Dlouhodobý majetek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp. cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Lenka Štibrányiová
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_OCEŇOVÁNÍ.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
zpracovaný v rámci projektu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VY_32_INOVACE_07_EKO_412_Mus
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_07_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
FINANCE 2014/2015.
Dlouhodobý majetek Charakteristika, členění, oceňování
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
EKONOMIKA Ing. Jaromír Tišer ODEPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU (DM)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_MAJETEK.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Dlouhodobý majetek Odpisy
Majetek podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Podniková ekonomika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účetní odpisy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
Hospodaření s oběžným majetkem
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

Dlouhodobý majetek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp. cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Klíčová slova dlouhodobý majetek, pořízení, ocenění, zdroje financování, opotřebení, odpisy, evidence, vyřazení

Dlouhodobý majetek význam Majetek dlouhodobé povahy, který podnik potřebuje k provozování své činnosti nebo k finančním investicím. Zařazení majetku do DM má pro firmu zásadní význam, protože významně ovlivňuje výše daní. Tvoří majetek podniku spolu s majetkem oběžným. Slouží především k tomu, aby bylo kde a na čem vyrábět. Nemění svoji podobu, pouze se opotřebovává.

Dlouhodobý majetek se člení na: hmotný nehmotný finanční HMOTNÝ NEHMOTNÝ FINANČNÍ

Hmotný dlouhodobý majetek 1. Budovy, haly, stavby Pozemky – bez ohledu na pořizovací cenu. Umělecká díla Sbírky a předměty z drahých kovů – bez ohledu na pořizovací cenu.

Hmotný dlouhodobý majetek 2. Movité věci, jejichž pořizovací cena je vyšší než 40 000 Kč. Doba použitelnosti delší než jeden rok, např. stroje a zařízení.

Hmotný dlouhodobý majetek 3. Pěstitelské celky trvalých porostů s dobou plodnosti delší než 3 roky, např. sad. 4. Základní stádo a tažná zvířata, např. plemenný býk. 5. Otvírky nových lomů, pískoven a hlinišť, technické rekultivace, např. systém odvodnění pozemku.

Nehmotný dlouhodobý majetek Jeho pořizovací cena je vyšší než 60 000 Kč a doba použitelnosti delší než 1 rok. Majetek dlouhodobé povahy nemá zpravidla materiální podstatu.

Nehmotný dlouhodobý majetek Členění nehmotné výsledky software ocenitelná práva Goodwill ostatní nehmotný majetek zřizovací výdaje

Nehmotný dlouhodobý majetek Nehmotné výsledky Výzkumné a odborné činnosti (receptury, technologické postupy, projekty). Jsou buď nakoupeny nebo vytvořeny pro opakovatelný prodej.

Nehmotný dlouhodobý majetek Ocenitelná práva know-how – výrobně technické poznatky licence, patenty, autorská práva vydavatelská práva

Nehmotný dlouhodobý majetek Goodwill síla značky, úroveň, značka, pověst neúčtuje se

Nehmotný dlouhodobý majetek Zřizovací výdaje poplatky související se zakládáním, např. soudní a jiné poplatky náklady na pracovní cesty zakladatelů, odměny se zprostředkováním, mzdy atd. Jako zřizovací výdaje se účtují tyto náklady tehdy, přesáhnou-li částku 60 000 Kč.

Finanční dlouhodobý majetek Je to majetek, který podnikatel nepotřebuje ke své provozní činnosti (nepoužívá jej k výrobě). Tento majetek je určen k dalšímu zhodnocení a získávání kapitálu. Nakupuje se, aby přinesl další finanční výnos v podobě dividend, úroků, nebo proto, aby se výhodně prodal. 10 10 10

Finanční dlouhodobý majetek Dlouhodobé cenné papíry (akcie, obligace jiných podniků). Umělecká díla a sbírky. Pozemky, které podnik nakupuje za účelem obchodování s nimi nebo za účelem vlastnictví. 10 10 10 10 10

Drobný dlouhodobý majetek Doba použitelnosti více než 1 rok, pořizovací cena méně než 40 000 Kč. Například: tabule, lavice, kopírka, počítač atd. Podnik se sám rozhodne, zda takový majetek zařadí do oběžného majetku nebo do dlouhodobého majetku. Drobný dlouhodobý majetek je náročnější na evidenci.

