Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_1_10_Internet

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_1_10_Internet"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_1_10_Internet
Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_10_Internet

2 Historie internetu jeho historie sahá o čtyřicet let zpět (období studené války mezi Západem a Východem). účelem byla výměna informací mezi vojenskými základnami a státními úřady. v roce 1964 navrhla americká firma RAND síť, která neměla žádný centrální uzel (všechny byly rovnocenné, síť odolná)

3 v roce 1969 se projektu ujala firma ARPA a začala instalovat postupně jednotlivé uzly a dala vzniku malé sítě ARPANET. v roce 1972 obsahovala tato síť už 37 uzlů. v 80. letech dochází k velkému růstu sítě a netrvalo dlouho a ARPANET přesáhl hranice USA a začalo se jednat o mezinárodní siť – INTERNET.

4 v roce 1991 vzniká WWW (World Wide Web), tedy standart pro přenos hypertextových a grafických informací, což vedlo k explozivnímu rozšíření internetu po celém světě. v současnosti vlastní internetový server (uzel) každá významnější firma.

5 Jak internet funguje po celém světě jsou rozmístěny servery (uzly), na nichž jsou uloženy informace. tyto uzly jsou propojeny mezi sebou (kabelem, tel.linkou, satelitem ap.) pro orientaci a komunikaci má každý server připojený do internetu svou adresu – IP adresu např

6 Internetová adresa číselná adresa je pro běžné uživatele nepraktická, proto je zaveden doménový (textový) způsob zápisu adres Zkratka protokolu (Hyper Text Transfer Protokol) World Wide Web Název domény II.řádu Doména I.řádu (stát, zaměření)

7 WWW stránka formát WWW může obsahovat text, obrázky, multimediální prvky a dohromady tvoří www stránku stránka je psána v jazyce HTML (HyperText MarkUp Language)

8 Hypertext je to odkaz na jiné internetové stránky
z jedné stránky se lze přepnout na jinou na stejném serveru, nebo na jiný server na světě

9 Použitá literatura a zdroje:
NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 2. Bedihošť : Computer Media, s. ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_1_10_Internet"

Podobné prezentace


Reklamy Google