Welfare koní inovativní postupy a technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
B.F. Skinner.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
OSOBNOST.
Komunikace s dětským pacientem
Etologie koní.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Neverbální komunikace
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
obecně, prožívání a chování
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
KOMUNIKACE V..
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Patologická anatomie jatečných zvířat
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Psychologie učení.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Paměť je schopnost - ukládání - uchovávání - vybavování informace v nervovém systému.
TALENT ..
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
UČENÍ.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Komise TMK ČLS Komunikace a jednání Hana Šípková.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Etologie.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychologie v obezitologii
Sociální dovednosti učitele
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Etologie.
Transkript prezentace:

Welfare koní inovativní postupy a technologie Mgr. Kateřina Karásková

Welfare Welfare je stavem naplnění materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu, kdy je zvíře chováno v souladu s jeho životním prostředím. Zabývá se zachováním základních podmínek života a zdraví zvířat a jejich ochranou před negativními činiteli, kteří mohou ohrožovat jejich zdraví, způsobovat jim bolest, utrpení a psychickou újmu.

Welfare – Jak ho zajistit Seznámit se s anatomicko-fyziologickým profilem koní – (anatomie, fyziologie, etologie aj.) Měl by si ujasnit za jakým účelem chce zvířata chovat a k jakým účelům je využívat. Rozmyslet si zda-li máme pro zvířata vhodné ustájení, máme zajištěné plochy pro případnou pastvu a produkci krmiv po celý rok. Pravidelně se vzdělávat a navštěvovat odborné semináře, kurzy a konference

Welfare – z čeho vycházet Nejzákladnějším předpokladem pro zajištění dostatečného welfaru pro koně je Etologie Přirozená komunikace je dalším faktorem k přispění k dostatečnému welfaru koně Správná výchova a výcvik Zajištění materiálních potřeb koně

komunikace/Výchova /výcvik koně Etologie „Přirozená“ komunikace

Etologie Etologie – (Ing. Jitka Bartošová Ph.D.) http://www.vuzv.cz/index.php?p=konoviti&site=Etologie Koňská řeč – Jazyk Equus

Behaviorální ekologie a sociobiologie PROXIMÁTNÍ FAKTORY ULTIMÁTNÍ FAKTORY KOMUNIKACE UČENÍ ONTOGENEZE Indiv.vývoj org. (Inprenting) SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ SMYSLY GENETICKÉ CHOVÁNÍ HORMONY FEROMONY BIORYTMY CHOVÁNÍ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ RODIČOVSKÉ CHOVÁNÍ „KOMU NENÍ Z HŮRY DÁNO, V APATICE NEKOUPÍ“

smyslové kanály optické akustické chemické taktilní elektrické

optické - zrak koně Rozlišovací schopnosti - nehybných obrysů horší než u člověka; - schopnost detekce pohybu na dálku větší Člověk vidí na 20 m, co by kůň viděl na 6 m Akomodace - omezená, u koní pouze sklonem hlavy - panoramatické vidění 330 stupňů Barevné vidění - jen zelená a delší vlnové délky (počet čípků)

OPTICKÉ, akustické, taktilní kanály posturika - postoj celého těla, proxemika - vzdálenost komunikujících, gestika – posunky – „vázané“ pohyby „mletí pantem“ Verbální projev - hlas Doteky, čití – „práh vnímaní“ (práh bolesti)

Kognice, paměť, Biorytmy Kognice - poznávání, poznávací schopnost,inteligence - schopnost zpracovávat, uchovávat, a využívat komplexní informace Schopnost učit se - složitost mozku - způsob života Paměť - krátkodobá - dlouhodobá - implicitní (dovednosti, senzibilitace, klasické podmiňování a neasociativní učení) Biorytmy

typy učení Habituace Klasické podmiňování Instrumentální (operantní) podmiňování - pokus omyl Senzomotorické učení - je učení se pohybovým návykům Sociální učení – pozorování, napodobování Učení vhledem - nejvyšší typ učení ( spontánnímu a náhlému pochopení situace )

Sociální organizace Fyzická struktura - velikost skupiny - věková struktura - poměr pohlaví Sociální struktura – všechny vztahy mezi jednotlivci ve skupině Agonistické chování – (v konfliktních sit.) útočné a obranné chování Sociabilní chování - sociální kontakty

Sociální hierarchie Vůdce Iniciátor Určující jedinec, kontrolor Sociální facilitace - usnadnění, zvýšení obv. výkonu nebo aktivity

komunikace Příjemce získá ztrácí Vysílající Pravá komunikace Manipulace Odposlouchá vání

Proč „nechápe“? Bojí se Nerozumí Nechce

Kůň a jeho „dělení“ 2 3 4 5 1 6

Základní cviky Couvání Ustoupení zádí – obrat kolem plece Ustoupení plecí – obrat kolem zádě Následování – na úrovni plece

UKÁZKOVÉ VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=K5ZmDkhqhW8 Honza Bláha

Děkuji za pozornost