Pořízení dlouhodobého majetku Základní formy: 1. Nákup pořizovací cena 2. Vlastní výroba cena ve vlastních nákladech 3. Darování reprodukční cena (určena znalcem) 4. Přeřazení z osobního užívání Pořízení

Pořízení dlouhodobého majetku U pořizování staveb musí být navíc: Stavební povolení a projektová dokumentace, která se skládá z projektu a rozpočtu staveb. Dále musí být provedeny průzkumy základových půd z důvodu obsahu radonu. Pořízení

Ocenění dlouhodobého majetku Dlouhodobý majetek se v souladu se zákonem oceňuje: pořizovací cenou reprodukční pořizovací cenou vlastními náklady. Ocenění Ocenění

Zdroje financování dlouhodobého majetku 1. vklady 2. zisk 3. odpisy 4. výnosy z vyřazení DM VLASTNÍ ZDROJE

Daňové odpisy Mají silnou finanční funkci. VLASTNÍ ZDROJE Daňové odpisy Mají silnou finanční funkci. Snižují daňovou povinnost a zůstávají ve firmě. V podstatě jde poměrně o stabilní a jediný nezdaněný zdroj podniku, který slouží k postupnému shromažďování vlastních zdrojů, nutných pro pořizování nových investic.

Zdroje financování dlouhodobého majetku Úvěr Bankovní úvěry, nebankovní úvěry, ale i úvěry od soukromých podnikatelů a investorů. Koupě na splátky Umožní platit postupně. Finanční leasing Řeší situaci nedostupnosti potřebného souhrnu peněžních prostředků. CIZÍ ZDROJE

Leasing Finanční ‒ dlouhodobý Je finanční pronájem s následnou CIZÍ ZDROJE Finanční ‒ dlouhodobý Je finanční pronájem s následnou koupí hmotného majetku. Sepisuje se leasingová smlouva.

Leasing CIZÍ ZDROJE Operativní ‒ krátkodobý Jde o krátkodobý pronájem, kde DM pronajímáme na dobu určitou, po uplynutí doby se vrátí leasingové společnosti, např. jeřáb.

Další metody financování Faktoring Forfaiting Franchizing 10 10 10 10

Faktoring Je finanční služba, spočívající v odkupu krátkodobých pohledávek. Z praktického hlediska se jedná o určitý druh překlenovacího úvěru. 10 10 10 10

Forfaiting Jedná se o odkup v budoucnu splatných středně a dlouhodobých pohledávek z dodavatelských úvěrů. Je jednou z forem financování tuzemského a mezinárodního obchodu. 10 10 10 10

Franchizing Je marketingový systém distribuce zboží, služeb nebo technologie, který je založen na těsné a nepřetržité spolupráci mezi právně a finančně samostatnými a nezávislými stranami. 10 10 10 10

Opotřebení dlouhodobého majetku Podstatná část hmotného i nehmotného dlouhodobého majetku se postupně opotřebovává, po určité době musíme tento majetek vyřadit. Opotřebení Opotřebení

Opotřebení dlouhodobého majetku Pořizování, případně nahrazovaní opotřebovaného dlouhodobého majetku nazýváme reprodukcí dlouhodobého majetku. Hodnota opotřebení dlouhodobého majetku postupně přechází do ceny výrobků a služeb. Opotřebení Opotřebení

Opotřebení dělíme na: Fyzické výrobní nebo jinou činností přírodními vlivy (koroze apod.). Morální technický rozvoj vytváří dokonalejší DM vlivem růstu produktivity lze vyrobit levněji. Opotřebení Opotřebení

Odpisy Je částka, která vyjadřuje opotřebení majetku za určité období. Protože odpis představuje snížení ekonomického prospěchu (ve formě poklesu aktiv), jedná se o náklad. ODPISY

Odpisy Odepisování je metoda, jak rozložit pořizovací cenu majetku jako náklad do více období. Pořízení majetku tedy neovlivní výsledek hospodaření firmy hned, ale poměrně po celou dobu životnosti majetku. ODPISY

Dvojí odpisy Účetní odpisy Podnik si je stanovuje sám. DAŇOVÉ Účetní odpisy Podnik si je stanovuje sám. Vyjadřují skutečnou míru opotřebení. Podnik stanoví podle míry opotřebení na každý dlouhodobý majetek odpovídající odpisovou sazbu v procentech.

