ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Formy vlastnictví stavebních firem – klady a zápory –
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Právní forma organizace
Zsv.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Společnost s ručením omezeným
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základní pojmy a instituty:
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Veřejná obchodní společnost
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková

L ITERATURA Povinná literatura : SRPOVÁ, J. -- ŘEHOŘ, V. Základy podnikání: teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. Praha: Grada Publishing, ISBN Doporučená literatura: VEBER, J. -- SRPOVÁ, J. Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada, ISBN Prezentace vychází a vznikla za použití výše uvedené povinné literatury.

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Podnikání právnických osob Administrativně náročnější zahájení podnikání než FO Zápis do obchodního rejstříku Osobní společnosti Osobní účast podnikatele na řízení (v.o.s., k.s.) Kapitálové společnosti Společníci – vklady (a.s., s.r.o.) Ručení za závazky omezené nebo žádné Družstva Méně častá forma

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Osobní společnosti Veřejná obchodní společnost I. Nejstarší forma Ve zkratce v.o.s. (nebo např. Novák a spol.) Min. 2 zakladatelé Společníci ručí za závazky společnosti celým majetkem společně a nerozdílně Sdružení osob s právní subjektivitou Jedna v.o.s. může být zakladatelem a společníkem v jiné Společenská smlouva Základní právní dokument Upravuje právní a organizační poměry ve společnosti, a to důkladně a propracovaně (předcházení konfliktům, stabilita); příklad - CORA, v.o.s.

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Veřejná obchodní společnost II. vznik Živnostenská oprávnění ŽÚ – oprávnění vznikne dnem vzniku společnosti Nutné doložení založení společnosti Rejstříkové řízení Návrh podepsaný všemi společníky Zápis v obchodním rejstříku v oddílu A Zákaz konkurence Paragraf 84 obchodního zákoníku, široce pojatý Podíl na zisku a ztrátě Rovným dílem Přípustné je i stanovení jiného způsobu Společnost nezdaňuje svůj zisk daní z příjmů až podíly společníků jednotlivě

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Veřejná obchodní společnost III. Vznik Statutární orgán Podle ustanovení společenské smlouvy Každý ze společníků, jeden z nich či všichni jako kolektivní orgán Všichni jako kolektivní orgán – např. změny společenské smlouvy (sbor společníků) Každý ze společníků- jeden hlas nebo podle společenské smlouvy Ručení Právnická osoba – veškerým majetkem Neomezené ručení společníků za závazky Solidární ručení

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Specifika St.orgán každý ze společníků Zpravidla bez základního kapitálu Přerozdělení zisku společníkům a následné zdanění Vede jako PO účetnictví; nelze spolupráci jednoduše ukončit jako v případě smluvních partnerů Zápis do OR RIZIKO! Neuvážený výběr společníka může vést ke ztrátě celého majetku ostatních Společník – osoba splňující požadavky ŽZ

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Komanditní společnost Počátky ve středověku – umožňovala podnikání prostřednictvím dalších osob (kněží, důstojníci, šlechtici); úpadek po zavedení s.r.o. 2 typy společníků Komanditisté – ručení - do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v OR Komplementáři – ručení – celým svým majetkem (1 nebo 2 typy společníků

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Společenská smlouva Účast ve společnosti - právnické i fyzické osoby Nejméně 2 osoby Určení komanditisty a komplementáře jejich následný zápis do OR Výše vkladu komanditisty – min ,- Kč (peněžitý či věcný) Obchodní firma = název zapsaný v OR + zkratka k.s. Volnost v uspořádání vztahů mezi společníky (dělení zisku, likvidačního zůstatku, obchodní vedení) Příklad FILHARMONICI města Prahy, kom. spol. IČ

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Vznik KS Zápis do OR V oddíle A Návrh na zápis podávají všichni společníci Rozsah splacení vkladu komanditisty Zákaz konkurence Komplementáři jako u v.o.s. Dispozitivní Podíl na zisku a ztrátě Zisk se dělí na polovinu mezi komanditisty (dále podle vkladů) a komplementáře (dále rovným dílem) Jiné dělení – ve společ. smlouvě (např. rovným dílem) Ztráta – komplementáři rovným dílem, komanditisté – jen pokud je zakotveno společ. smlouvě

8. V OLBA PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ Statutární orgán (SO) Komplementáři ve sboru, každý je oprávněn jednat samostatně, vždy však podle spol. smlouvy Ručení Komplementáři bez omezení Komanditisté do výše nesplaceného vkladu zapsaného v OR Specifika Možnost začít podnikat bez většího objemu finančních prostředků SO pouze komplementáři Komanditista – přístup k účetnictví a k dalším údajům = možné riziko pro společnost ; nemůže ze společnosti vystoupit a jeho část zisku se zdaňuje sazbou daně z PPO Zisk se dělí podle daných pravidel Vede účetnictví Zápis do OR