Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM 29.11.2005 SUCS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
ve světle nové legislativy
XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS

2 Základy systému OTE Regulovaná činnost Neregulovaná činnost Služby účastníkům OTE ISR IS OTE MEPHISTO CDS Infrastruktura Legislativa

Legislativní rámec pro regulovanou činnost –zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (EZ) a změny provedených zákonem č. 151/2002 Sb., zákonem č. 262/2002 Sb., zákonem č. 278/2003 Sb., zákonem č. 356/2003 Sb. a zákonem č. 670/2004 Sb. –zákon 180/205 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů) 3

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Legislativa datum: Strana: 4 Energetický zákon KVET má přednostní právo na přenos a distribuci úprava zákonem 670/2004 – ruší povinnost vykupovat elektřinu z KVET a druhotných zdrojů provozovatelem DS (vyhl. 52/2001 ve znění vyhl. 539/2003) – zavádí povinnost provozovateli DS platit výrobcům příspěvky k ceně elektřiny z KVET a druhotných zdrojů

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Legislativa datum: Strana: 5 Vyhláška 439/2005 – Účinnost – OTE zveřejňuje k podpoře uzavírání obchodů s elektřinou pocházející z kombinované výroby a druhotných zdrojů, nabídky a poptávky z těchto zdrojů – Stanoví podrobnosti způsobu určení množství elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla a určení množství elektřiny z druhotných energetických zdrojů Cenové rozhodnutí ERÚ – návrh

Legislativní rámec pro neregulovanou činnost – zákon č. 695 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů 6

infrastruktury (CS) OTE IS OTE Zprovozněna CDS (Centrum datových služeb) Zprovozněno od VVT (Vnitrodenní trh s elektřinou a vyrovnávací trh s regulační energií) Zprovozněn

IS OTE v roce 2002

Přenos skutečných dat formát XML, EDI regionální distribuční soustava lokální distribuční soustava přenosová soustava Internet OTE databáze

Zjednodušená komunikace mezi účastníky trhu s elektřinou

Integrovaný systém IS OTE a CDS

Automatická komunikace

Problémy při zpracování IS OTE Neustále se prodlužující doba zpracování, a to zvláště u měsíčních jetí Při plném otevření trhu s elektřinou může dojít k zahlcení systému Náklady na změny systému (change requests)

Čas agregace v CDS celkem

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce datum: Strana: 15  Poskytování informací pro veřejnost  Poskytování informací pro registrované uživatele  Předkládání a zveřejňování nabídek a poptávek  Párování nabídek a poptávek a jejich rezervace a potvrzení  Zpracování statistických údajů

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Obchodní portál Mephisto datum: Strana: 16 Účel  Zprostředkování prodeje elektřiny z KVET  Elektronická inzertní služba přístupná pomocí internetu  Uživatelé zveřejňují své nabídky/poptávky  Uživatelé si vybírají nejvhodnější nabídku/poptávku  Systém se sám pokouší vyhledat nejvhodnější dvojici nabídka/poptávka  Vlastní uzavírání obchodů, jejich zúčtování a vypořádání je věcí smluvních stran  Smluvní strany  Výrobce, obchodník, oprávněný zákazník  OTE nenese za uzavírané obchody žádnou odpovědnost

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Obchodní portál Mephisto datum: Strana: 17 Základní principy  Usnadnění prodeje elektřiny z KVET  Umožnit výrobcům nabízet produkci na vyhrazeném informačním portálu  Přístup obchodníků i významných oprávněných zákazníků k nabídkám  Přístup obchodníků i významných oprávněných zákazníků k umístění poptávky  Snadná dostupnost  Využití běžně dostupných internetových technologií  Přístup bez poplatků a nutnosti poskytovat finanční jistotu  Běžné prvky zabezpečení – jméno, heslo a digitální SW certifikát

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Obchodní portál Mephisto datum: Strana: 18 Základní principy  Přístup k funkcím portálu  Podepsaná žádost  Souhlas s všeobecnými podmínkami použití portálu  Jednoduchá forma nabídkových produktů  Komodita – fyzická elektřina mající původ v kogeneraci  Dva typové produkty  Base – pásmo všech hodin ve všech dnech  Peak – blok 6:00-22:00 hod v pracovních dnech

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce datum: Strana: 19 Rozložení obrazovky Mephisto

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce datum: Strana: 20 Menu pro nepřihlášeného uživatele

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce datum: Strana: 21 Menu pro přihlášeného uživatele

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce – ukázka obrazovky datum: Strana: 22 Domovská stránka – statistiky trhu

Podpora obchodování s elektřinou z ZVET Základní funkce– ukázka obrazovky datum: Strana: 23 Nová transakce – zadání množství a ceny

Nařízení komise NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2216/2004 ze dne 21. prosince 2004 o standardizovaném a bezpečném systému rejstříků podle směrnice 2003/87/ES Evropského parlamentu a Rady a rozhodnutí 280/2004/ES Evropského parlamentu a Rady základní legislativní dokument pro chod Rejstříku

Aplikační SW rejstříku Stejný SW si zvolili: –Francie Jako aplikační SW byl zvolen systém Seringas od francouzské banky Caisse des dépôts et consignations (CDC) –Německo –Slovensko –Belgie –Španělsko –Portugalsko –Lucembursko –možná Polsko

Informační toky

Děkuji za pozornost!