Smykové tření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Smykové tření a valivý odpor
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
Proč se tělesa zahřívají při tření?
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
O drsnosti a materiálech
Fyzika Klid a pohyb.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Pascalův zákon.
Tření je odpor proti pohybu jednoho tělesa po povrchu druhého tělesa.
Třecí síly v denní i technické praxi
Název úlohy: 2.5 Smykové tření
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
O síle působící proti pohybu
Dynamika.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Smykové tření, valivý odpor
Digitální učební materiál
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Skupenské změny.
Určeno pro 2. ročník oboru mechanik strojů a zařízení
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Částicová stavba látek
4.Dynamika.
Mechanika kapalin a plynů
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
Síla, její znázornění a účinky.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Gravitační síla. Gravitační pole
Částicová stavba látek
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_715.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UŽITÍ TŘENÍ Odporová síla prostředí Umíš odpovědět ? Kdy je tření užitečné a potřebné Kdy je neužitečné a nepotřebné Co je to odporová síla prostředí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_13 Název materiáluSmykové.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
SMYKOVÉ TŘENÍ A VALIVÝ ODPOR Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV:Význam třecí síly TÉMATICKÝ CELEK:Pohyb těles.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_56_TŘENÍ TEMA: FYZIKA
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Tření-síla, která brzdí pohyb
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
1. Urči co se pohybuje snáze?
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Smykové tření

Smykové tření Proč je chůze na ledu nebezpečná? Proč musíme občas mazat olejem pohyblivé části strojů? Proč se snadno pohybujeme na lyžích a bruslích?

Smykové tření Chceme-li pohybovat tělesem po jiném tělese – musíme vyvinout sílu Smykové tření vzniká – 2 tělesa z pevných látek se po sobě smýkají Projevuje se silou působící proti pohybu tělesa

Příčiny smykového tření Nerovnosti povrchů pohybujících se těles Překonávání přitažlivých sil mezi atomy Přitažlivé síly působí i mezi atomy různých těles, dostanou-li se k sobě dostatečné blízko

Tření při psaní Grafit = tuha Přitažlivé síly mezi vrstvami grafitu jsou menší než mezi tuhou a papírem Tím je umožněno psaní tužkou (vrstva grafitu zůstává na papíře)

Třecí síla Je to síla, která brání posouvání těles Ft třecí síla - působí proti pohybu tělesa závisí též na síle tlakové

Měření třecí síly: Kvádr naplocho F = Kvádr na výšku Dva kvádry Kvádr na brusném papíru

Je třecí síla užitečná? Bez třecí síly bychom nezabrzdili automobil nemohli bychom udělat ani krok, nábytek by klouzal po podlaze, každý uzel by se rozvázal. V těchto případech se mnohdy snažíme třecí sílu zvyšovat, např. náledí na chodnících sypeme pískem, na gumových pláštích kol jsou vylisovány zářezy, atd.

Tření je mnohdy ale i náš nepřítel. Při vzájemném pohybu součástí strojů se součásti působením třecí síly zahřívají, stykové plochy se odírají a stroj se rychle opotřebovává. Třecí síla se v těchto případech zmenšuje broušením, leštěním a mazáním.

Klidová třecí síla Abychom uvedli kvádr do pohybu – musíme vynaložit větší sílu Musíme překonat statické tření Klidová třecí síla je větší než třecí síla při pohybu.

Tření na nakloněné rovině Flashová animace tření

Zapamatuj a zapiš Smykové tření vzniká, když se dvě tělesa z pevných látek po sobě smýkají. Třecí síla závisí na tlakové síle a na kvalitě povrchů. Působí proti pohybu tělesa. Klidová třecí síla je větší než třecí síla při pohybu.

Otázky a úkoly Jak probíhá broušení dřeva? Proč musíme na brusný papír tlačit? Proč dochází k oddělování malých částeček dřeva? Vzpěrači a gymnasté si před sportoním výkonem popráší ruce práškem. Má to u obou sportovců stejný význam?

Odpovědi Při broušení se využívá toho, že třecí síla je větší než síla mezi jednotlivými částečkami dřeva. Tím, že na papír tlačíme – zvyšujeme tlakovou a tím i třecí sílu Vzpěrači – používají magnesium v prášku, kterým značně zvyšují třecí sílu, aby jim nevyklouzla činka. I pro gymnasty je důležitý pevný úchop nářadí