Účetní odpisy Vychází z doby upotřebitelnosti dlouhodobého majetku. Nebo z celkového výkonu dlouhodobého majetku (např. automobilů). ÚČETNÍ

Odpisování na základě doby upotřebitelnosti ÚČETNÍ ODPIS Odpisování na základě doby upotřebitelnosti

PŘÍKLAD Řešení Podnik zvažuje, že jeho nově postavená budova obchodního domu bude mít upotřebitelnost 50 let a nové počítače 5 let. Řešení Odpisová sazba budovy obchodního domu = 100/50 = 2 % ročně Odpisová sazba počítače = 100/5 = 20 % ročně

ÚKOL Pořadové číslo Hmotný dlouhodobý majetek Stanovte účetní odpisové sazby u následujících složek hmotného dlouhodobého majetku: Pořadové číslo Hmotný dlouhodobý majetek Doba upotřebitelnosti v letech Odpisová sazba v letech 1 Dálkové trubní vedení 20 100/20 = 5 % 2 Automobil dodávkový 4 3 Inventář 6 Stroje a zařízení oceláren 12

ŘEŠENÍ 5% 20 % 16,66 % 8,33 % Pořa dové číslo Hmotný dlouhodobý majetek Doba upotřebitelnosti v letech Odpisová sazba v letech 1 Dálkové trubní vedení 20 5% 2 Automobil dodávkový 4 20 % 3 Inventář 6 16,66 % Stroje a zařízení oceláren 12 8,33 %

Odpisování podle výkonu Obecně platí: ÚČETNÍ ODPIS Odpisování podle výkonu Obecně platí:

Řešení PŘÍKLAD ÚČETNÍ ODPIS Předpokládejme, že automobil ujede za dobu životnosti 150 000 km. Pořizovací cena tohoto automobilu činila 600 000 Kč. Za první rok automobil ujel 30 000 km. Řešení Roční odpisy budou činit:  600000 Kč : 150000 km x 30000 km = 120 000 Kč

ÚČETNÍ ODPIS ÚKOL Řešení Vypočítejte roční odpisy z předchozí úlohy v případě, že se předpokládá celkový výkon za dobu životnosti 120 000 km a roční výkon 20 000 km  Řešení 600 000 Kč : 120 000 km x 20 000 km = 100 000 Kč ÚKOL

Daňové odpisy Výpočet daňových odpisů musí podnik převzít ze zákona o daních z příjmů. To z toho důvodu, aby svým vlastním výpočtem odpisů spekulativně nesnižoval základ pro výpočet daně z příjmů. DAŇOVÉ

Daňové odpisy jsou uznatelným nákladem, který snižuje daňovou povinnost a současně nesnižuje peněžní prostředky ve firmě. V ceně každého prodaného kusu jsou vždy odpisy započítány.

VSTUPNÍ CENA Účetní i daňové odpisy hmotného a nehmotného majetku provádíme ze vstupní ceny.

Reprodukční pořizovací cena VSTUPNÍ CENA Pořizovací cena zahrnuje kupní cenu plus náklady spojené s pořízením, např. náklady na přepravu, montáž, clo, cenu projektové dokumentace, průzkumných prací… Vlastní náklady při pořízení majetku ve vlastní režii, čili podnik si dlouhodobý majetek vyrobí sám. Reprodukční pořizovací cena odpovídá dnešní hodnotě na základě posudku soudního znalce.

Zůstatková cena Při výpočtech odpisů (zejména odpisů daňových) potřebujeme znát cenu zůstatkovou. Je to rozdíl mezi vstupní cenou daného dlouhodobého majetku a celkovou výší odpisů tohoto majetku. Souhrn odpisů za celou dobu odpisování se nazývá oprávky. Platí: vstupní cena – oprávky = zůstatková cena

PŘÍKLAD Řešení Vstupní cena automobilu je 100 000 Kč. Roční odpisy činí 25 000 Kč. Stanovte oprávky a zůstatkovou cenu po třech letech odpisování. Řešení 100 000 Kč – (3 x 25 000) = 25 000 Kč oprávky = 75 000 Kč zůstatková cena = 25 000 Kč

ZVÝŠENÁ VSTUPNÍ CENA Je vstupní cena zvýšená o technické zhodnocení provedené vlastníkem. Technickým zhodnocením se rozumí výdaje na dokončení nadstavby přístavby rekonstrukce modernizace hmotného majetku.

