Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti látek TémaDva druhy elektrického náboje Název VY_32_INOVACE_20_21_dva_druhy_elektrickeho_naboje Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoLeden 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s

2 Dva druhy elektrického náboje Již víme, že zelektrovaná tělesa mohou na další tělesa působit přitažlivými nebo odpudivými silami. Již víme, že zelektrovaná tělesa mohou na další tělesa působit přitažlivými nebo odpudivými silami. Provedeme několik pokusů na kterých prozkoumáme, jaká vlastnost tělesa rozhoduje o tom, zda se tělesa budou přitahovat nebo odpuzovat. Provedeme několik pokusů na kterých prozkoumáme, jaká vlastnost tělesa rozhoduje o tom, zda se tělesa budou přitahovat nebo odpuzovat. 1.Zelektrujeme dvě skleněné tyče, jednu z nich zavěsíme. Odpuzují se. 2.Pokus zopakujme se dvěma plastovými tyčemi. Odpuzují se. 3.Jak na sebe působí nabitá skleněná a plastová tyč? Přitahují se. 4.Tyče vyměníme. Přitahují se.

3 Dva druhy elektrického náboje K popisu stavu zelektrování těles používáme fyzikální veličinu – elektrický náboj. Existují dva druhy elektrického náboje: kladný a záporný. K popisu stavu zelektrování těles používáme fyzikální veličinu – elektrický náboj. Existují dva druhy elektrického náboje: kladný a záporný. Kladný elektrický náboj (označujeme +) má např. zelektrovaná skleněná tyč. Kladný elektrický náboj (označujeme +) má např. zelektrovaná skleněná tyč. Záporný elektrický náboj (označujeme -) má např. zelektrovaná plastová tyč. Záporný elektrický náboj (označujeme -) má např. zelektrovaná plastová tyč. Tělesa nabitá souhlasnými náboji se odpuzují, tělesa s nesouhlasnými náboji se přitahují. Tělesa nabitá souhlasnými náboji se odpuzují, tělesa s nesouhlasnými náboji se přitahují. Zahraj si elektrický hokej (phet.colorado.edu)

4 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. Dva druhy elektrického náboje


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google