Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Odkud se bere elektřina
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Siločáry elektrického pole
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrické vlastnosti I.
zpracovaný v rámci projektu EU
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektrický náboj. Elektrické pole
Fyzika - opakování.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Silové působení mezi nabitými tělesy Elektroskop
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrické vlastnosti látek
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F6 - 8 Datum ověření ve výuce: Téma: Elektrování při vzájemném dotyku Tématický okruh: Elektrické vlastnosti.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Elektrické vlastnosti látek
Siločáry elektrického pole
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrické pole.
Elektrování těles při vzájemném dotyku
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole

Otázka? Proč se při česání se vlasy přitahují k hřebenu? Proč se nám lepí kalhoty nebo sukně na nohy? Proč hřeben, kterým se učešeme, přitahuje kousky papíru nebo pramínek vody? Proč se polyethylenový sáček se nechce oddělit od skleněné desky? Všechny tyto jevy znali lidé už ve starověku, ale neuměli si je vysvětlit.

Jantar Třeme-li jantar vlněnou látkou, vzniká záporný náboj statické elektřiny. Tuto vlastnost jantaru popsal již v 6. století př. n. l. Thales z Milétu. Odtud pochází název elektřina, protože řecký název pro jantar je elektron. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jantar

Pokus Při česání elektrony z hřebenu přecházejí na vlasy, tzn., že hřeben a vlasy se zelektrují opačným nábojem: hřeben a vlasy se přitahují vlasy se odpuzují

Pokus igelitový sáček, tenký list papíru, proužek z igelitového sáčku mikroténový sáček

Třením se papír a sáček zelektrovaly – mají elektrický náboj. Působí mezi nimi elektrická síla. - + - - mikroténový sáček list papíru mikroténový sáček mikroténový sáček

Vznik elektrického náboje Třeme-li ebonit textilem, ebonit přijme elektrony a textil je ztratí. Třeme-li sklo textilem, sklo ztratí elektrony a textil je získá.

- + Z pokusů plyne, že existují dva druhy elektrického náboje. Těleso s nadbytkem elektronů se nabíjí záporně Těleso s nedostatkem elektronů se nabíjí kladně Dohodou bylo určeno: + kladný elektrický náboj - papír - záporný elektrický náboj - sáček

Vzájemné působení částic Dva nesouhlasné náboje se přitahují. ‒ + Dva souhlasné náboje se odpuzují. + + ‒ ‒ Zpět Další

- - + + + - Elektrické pole je kolem každého zelektrovaného tělesa, působí v něm elektrická síla na zelektrovaná tělesa souhlasně z.- odpudivá nesouhlasně z.- přitažlivá odpudivá síla Přitažlivá síla + + + - - - Elektrické pole záporně zelektrovaného tělesa Elektrické pole kladně zelektrovaného tělesa http://www.youtube.com/watch?v=DdxaeTYb3-M&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=_sDbZJ73lp4&feature=related

Zápis Při vzájemném tření dvou těles z různých látek se mohou tělesa zelektrovat. Zelektrovaná tělesa mají kladný, nebo záporný elektrický náboj. Tělesa zelektrovaná souhlasnými náboji se vzájemně odpuzují elektrickou silou. Tělesa zelektrovaná nesouhlasnými náboji se vzájemně přitahují elektrickou silou.