Pokud je technické zhodnocení dokončeno nejpozději v prvém roce odpisování, tak se stává součástí vstupní ceny. Zvýšená vstupní cena je tedy součet vstupní ceny a technického zhodnocení dokončeného po prvém roce odpisování.

Zaokrouhlení Odpisy dlouhodobého majetku se zaokrouhlují vždy na celé Kč nahoru. Nikoli matematicky. Tzn. že i kdyby výše odpisu byla 7 500,01 Kč, odpis se zaokrouhlí na 7 501 Kč.

Odpisy ze vstupní ceny

Řešení PŘÍKLAD Vypočítejte roční odpisy, jestliže vstupní cena je 400 000 Kč a odpisová sazba činí 12,5 %. Řešení 400 000/100 x 12,5 % = 50 000 Kč

Doba upotřebitel-nosti Zůstatková cena po dvou letech Narýsujte do sešitu a doplňte: odpisové sazby v procentech roční odpisy zůstatkovou cenu po dvou letech odpisování ÚKOL DM Vstupní cena v tis. Kč Doba upotřebitel-nosti Odpisová sazba v % Roční odpisy v Kč Zůstatková cena po dvou letech Turbína 600 12 let 8,33 % 49 980 500 040 Budova 8000 30 let Náklad-ní auto 900 10 let Strojní vrtačka 30 6 let

Doba upotřebitel-nosti Zůstatková cena po dvou letech ŘEŠENÍ DM Vstupní cena v tis. Kč Doba upotřebitel-nosti Odpisová sazba v % Roční odpisy v Kč Zůstatková cena po dvou letech Turbína 600 12 let 8,33333 50 000 500 000 Budova 8000 30 let 3,33333 266 667 7 466 666 Náklad-ní auto 900 10 let 10 90 000 720 000 Strojní vrtačka 30 6 let 1,66666 5 000 20 000

Metody daňového odpisování DAŇOVÉ ODPISY Jsou dány zákonem č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů, a slouží ke stanovení daně z příjmů. Odpisy provádí vlastník či osoba oprávněná hospodařit s majetkem státu. Dlouhodobý majetek je rozdělen do 6 odpisových skupin, podle doby předpokládané odpisování. Metody daňového odpisování Metoda rovnoměrného odpisování Metoda zrychleného odpisování

Degresivní odpisy (zrychlené) Lineární odpisy (rovnoměrné) 1. rok se odepisuje menší částka a další roky pak stejně vysoká. Degresivní odpisy (zrychlené) V prvních letech se odepisují vyšší částky. Každý rok je jiný odpis, má sestupnou tendenci. Tato metoda je vhodná u majetku s delší životností, čím je starší, tím jsou náklady na údržbu a opravy větší. DAŇOVÉ DAŇOVÉ

DAŇOVÉ ODPISY PŘÍKLAD Dlouhodobý hmotný majetek je začleněn do odpisových skupin podle životnosti. PŘÍKLAD V roce 2008 jsme pořídili laboratorní zařízení v hodnotě 120 000 korun. Podle přílohy zákona o dani z příjmů je toto zařízení v 2. odpisové skupině, viz tab. č. 1.

