Mobbing a bossing Úvodní prezentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o sociálních službách
Advertisements

Mobbing ( a anti-mobbing?!!!) v ČR
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Management Ing. Jan Pivoňka.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Domácí násilí.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Co je vztahová patologie?
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Proces vnímání v komunikaci
Rozdíly mezi osobnostmi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Mobbing psychický teror na pracovišti
Rodinné potřeby a ekonomika
Klára Šťastná 2.Ročník MK
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
Duševní zdraví a psychohygiena
Teorie motivace Adéla Furiková.
Obecně Lucia Madleňáková
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Terorismus Petr Machala.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Agrese a agresivita.
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální patologie SCPT SCPA
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Mobbing a bossing Úvod Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MOBBING Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Stres a vztahy na pracovišti …
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Sexual harassement, mobbing
Šikanován/Obtěžován vedoucím
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
PhDr. Pavel Beňo, Práce & vztahy,
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální skupiny a role
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
MOTIVACE.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Předsudky a stereotypy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Mobbing a bossing Úvodní prezentace Pavel Beňo, PhDr. Práce & vztahy Sudoměřská 25, 130 00 Praha 3 E-mail: info@workrelations.eu, beno.pavel@ujak.cz Tel. 222711362, 602349848 www.civilcourage.cz; www.praceavztahy.cz; www.workrelations.eu; www.civilcourage-tv.eu

Nová jména pro staré formy? Několik námětů k zamyšlení Mobbing či bossing = konflikt (střet, srážka) Mnoho moci vs. málo moci ¨Právo“ silnějšího (mocnějšího…) Přirozený výběr (selekce) Civilizační a kulturní vlivy Tzv. civilizace a enkulturace je také o tom, že lidem „ne“mocným, kteří v souboji s mocí obvykle prohrávají, již nestínáme hlavy,… svou „hlavu“ (tvář, názor) si již mohou ponechat (na veřejnosti) také ženy a naši spoluobčané již pro nás nejsou pouhými „lidmi z ulice“

Jaká je skutečná povaha člověka? (Role tzv. civilizace a enkulturace…) Život ve společnosti 21. století „Přežití“ je snazší a boj o „holou existenci“ není tak brutální a naléhavý (více potravin, zdraví, komunikace…) Společenské struktury jsou více propojeny a lépe organizovány – role jednotlivce (?) Místem „boje“ se stal byznys resp. ekonomika (peníze, rozpočet, hrubý domácí produkt …) Fyzické násilí se „kultivuje“ do násilí psychického …

Miloš Voleman,MUDr. „Už jsem zmiňoval dříve - v tomto státě se slušnost považuje za slabost …“ Jako reakce na výtku - Vážený pane rozhodně nesouhlasím s platy lékařů a skutečných lékařských kapacit, ale způsob, kterým si vynucujete zvýšení platů se mi zdá špatný a některá hesla přímo odporná. U vzdělaných lidí bych předpokládala naprosto jiný postup a chování vůči pacientům, které jste si vzali za své rukojmí. Citováno dle: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=691227

Vztahová patologie… (pojmosloví) Termín „vztahová patologie“ je navrhován jako nadřazený pojem pro všechny stávající formy (di) stresujícíchch sociálních vazeb a vztahů ve skupině a zejména vztahů v zaměstnání , ve škole, v rodině, komunitě i v celé společnosti. Patří sem zejména tzv. šikana, mobbing, bossing, bullying, staffing, chairing, whistleblowing, obtěžování, diskriminace, stalking…

Vztahová patologie… (otázka 1 – znalost pojmu?) Víte, co to obnáší - Šikana? Mobbing? Bossing? Bullying? Stalking? Whistleblowing? Chairing? Haressement (obtěžování) diskriminace

Vztahová patologie… (otázka 2 – moje „zkušenost“?) Zažili jste na vlastní kůži (někdy a někde) – Šikanu? Mobbing? Bossing? Bullying? Stalking? Whistleblowing? Chairing? Harassement (obtěžování) diskriminace

Pojmy a definice: MOBBING Mobbing je řada znevažujících komunikativních akcí či jednání, kterých se dopouští spolupracovníci – jednotlivec, ale častěji skupina několika kolegů – vůči určitému člověku a to opakovaně … (minimálně 1x týdně) a po delší dobu (minimálně půl roku).

Pojmy a jejich definice: MOBBING …jde o „negativní formy komunikace, které jsou zaměřeny vůči určité osobě (ze strany jedné nebo více osob) velmi často přetrvávající po delší dobu a kterými je charakterizován také vztah pachatele a jeho oběti“. BEŇO, P.: Můj šéf, můj nepřítel? 1. Vyd. Brno: Era, 2003,  

Mobbing je psychoteror na pracovišti! Ale … Pojem mobbing použil ornitolog Frank Finn v roce 1919 !!! O mobbingu se zmiňuje i rakouský etolog Konrad Lorenz (1937) , když upozorňuje na teritorialitu v říší zvířat ( …imprinting, N. Tinbergen …) V 80. létech 20. století se o rozšíření pojmu mobbing (= psychoteror v práci) zasloužil Heinz Leymann, švédský psycholo a lékař německého původu, který zkoumal sociální podmínky výkonu práce

jiná z četných definici MOBBINGu … jde o konstantní, cílevědomé, opakované a systematické útoky skupiny či jednotlivce s úmyslem někoho poškodit, znemožnit a vyřadit z pracovního procesu. Během uskutečňování tohoto záměru se může používat arogantní, nepřátelská, neetická komunikace, jejímž cílem je znevážení či ponížení jedince. SVOBODOVÁ, L.: Nenechte se šikanovat kolegou. 1. Vyd. Praha: Grada, 2008, 20 s.

