například fíky by měly být tmavě fialové, mango, kiwano a papája žluté, rajčenka svítivě červená. Karamboly jsou nejlepší, když mají hnědé hrany. Většina exotického ovoce může dozrát po sklizni. Výjimkami jsou: ananas, avokádo, kiwi, melouny cherimoya a tomel. Důležité je i skladování. Optimální je pokojová teplota, ale ne vyšší než 20 °C. Avokádo zavineme jednotlivě do novinového papíru. Tomel a kiwi můžeme dát do plastikové tašky spolu s jablkem.

METODICKÝ LIST Snímek 2 Učitel seznamuje žáka s jakostními podmínkami tuzemského a jižního ovoce. V závěru jsou uvedeny skladovací podmínky tuzemského ovoce. Snímek 3 až 4 Na těchto snímcích jsou popsány jakostní znaky a vady jádrového ovoce s praktickou ukázkou vady jablek. Snímek 5 Popis jakostních znaků peckového ovoce včetně ukázky vady třešní a vad ostatních druhů peckového ovoce. Snímek 6 Popis jakostních znaků bobulového ovoce včetně ukázky vady jahod a vad ostatních druhů bobulového ovoce. Snímek 7 Snímek 8 Skladovací podmínky jižního ovoce - po kliknutí se zobrazí vady jižního ovoce včetně ukázky vady banánů. Učitel formou diskuze probírá s žáky možné varianty vad jižního ovoce. Snímek 9 V tomto snímku jsou zobrazeny rady při nákupu a skladování jižního ovoce. Zobrazí se po kliknutí.

CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Internet: KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur.   VANDA, Pavel a Josef KAVINA. Zbožíznalství smíšeného zboží pro II. ročník. 1. vydání. Praha: Merkur, 1984. Internet: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-09-17]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html

CITACE OBRÁZKŮ obr. 1 SANJA565658. Soubor:Monilinia fructigena 01.JPG - Wikipedie [online]. 18. 9. 2009 [cit. 2012-09-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Monilinia_fructigena_01.JPG obr. 2 MARTIN HAUSER. File:Drosophila suzukii combi1dd.jpg - Wikimedia Commons [online]. 11 February 2012 [cit. 2012-09-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drosophila_suzukii_combi1dd.jpg obr. 3 RASBAK. File:Aardbei Lambada vruchtrot Botrytis cinerea.jpg - Wikimedia Commons [online]. 29 června 2011. [cit. 2012-09-17]. Dostupné pod licencí Creatice Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardbei_Lambada_vruchtrot_Botrytis_cinerea.jpg obr. 4 File:Doppelhaselnuss.jpg - Wikimedia Commons [online]. 12. říjen 2009. 2009 [cit. 2012-09-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doppelhaselnuss.jpg obr. 5 HARIADHI. File:Doppelhaselnuss.jpg - Wikimedia C. File:Pisang.jpg - Wikimedia Commons [online]. 11. září 2011. [cit. 2012-09-17]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pisang.jpg