Tabulka č. 1 ‒ doba odpisu Odpisová skupina Příklady 3 roky ruční mechanizované nářadí a nástroje 2 5 let motorová vozidla, většina strojního zařízení 3 10 let trezory, kovové konstrukce, lokomotivy 4 20 let budovy ze dřeva a plastů 5 30 let budovy, dálnice, silnice, nádrže 6 50 let budovy administrativní, obchodních domů, muzea, komplexy budov

Tabulka č. 2 ‒ sazby pro rovnoměrné odepisování Odpisová skupina V prvním roce odpisování V dalších letech odpisování Pro zvýšenou vstupní cenu 1 20 40 33 2 11 22,25 3 5,5 10,5 10 4 2,15 5,15 5 1,4 3,4 6 1,02 2,02

ŘEŠENÍ a) Lineární odpisy Postup výpočtu: Laboratorní zařízení, které jsme zařadili do 2. odpisové skupiny, bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování 11 %, v dalších letech odpisování 22,25 %. Výše odpisu v 1. roce je 11/100 x 120 000 Kč = 13 200 Kč. Odpis ve 2.–5. roce je stejný (rovnoměrný) 22,25/100 x 120 000 Kč = 26 700 Kč x 4 = 106 800 Kč ŘEŠENÍ

Tabulka č. 3 ‒ koeficienty pro zrychlené odepisování Odpiso-vá skupina V prvním roce odpisování V dalších letech odpisování kn Pro zvýšenou cenu 1 3 4 2 5 6 10 11 20 21 30 31 50 51

b) Degresivní odpisy k₁ koeficient pro danou odpisovou skupinu kn-n koeficient v dalších letech odpisování n počet let, během nichž byl již majetek odepisován Postup výpočtu

PŘÍKLAD Laboratorní zařízení, které jsme zařadili do 2. odpisové skupiny, bude mít odpisovou sazbu v 1. roce odpisování koeficient 5, v dalších letech odpisování koeficient 6. rok = 120 000 Kč / 5 = 24 000 Kč Zůstatková cena = 120 000 Kč – 24 000 Kč = 96 000 Kč 2. rok = 2 x 96 000 Kč / (6 – 1) = 38 400 Kč Zůstatková cena = 96 000 Kč – 38 400 Kč = 57 600 Kč 3. rok = 2 x 57 600 Kč /(6 – 2) = 28 800 Kč Zůstatková cena = 57 600 Kč – 28 800 Kč = 28 800 Kč 4. rok = 2 x 28 800 Kč/ (6 – 3) = 19 200 Kč Zůstatková cena = 28 800 Kč – 19 200 Kč = 9 600 Kč 5. rok = 2 x 9 600 Kč/ (6 – 4) = 9 600 Kč Zůstatková cena = 0 Kč ŘEŠENÍ

Nehmotný dlouhodobý majetek se odpisuje rovnoměrně bez přerušení. Audiovizuální dílo 18 měsíců Software a nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 36 měsíců Zřizovací výdaje 60 měsíců Ostatní nehmotný majetek 72 měsíců

EVIDENCE DM Pro každý DM podnik musí vystavit INVENTÁRNÍ KARTU, kde se zaznamenávají údaje od pořízení, odpisy až po vyřazení. EVIDENCE

EVIDENCE DM Karta dlouhodobého majetku obsahuje: Název Datum zařazení  Vstupní cena  Způsob odpisování  Odpisovou skupinu  Datum a způsob vyřazení Jedenkrát za rok se provádí inventura, kontrola Karta DM

EVIDENCE DM Při pořízení DM navíc vypisujeme zápis o pořízení DM, při vyřazení pak zápis o vyřazení DM.

VYŘAZENÍ DM Vyřazení dlouhodobého majetku Likvidace Demolice Prodej Darování Převzetí do osobního užívání VY ŘA ZE NÍ DM

OTÁZKY Členění dlouhodobého majetku Pořízení dlouhodobého majetku Ocenění dlouhodobého majetku Zdroje financování – vlastní zdroje Zdroje financování – cizí zdroje Opotřebení základní charakteristika Členění odpisů Účetní odpisy Daňové odpisy Evidence DM Vyřazení DM

Literatura SYNEK, Miroslav; KISLINGEROVÁ, Eva a kol. Podniková ekonomika. Praha : C. H. BECK, 2010. ISBN 80-7400-336-3. NOVOTNÝ, Zdeněk. Základy podnikové ekonomiky. Vydává a distribuci zajišťuje Obchodní akademie Břeclav, 2009. Odborné časopisy, měsíčníky: EKONOM Internet: http://cs.wikipedia.org/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Majetek http://www.ekonomikon.cz/ekonomika/majetek-podniku/dlouhodoby-majetek http://cs.wikipedia.org/wiki/Forfaiting