G) Roboty a manipulátory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nasazení CAD v elektrotechnice
Advertisements

Digitální učební materiál
Robotika a Roboti.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Montážní pracoviště Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Výrobce toroidních komponentů značky
Stavba výrobních strojů a zařízení
Tato prezentace byla vytvořena
Studijní obory a jejich uplatnění.
Strojírenství Technologické postupy (ST6) Ing. Josef Martinák.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ VÍTEJTE U NÁS Praha, 27. května 2009.
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
Den otevřených dveří Představení TPV Práce s daty Doporučení pro konstrukci DPS Co děláme navíc O krok dále Co připravujeme ZávěrObsah.
Roboty a manipulátory Úvod RaM
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
přehled základních technologii zpracování kovů
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Představujeme KOWAX Nepoměděný MAG svařovací drát nové generace PRODUKTIVNÍ SVAŘOVÁNÍ NEJVYŠŠÍ VÝKON MINIMÁLNÍ ROZSTŘIK EKOLOGICKY ŠETRNÝ.
Jaderná energie.
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
BAUMANN SPRINGS s.r.o.,Karviná
Součástky a technologie
Využití a použití PRaM.
NANOTECHNOLOGIE Způsob výroby nanovláken z polymerního roztoku elektrostatickým zvlákňováním a zařízení k provádění způsobu Jméno: Michal HARTIG.
6. Grafická dokumentace desek plošných spojů..
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Stupeň rozvoje států světa
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Automatizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Tvorba variant technologických pracoviš ť ve tvá ř ení a jejich ekonomické hodnocení Historický vývoj produktivity práce ve tváření: A) Mechanizace Systémy.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
9. KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ R O B O T I K A DUBEN 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Projekt 8.B. Co je to ESAB? Společnost ESAB je přední světový výrobce svařovacích a řezacích zařízení a přídavných svařovacích materiálů. Jejich inovační.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Solidworks. Solidworks Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Montáže Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace byla vytvořena
Analýza procesů v oddělení mechanické konstrukce výrobního podniku
Firma byla založena v roce 1921 a v současné době má v průměru 650 zaměstnanců. Isolit–Bravo, spol. s r.o. je ryze českou firmou a uznávaným dodavatelem.
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Návrhové systémy.
Informační a komunikační technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Silnoproudá elektrotechnika
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Tato prezentace byla vytvořena
Centrální procesorová jednotka
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB, STRAKONICE, ZVOLENSKÁ 934.
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Porovnání výrob u speciálních brýlových čoček
Animace bezpečného ovládání lisu
Transkript prezentace:

G) Roboty a manipulátory Uplatnění a členění robotů Průmyslové roboty a manipulátory představují jednu z nejvyšších forem současné automatizace. Roboty a manipulátory nasazujeme tehdy, když je vykonávaná činnost pro člověka příliš monotónní, fyzicky náročná, složitá, rychlá nebo nebezpečná, nebo pokud se to vyplatí z ekonomických důvodů. 1967 - 1. autonomní průmyslový robot nasazený ve výrobě většina robotů žije v Japonsku v současnosti ročně vzroste počet robotů ve světě přibližně o 6%

v 90.letech byl roční nárůst kolem 26% 800 600 400 200 1989 1991 1993 1995 1997 Japonsko USA Západní Evropa ostatní země v 90.letech byl roční nárůst kolem 26% důvodem zpomalení růstu je např.nahrazování starých robotů novými, optimalizace, atd.

uplatnění robotů při montáži: lisování, tváření obrábění Německo bodové svařování Japonsko obloukové svařování povrchové úpravy montáž ostatní 10 20 30 [%] uplatnění robotů při montáži: 40% - spotřební elektronika, elektrické přístroje, 27% - automobilový průmysl, 13% - desky plošných spojů (DPS), 12% - mechanické sestavy, hračky, komponenty, 5% - přístrojová technika, 3% - ostatní

s proměnlivým programem členění robotů podle prováděné práce: manipulační (podávání polotovarů, součástek) technologické (svařovací, montážní, pro povrchové úpravy) speciální (práce pod vodou, v kosmu, v radioaktivním prostředí) univerzální (kombinace předchozích) členění robotů podle řízení: průmyslové roboty a manipulátory jednoúčelové programovatelné 1. generace s pevným programem 2. generace s proměnlivým programem 3. generace inteligentní roboty

2.generace – systém oko-ruka jednoúčelové vkládací zařízení průmyslový robot 1.generace 2.generace – systém oko-ruka Inteligentní mobilní robot SHAKEY