Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel. 222728908, 602349848

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
P ORADENSTVÍ V PERSONÁLNÍM ŘÍZENÍ. Ú VOD Poradenství slovníky definují například jako informační a konzultační činnost směřující k orientaci tazatele.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Trh práce „pomyslný prostor, v němž zaměstnavatelé hledají pracovní sílu a pracující ji nabízejí ve snaze obstarat si prostředky k obživě. Vzájemný poměr.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Podniková ekonomika Personální činnost.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
(komentovaný přehled)
Zdravá škola.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Teorie vzdělávání dospělých
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Didaktický proces Androdidaktika.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Transkript prezentace:

Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel ,

Základní pojmy „PORADENSTVÍ“ (counseling, Beratung…) V nejširším pojetí jde o vztah pomoci, který patří mezi základní procesy sociální interakce. (Těmi dalšími procesy jsou: komunikace, kooperace, agresivní a soutěživé jednání.) Pro takový vztah je charakteristické, že jedna strana definuje problém a druhá nabízí pomoc. Cílem zde je autonomie klienta.

Základní pojmy (pokrač.) „VZDĚLÁVÁNÍ“ – proces uvědomělého a cílevědomého zprostředkování a aktivního utváření a osvojování vědomostí, dovedností, zkušeností, utváření morálních rysů, zájmů a postojů. Je procesem utváření osobnosti – tedy součástí socializace. Vzdělávání – činnost lektora Vzdělávání se – činnost účastníka vzděl. procesu

Základní pojmy (pokrač.) VZDĚLĚVÁNÍ DOSPĚLÝCH (andragogika) Z řeckého aner, andros = muž a ago= vést. Věda o výchově, vzdělávání a péči o dospělou populaci, respektující všestranné zvláštnosti dospělé populace a zabývající se její personalizací (osobnost), socializací (život ve skupině) a enkulturací (osvojení si kultury).

Základní pojmy (pokrač.) DOSPĚLÝ - Člověk, který dosáhl mezníku vzrůstu a sil, schopný k životním úkolům a zahajijící druh života, ke kterému se připravil (J.A. Komenský) - Člověk, který ukončil školskou přípravu a vstoupil na trh práce (dle právních norem)

Základní pojmy (pokrač.) DOSPĚLOST = ZRALOST Sociální zralost je ekonomická nezávislost Citová zralost je nezávislost na rodičích Biologická zralost je schopnost rodičovství Socilogická zralost je sch. uspokojování individuálních sociálních potřeb Mentální zralost je přijímání odpovědnosti za své role za své role

Poslání andragogiky Můžeme vymezit jako: - Teorii výchovy a vzdělávání dospělých a péče o ně - Teorii a zkvalitňování lidského potenciálu - Aplikovanou vědu o pomoci člověku ve složitých obdobích jeho životní dráhy - Vědu o humanizaci člověka, animaci (oduševňování) - Teorii intencionální socializace - Institucionalizovaný proces vnitřního duševního utváření člověka, založený na interakci vlastních snah a vnější pomoci. A. pomáhá člov. přizpůsobit se změnám, které způsobil

Situace ve vzdělávání dospělých Vzdělávání se stává potřebou lidí a ZBOŽÍM, které má svůj TRH, kde funguje NABÍDKA a POPTÁVKA. Mění se v PRODUKT (tržně-konkurenceschopné zboží). Učení je procesem konzumace, součástí konzum. způsobu života a kultivace osobnosti (lidé jsou náročnější, kritičtější, vybíravější…)

Situace ve vzdělávání dospělých (pokrač.) roste trh vzdělávacích nabídek vč. komerčních, průmysl volného času, komerční kultury roste trh vzdělávacích nabídek vč. komerčních, průmysl volného času, komerční kultury nabídka má vlastní váhu a tvoří si poptávku nabídka má vlastní váhu a tvoří si poptávku trendem je růst distančního vzdělávání trendem je růst distančního vzdělávání není rozhodující, kde a jak byly znalosti získány, ztrácejí se rozdíly mezi všeobecným není rozhodující, kde a jak byly znalosti získány, ztrácejí se rozdíly mezi všeobecným a odborným vzděláváním (Techn. univerzita) stále více se prosazuje orientace na účastníka stále více se prosazuje orientace na účastníka hodnota a prestiž vzdělání roste, stejně tak i potřeba se vzdělávat je u stále více lidí větší hodnota a prestiž vzdělání roste, stejně tak i potřeba se vzdělávat je u stále více lidí větší

Situace ve vzdělávání dospělých (pokrač.) Vzdělávání dospělých se začíná chápat jako součást CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Vzdělávání dospělých se začíná chápat jako součást CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Vzdělávání dospělých se stalo součástí PERSONÁLNÍ POLITIKY v organizacích Vzdělávání dospělých se stalo součástí PERSONÁLNÍ POLITIKY v organizacích Těžiště VD se posouvá - od všeobecného a zájmového ke vzděl. zameřenému na získávání Těžiště VD se posouvá - od všeobecného a zájmového ke vzděl. zameřenému na získávání PROFES. KOMPETENCÍ, KVALIFIKACÍ VD probíhá ve velké míře při práci a trávení volného času VD probíhá ve velké míře při práci a trávení volného času

Situace ve vzdělávání dospělých (pokrač.) VZDĚLÁVÁNÍ se stává EKONOMICKÝM FAKTOREM – je iniciátorem ekonom. růstu, konkurenceschopnosti a celkovým postavením na světovém trhu. Snižuje nezaměstnanost, podporuje osobní samostatnost, nezávislost, posiluje rozvoj demokracie a politické kultury, snižuje náklady státu na různé sociální výpomoci vede k vyšší kvalitě života a k větší spokojenosti.

Memorandum EU k CŽU (listopad 2002) Evropa se mění ve společnost a ekonomiku založenou na znalostech. Více než kdy dříve se přístup k aktuálním informacím a vědomostem, spolu s motivací a dovednostmi inteligentně využívat těchto zdrojů ve prospěch svůj i společenství jako celku, stává klíčem k posílení Konkurenceschopnosti Evropy a ke zlepšení zaměstnatelnosti a adaptability pracovních sil.

Memorandum EU k CŽU (pokrač.) Dnešní Evropané žijí ve složitém sociálním a politickém světě. Více než kdy předtím chtějí plánovat svůj vlastní život. Očekává se, že budou společnosti aktivně přispívat a musí se reálně naučit žít s kulturní, etnickou a jazykovou rozmanitostí. Vzdělání je klíčem k učení a pochopení toho, jak tyto úkoly splnit. Úkolem CŽU je: 1. Podpora aktivního občanství 2. Podpora zaměstnanosti 2. Podpora zaměstnanosti