Co je mobbing a co obnáší …? psychoteror na pracovišti nevyřešený (neřešený?) konflikt - zjevný příp. latentní komunikované násilí na pracovišti (pomluvy, provokace, znevažování osoby, práce, rodiny, systematické útoky na pověst a čest, snaha o „likvidaci“) Cílená snaha o izolaci a vyloučení (exkluze) totální negace či neschopnost dialogu

Prof. Heinz Leymann popsal 45 způsobů chování, označených jako mobbing. Tyto rozdělil do 5 kategorií: 1. Útoky na možnost se vyjádřit či se někomu svěřit (útoky na komunikaci…) 2. Útoky na sociální vztahy 3. Útoky s dopadem na pověst, úctu a vážnost 4. Útoky na kvalitu pracovní a životní situace 5. Útoky na zdraví

Příklady: nadřízený omezuje vaši možnost se vyjádřit, vaše práce je neustále kritizována, je vám vyhrožováno „nemluví se“ s vámi, „jste vzduch“, zakazují vám s někým mluvit, jste posazen/a někam „mimo“ rozšiřují se o vás pomluvy a „zlé řeči“, zesměšňují vás, dělají z vás „blázna“ přidělují vám neadekvátní (směšnou příp. nesplnitelnou) práci, stále něco mění, atp. Je vám vyhrožováno fyzickým násilím, nutí vás do zdravot. škodl. práce, jste sex. obtěžován/a a pod. (viz www.workrelations.eu)

Vznik pojmu mobbing … (Mob = chátra, lůza, dav, srocení …) Jde o uměle vytvořené slovo, kterého základ tvoří sloveso to mob (angl.) – „ohrožovat, utlačovat, napadat, nadávat, vrhat se na někoho, útočit, srocovat se, spílat někomu… a přípona - ing (Mob = chátra, lůza, dav, srocení …) Víte, co je flashmobbing (flashmob)?

Šikanování … …je cílené obtěžování, zneužívání-týrání slabšího(ch) jedince(ů), kteří se neumí příp. z nějakých důvodů nemohou bránit. Obvykle přitom jde o použití příp. vyhrožování fyzickým násilím příp. jeho primitivních forem, ale lze i jinak. Cílem je demonstrace vlastní převahy a nadřazenosti a často i hmotný příp. nemateriální prospěch. Opakování je časté, není však nezbytnou podmínkou.

Bullying (z angl. bully: rváč, násilník, surovec, tyran) je násilnické chování na pracovišti, šikanování a tyranizování spolupracovníka/ů.

Bossing ( the boss, angl.) je programová, často účelová „likvidace“ zaměstnance(ů) ze strany vedoucího(ch). Bossing je možné považovat i za mobbing ze šéfovských pater!

Některé další pojmy (vztah.patologie) STAFFING (staff, angl. = osazenstvo, mužstvo): útoky či „mobbing“ ze strany podřízených … Chairing (chair, angl.=předseda): útoky, souboje (mocenské?), resp. „mobbing“, v nejvyšších patrech managementu … Stalking (to stalk, angl.=pronásledovat či lovit kořist) : jde o pronásledování či obtěžování osob/y z různých (osobních) pohnutek a zájmů … Whistleblowing (blow the whistle, angl. pískat…) „oznámení“ poškození veřejného zájmu

Harasseement (obtěžování) Jednání, které je poškozené osobě nemilé, nepříjemné a které ji obtěžuje! (Rozhodující je přitom subjektivní prvek.) Sexuálním obtěžováním – mohou být i „vtipy“, „narážky“, „plakáty“, atp. … V práci bychom za „obtěžování“ – ať již ze strany kolegů či nadřízených – mohli považovat i to, co poškozenému brání v podaní požadovaného pracov. výkonu!

Férové zacházení a rovnost šancí z pohledu tzv. vztahové patologie Co je diskriminace? - V nejširším slova smyslu to znamená: „rozlišovat, dělat rozdíl, rozdílně zacházet“ Diskriminace je porušení zásady spravedlnosti a rovnosti ve vymezených sociálních vztazích. Lidé jsou odlišní, ale jsou si rovni (křesťané). - Mají svoji lidskou důstojnost a vědí, co je spravedlnost. Diskriminace je projevem vztahové patologie!

Nový pohled: Vztahová patologie – mobbing,bossing, atd. - je (také): Neochota či neschopnost vést dialog s podřízenými? Struktura osobnosti (charakteru) P. Babiak a R. Hare mluví o „snakes in suits“ (viz.) Spiknutí „mocných“ biologický princip strukturace skupiny? „Nelegální“ prospěch my/já jsme/jsem „více“ než vy/ty a proto si také více zasloužím/e a nadělím/e!