Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Advertisements

Připojení k internetu.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet - historie.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
INTERNET.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_247 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
Internet.
Internet.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Typy elektronické komunikace
Internetové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Etika a Bezpečnost v síti internet
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
INTERNET Roman Petrla.
Internet struktura, fungování a přehled využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Základy informatiky část 6
Internet.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jan Anděl, Jakub Konečný
INTERNET.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Jak funguje internet. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Typy připojení k internetu
Internet – pojmy, služby
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Internet - historie.
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
INTERNET - TERMINOLOGIE
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika INTERNET ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet Eva Suchardová

Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro komunikaci mezi sítěmi a počítači na Internetu se používá protokol TCP/IP.

Historie První zárodky již v roce 1969 – vznik ARPANET. (projekt USA za peníze vojáků, které tekly skrze grantovou agenturu ARPA = Advanced Research Projects Agency). Robustní počítačová síť, schopná přežít útok nepřítele. První zárodky již v roce 1969 – vznik ARPANET. (projekt USA za peníze vojáků, které tekly skrze grantovou agenturu ARPA = Advanced Research Projects Agency). Robustní počítačová síť, schopná přežít útok nepřítele vznik protokolů TCP/IP 1983 vznik protokolů TCP/IP Internet od roku Internet od roku V současné době má Internet kolem miliardy uživatelů po celém světě. V současné době má Internet kolem miliardy uživatelů po celém světě.

Rozvoj internetu v ČR Do 1995 byl internet téměř výlučně akademický Do 1995 byl internet téměř výlučně akademický Od 1995 vznikají skutečně komerční provideři, kteří mohou nabízet své služby široké veřejnosti na základě licence Od 1995 vznikají skutečně komerční provideři, kteří mohou nabízet své služby široké veřejnosti na základě licence V roce 1998 více jak 150 ISP V roce 1998 více jak 150 ISP

Co znamená připojit se k internetu najít (vybrat si) vhodného providera a propojit se s jeho dílčí sítí, tím uživatel získá přístup k dílčí síti providera najít (vybrat si) vhodného providera a propojit se s jeho dílčí sítí, tím uživatel získá přístup k dílčí síti providera díky propojení dílčí sítě providera se sítěmi ostatních providerů získá uživatel přístup k tomu, co dohromady tvoří Internet díky propojení dílčí sítě providera se sítěmi ostatních providerů získá uživatel přístup k tomu, co dohromady tvoří Internet neexistuje jeden konkrétní subjekt zodpovědný/oprávněný jednat za Internet, v Internetu se rozhoduje na principu konsensu zainteresovaných stran neexistuje jeden konkrétní subjekt zodpovědný/oprávněný jednat za Internet, v Internetu se rozhoduje na principu konsensu zainteresovaných stran

Kdo je provider ISP - Internet Service Provider = poskytovatel internetového připojení ISP - Internet Service Provider = poskytovatel internetového připojení Provideři mohou být připojeni hierarchicky Provideři mohou být připojeni hierarchicky Vyšší provider poskytuje tzv. konektivitu nižšímu providerovi Vyšší provider poskytuje tzv. konektivitu nižšímu providerovi

Připojení k Internetu lze připojovat: samostatné počítače, celé lokální sítě, malé i velké, celé rozlehlé sítě pevné (trvalé) nabízí možnost přístupu z/do Internetu trvale komutované přístup do Internetu se zde zřizuje dočasně, až v okamžiku skutečné potřeby a poté je zase zrušen, analogová tel. linka, ISDN mobilní připojený počítač se může pohybovat i během svého připojení, připojení přes síť GSM V ČR nejčastěji ADSL (po telefoních kabelech) způsob zpoplatňování (tarifikace) v závislosti na čase: komutované připojení podle objemu přenesených dat: pevné (trvalé) a mobilní připojení paušálně: bez ohledu na dobu připojení a objem přenesených dat, pevné (trvalé) a mobilní připojení

Důležité faktory u připojení Rychlost spojení Rychlost spojení Download – rychlost stahování Download – rychlost stahování Upload – rychlost nahrávání Upload – rychlost nahrávání Agregace – počet uživatelů sdílející linku Agregace – počet uživatelů sdílející linku Doba odezvy – doba reakce vzdálené strany Doba odezvy – doba reakce vzdálené strany

Co je doména prvek v rámci hierarchického členění jmenného prostoru plně kvalifikovaná doménová jména jsou celosvětově jednoznačná v rámci Internetu existuje převodní mechanismus, zajišťující převody symbolické doménové jméno >>> číselná IP adresa číselná IP adresa >>> symbolické doménové jméno tento mechanismus je součástí systému DNS (Domain Name System) Typy domén:.cz,.sweb.cz CZ.NIC – sdružení spravující domény

Služby internetu Existuje více kritérií, podle kterých lze služby Internetu dělit: 1. z hlediska jejich fungování ▫ služby pro distribuci informací ۰ umožňují rozesílat (komukoli) to, co odesilatel považuje za vhodné doručit ۰ např. elektronická pošta ▫ služby pro zpřístupnění informací ۰ umožňují uživateli „dojít si“ pro takové informace, jaké potřebuje ۰ např. WWW (Word Wide Web, FTP (přenos souborů) ▫ služby typu „information push“ ۰ umožňují rozesílat uživatelům takové informace, jaké si oni sami předem určí (objednají) ۰ např. Pointcast, Marimba, kanály MS Exploreru.. 2. služby komunikačního charakteru ▫ služby pro individuální komunikaci ۰ v psané formě ▫ nikoli v reálném čase (elektronická pošta) ▫ v reálném čase (chat, talk, IRC) ۰ v mluvené formě (Internetové telefonování - Skype) ▫ služby pro skupinovou komunikaci (diskusi mezi více lidmi na konkrétní společné téma) ۰ v psané formě, elektronické konference, jde vlastně o způsob využití elektronické pošty, síťové noviny (netnews,USENET)