Proč mají zůstat stranou? Komplexní posílení a využití pracovního potenciálu žadatelů o azyl Listopad 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Advertisements

Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Kariérové poradenství
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
„Od osmi do čtyř“ projekt rozvojového partnerství „Asistence“ financovaný z prostředků CIP Equal.
ohroženým domácím násilím
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Pobytové středisko Zastávka
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
RPS/CSF Komunikační plán RPS 2006 Realizované projekty Období: 12 / 2005 – 6/ 2005.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010 červen 2010.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Lenka Herčíková,
Modrý kříž v České republice
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Proč mají zůstat stranou? Komplexní posílení a využití pracovního potenciálu žadatelů o azyl Listopad 2007

V rámci národní spolupráce bylo vytvořeno Rozvojové partnerství Net 2005 Příjemce: Konzorcium nevládních organizací pracujících s uprchlíky v ČR Poradna pro uprchlíky (PPU) Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Sdružení občanů zabývajících se uprchlíky (SOZE)Partneři:  Úřad práce Brno – venkov  Úřad práce Brno – město  CJV Masarykova Univerzita Brno  Výzkumný ústav práce a sociálních věcí  Gender Studies  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR  Genderové informační centrum NORA  Hospodářská komora ČR

Cíle projektu:  Zvyšování kvalifikačních předpokladů  Usnadnění přístupu na trh práce  Otevření 3 multikulturních center (Brno, Stráž pod Ralskem, Teplice)  Analýza stávající a příprava nové koncepce přístupu žadatelů o mezinárodní ochranu na trh práce a její prosazení do legislativního procesu AEC TT AEC TT  Navázání komunikace s Úřady práce a potencionálními zaměstnavateli

Multikulturní centra  MKC Stráž pod Ralskem  MKC Teplice  MKC Brno 7185 počet příjemců všech služeb 202 počet klientů zařazených do projektu

Kurzy: 562 frekventantů všech kurzů Český jazyk PC Anglický jazyk Český jazyk PC Anglický jazyk 4 úrovně 3 úrovně 2 úrovně 46 kurzů 18 kurzů 20 kurzů

Poradenství: Sociální poradenství Právní poradenství PsychologickéPoradenství Národní večery Internetová knihovna  Motivační kurz (9)  Skills audit  Rekvalifikace ( 89 lidí včetně PC kurzů) 61 oslovených zaměstnavatelů 61 oslovených zaměstnavatelů 15 legálně 15 legálně zaměstnaných žadatelů zaměstnaných žadatelů

Výstupy:  Metodika individuální sociální práce se zaměřením na integraci žadatelů o udělení mezinárodní ochrany na trh práce  Manuály na výuku ČJ - 3 úrovně (ověřují se) (ověřují se)  Metodika výuky AJ  Informační letáky pro žadatele v ČJ a AJ  Webové stránky  Informační letáky pro zaměstnavatele  Sociologický výzkum  Analýza AEC TT – legislativní rámec pro vstup žadatelů o mezinárodní ochranu v kontextu EU

Metodika individuální sociální práce se zaměřením na integraci žadatelů o udělení mezinárodní ochrany na trh práce  Pracovní skupina v projektu – sociální – experti a expertky z NNO (SOZE, OPU, PPU, La Strada, NORA Brno)  Cíl metodiky:  nastínit cestu sociálního pracovníka při práci se specifickou cílovou skupinou žadateli o mezinárodní ochranu s konečným cílem - zvýšení kapacity klienta a zaměstnání klienta  Součástí metodiky je také zvláštní metodika cílená na identifikaci obchodovaných osob, gendrově senzititvní sociální práce  Součástí je i stručný přehled právních norem  Souhrn kontaktů a odkazů  Stručný výtah z projektu „Proč mají zůstat stranou“

Manuál českého jazyka  Manuál 1 pro úvodní krátkodobý kurz (První týdny s českým jazykem)  Manuál 2 (A/B) pro dlouhodobý kurz v multikulturních centrech (Chceme si porozumět a domluvit se)  Manuál 3 pro přípravu na rekvalifikační kurzy (Připravujeme se na novou práci)

Manuál 1 pro úvodní krátkodobý kurz  Autorský tým – Lída Holá, Petra Bulejčíková, Leona Máslová, Michal Zídek  Zaměření – první pomoc v novém jazykovém prostředí  Struktura (5 lekcí/dnů) Manuál pro učitele (metodické pokyny) Manuál pro učitele (metodické pokyny) Materiál pro učitele Materiál pro učitele Pracovní listy Pracovní listy  Dosažené výsledky – připraveno k užívání ve výuce (ověření, oponentura)  Výstupy (dokončování) – tisk manuálů v malém nákladu, CD1 (soubory pdf), CD2 (zvukové nahrávky)

Na mezinárodní spolupráci TCA MOLE se podílejí 4 Rozvojová partnerství (2 z Německa, 1 ze Slovenska, 1 z ČR) Na mezinárodní spolupráci TCA MOLE se podílejí 4 Rozvojová partnerství (2 z Německa, 1 ze Slovenska, 1 z ČR) dvě pracovní skupiny  Lobbying  Empowerment Proběhlo 12 setkání

22.listopadu 2007, – hodin Výstupy: 22.listopadu 2007, – hodin Mezinárodní setkání v Senátu ČR pořádané ve spolupráci s místopředsedou Senátu panem Šnebergerem

Děkuji za pozornost Kontakt: Mgr. Lucie Medková Konzorcium nevládních organizací pracujících s uprchlíky v ČR Vladislavova 10 Praha 1 Mobil: