Stokorcový les Časový rozsah: 17 hodin – 2 hodiny – sledování filmu na interaktivní tabuli 1 hodina – četba příběhu + prohlížení materiálů od žáků 4 hodiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Mateřská škola POHÁDKA, Zábřeh, Československé armády 650/13, Zábřeh Česká republika „Jak vidíš sám sebe a své blízké“
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Projekt: Slované a Velká Morava
Různé role zástupce ředitele školy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
TŘÍFÁZOVÝ MODEL UČENÍ Název vyučovací jednotky: ANIMALS (zvířata)
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA VEŘOVICE
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Technologie.
Den Základní škola Rokytnice Česká republika Vsetín.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Hodina Prvouky- Rok, roční období
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Projekt: Po stopách lovců mamutů PŘEDBĚŽNÝ CÍL Kognitivní: hravou formou seznámit žáky s historickým obdobím pravěku na našem území Afektivní: Emocionální: vlastním prožitkem a osobní
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Petr Cileček Denisa Junáková
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
STOP KYBERŠIKANĚ !. PROJEKTOVÝ DEN 28. ZŠ, RODINNÁ 39, PLZEŇ
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Téma měsíce: Kniha-můj přítel Téma měsíce: Kniha-můj přítel Školní družina ZŠ Na Smetance Praha 2 měsíc Březen Po dlouhé a studené zimě se všichni radujeme.
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
 Kde: chata Radost, Plasnice, Orlické hory  Kdy: 12. –  Účast: 28 žáků  Inspirace: publikace Michal Dubec, Adaptační (stmelovací) soustředění.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
9. Tvorba individuálního plánu
Dnes nebo dříve? Kdy se co vyrobilo.
Název projektu: Moderní škola
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Co nepatří do dárku Vnímání.
Jak se žilo v době hradů?.
9. Tvorba individuálního plánu
Název projektu: Ve škole po škole
ZVÍŘATA VE VODĚ, NA ZEMI A VE VZDUCHU
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Práva dítěte Výchova k občanství
KOLEKTIVNÍ SPORTY MATEMATIKA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Ochrana životního prostředí
seřaď jednotlivé členy
poznatky, orientace ve známém prostředí
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Malí umělci a jejich pracovní nástroje
Transkript prezentace:

Stokorcový les Časový rozsah: 17 hodin – 2 hodiny – sledování filmu na interaktivní tabuli 1 hodina – četba příběhu + prohlížení materiálů od žáků 4 hodiny – tvorba kalendáře 4 hodiny – výroba plakátů a výzdoba školní auly 2 hodiny – výroba plakátu s využitím práv dítěte 4 hodiny – ukončení projektu – povídání, hry, scénky Cílová skupina: I. i II. stupeň ZŠ (6 – 16 let) Forma práce: skupinová práce, samostatná práce, kolektivní – účast celé školy Technické zázemí: školní třída, třída výtvarné výchovy, školní aula, interaktivní tabule, PC Materiál: obrázky s danou tématikou, pastelky, vodové a temperové barvy, velké archy papíru na výrobu plakátů, časopisy, knihy, hry, puzzle s danou tématikou, film Typ činnosti: práce s kalendářem, psaní, kreslení, hraní scének, vyhledávání daného tématu z různých zdrojů Cíl:základní vzdělání -> člověk a společnost -> poznání a hodnocení jednotlivých postav v příběhu, analýza jejich charakterových vlastností, vztahů mezi jednotlivými zvířátky – -> naslouchání, soustředění, aktivní komunikace, spolupráce a zapojení celé školy zvýšit obecné povědomí o mnoha aspektech lidských práv zvýšit povědomí o rozdělení času (měsíce, týdny, dny v týdnu), časová orientace Klíčové kompetence: Základní vzdělání -> kompetence sociální -> žáci spolupracují ve skupině, podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel týmu, na základě poznání nebo přijetí nové role v pracovní činnosti pozitivně ovlivňují kvalitu společné práce

Postup: V našem pojetí této tématiky se projektová výuka Stokorcový les promítala do celého měsíce února. Rozdělili jsme si obsah do několika fází. Jako při každé projektové výuce je velice vhodné, aby pedagog nejdříve žáky vhodně motivoval a nalákal na novou aktivitu, na nové téma. MOTIVACE - FILM V první fázi motivace je vhodné využít audiovizuální materiál s daným tématem. V našem případě jsme žákům promítali na interaktivní tabuli film Medvídek Pú. Dále jsme dali žákům za úkol, aby sehnali co nejvíce materiálu, ve kterém se bude vyskytovat Medvídek Pú. Žáci se tohoto úkolu zhostili s velkým nadšením a do školy donesli různé knihy, časopisy, pexesa, puzzle, plyšové hračky a další věci. KALENDÁŘ Další fází projektu bylo vytvoření kalendáře s obrázky ze Stokorcového lesa. Obrázky jsme nalezli na internetových zdrojích. Pro každý měsíc byl vybrán jeden obrázek, na kterém se alespoň částečně odráží atmosféra daného měsíce. Každý žák si vybral obrázek pro jeden měsíc a pastelkami ho podle svých možností a schopností vybarvil. Ty nejzdařileji vybarvené obrázky se svázaly do kalendáře. Dále v rámci hodin výpočetní techniky, žáci vyrobili pro každý měsíc tabulku s jednotlivými dny. Tyto tabulky se nalepily k jednotlivým obrázkům pro daný měsíc. Obrázky, které byly méně zdařilé, jsme vyvěsili na školní chodbě na výstavu. Každý žák tak mohl ukázat svůj vlastní obrázek. VÝSTAVA V AULE Do této části projektu se zapojila celá škola a dále někteří rodinní příslušníci. Výstava v aule se skládala z velkých plakátů jednotlivých zvířátek z příběhu Stokorcového lesa. Někteří rodiče pomohli s náčrtem postav. Každá třída si rozdělila část výzdoby. Někteří malovali pozadí příběhu, někteří vytvářeli obrázky přírody (stromy, keře, tráva) a někteří kreslily zvířátka. Poté se jednotlivé části daly dohromady a vytvořila se úchvatná výstava s tématem Medvídka Pú. Všem žákům, pedagogům i rodičům se výstava velice líbila, protože toto téma je každému dobře známé. Stokorcový les

PLAKÁT – PRÁVA DÍTĚTE Tohoto úkolu se ujala jedna třída. S využitím internetu nalezli žáci vhodné obrázky, které se hodily na vybraná práva dítěte. Byla to tato práva: všichni mají právo mít své kamarády všichni mají právo na vzdělání všichni mají právo žít se svou rodinou všichni mají právo na své jméno všichni mají právo na domov všichni mají právo na dostatek potravy všichni mají právo žít v přátelství a míru všichni mají právo na svůj volný čas ZÁVĚR PROJEKTOVÉ VÝUKY Pro tuto poslední část bylo vyhrazeno celé dopoledne. Žáci si ve třídách prohlíželi materiál, který donesli hned na začátku tohoto projektu. Společně si přečetli určité pasáže z knihy Medvídek Pú a na základě toho si poté zahráli scénky. Při těchto divadelních scénkách se snažili zdůraznit charakterové vlastnosti jednotlivých postav příběhu, přehrávali určité situaci, ve kterých si připomněli práva dítěte.

Stokorcový les Výstup: Tento projekt Stokorcový les žáky velmi zaujal. Snažili se aktivně účastnit jakékoli formy výuky. Všichni žáci byli aktivní, to vše se velmi dobře odrazilo v jejich práci. Pro pedagogy byla tato projektová forma výuky cenným zdrojem informací s nenahraditelnou zpětnou vazbou. Velmi se osvědčila spolupráce s rodiči, kteří se podíleli na vytváření plakátů do školní auly. Poté se přišli podívat na výstavu „Stokorcový les“ a žáci je hrdě provedly celou výstavou a následně i celou školou. V rámci této projektové výuky, lze zajímavou a hravou formou přiblížit žákům pojmy jako jsou lidská práva, práva dětí, obecně pojem právo a povinnost. Další výhodou je její využitelnost po celý školní rok, protože každý měsíc si žáci zalistují ve vytvořeném kalendáři.

Stokorcový les