Financial Transaction Tax IFA, 13. prosince 2011 Petra Pospíšilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Trendy finančních produktů ČLFA
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
Firma a jejich cíle.
_________________________________________
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Příprava nové dopravní politiky ČR
FATCA – co nás čeká ze strany IRS
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Daň z příjmů právnických osob
11. prosince 2012 Lenka Fialková. Stát S Stát R půjčka ČR=stát PE PE společnost Příjemce půjčky úroky Stát SStát PEStát R příjem100 daň % dle.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Financial Transaction Tax: aktuální vývoj IFA, 8. října 2013 Petra Pospíšilová.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
IFA, Česká republika 17. května 2011
BHP Budget /03/08. Business Plan 2013 – (1/2) P&L 2 Pozn. 1: Zahrnuje akvizici InterContinental od 2013/1/4 Pozn. 2: Zahrnuje přecenění hotelů.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Real Estate Market > Autumn 2006 Komerční nemovitosti a budoucnost výnosů Současný vývoj výnosů na trhu nemovitostí v České republice PRAHA, 5. října 2006.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Struktura podnikatelského plánu
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Právní a obchodní podstata TERM-SHEETU
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Revize MGA/Aktualizace AGA
Transkript prezentace:

Financial Transaction Tax IFA, 13. prosince 2011 Petra Pospíšilová

l 2 Návrh EK k zavedení FTT návrh představen EK 28. září 2011 hledání cesty, kterou by měl „finanční sektor přispět na úhradu nákladů, které vlády vynaložily na jeho sanaci“ v rámci EU vynaloženo 4,6 bilionů (10 12 ) EUR vysoký nárůst státního dluhu EU 2007: 60% HDP nyní: ca 80% HDP argumentace nízkým zdaněním finančního sektoru není jednoznačná podle některých studií je naopak finanční sektor „over- taxed“

Základní parametry FTT široce definovaný základ daně zdanění zaměřeno na finanční instituce zdaňují se hrubé objemy transakcí předpokládané inkaso: 57 miliard EUR ročně právní základ návrhu: článek 113 TFEU zavedení FAT odmítnuto: ústavní problémy DE l 3

Předmět daně finanční transakce nákup a prodej finančního nástroje, včetně repo a reverzní repo operace, půjčování finančního nástrojů apod. převod práva nakládat s finančním nástrojem jako vlastník a obdobné transakce, při kterých přechází rizka spojená s finančními nástroji derivátové transakce transakce, které jsou prováděny finančními institucemi, jež mají sídlo na území EU, které jednají na účet svůj nebo jiné osoby, nebo jednají jménem osoby zúčastněné na transakci l 4

Finanční instituce investiční firmy dle směrnice 2004/39/EC regulované trhy úvěrové instituce pojišťovny, zajišťovny podniky kolektivního investování (UCITS) a správcovské společnosti penzijní fondy alternativní investiční fondy sekuritizační SPV další společnosti, u nichž finanční činnosti tvoří podstatnou část jejich aktivit l 5

Základ daně a sazba daně finanční transakce 0,1% vše, co představuje úplatu za převod finančního nástroje derivátové transakce 0,01% z tzv. notional amount: hodnota podkladového aktiva obvyklá cena v případech, kdy je sjednaná cena nižší než cena obvyklá l 6

Splatnost a placení daně splatnost: v okamžiku uskutečnění zdanitelné transakce povinnost platit daň má finanční instituce, která je stranou prováděné transakce, ať jedná na účet svůj nebo jiné osoby; nebo jedná jménem osoby, která je stranou prováděné transakce; nebo je transakce provedena na její účet l 7

Způsob uplatnění FTT l 8 Příklady uplatnění FTT: Ta, Tb: tax of country A / B EU Party Tax paid by EU Party Non EU party Tax paid by Non EU party The taxation rules also apply when an FI is not a direct party but is acting on behalf of a party to the transaction. Where an FI acts in the name or on account of another FI only that other FI shall be liable to

EK: předpokládané dopady předpokládané inkaso: 55 – 57 miliard EUR odhad ČNB pro ČR: 10 miliard Kč pokles objemu trhů s finančními instrumenty ca 20% u některých derivátových operací až 90% předpokládá se relativně dramatický dopad na činnost některých finančních center high-frequency trading highly-leveraged products nutnost upravit obchodní modely nepředpokládá se významný dopad do ceny kapitálu pozitivní (?) dopad na finanční trhy l 9

Časový harmonogram návrh EK: zavedení od 1. ledna 2014 na pracovní úrovni nebylo v Radě dosud projednáváno možná koncem tohoto roku první jednání projednávání pod DK PRES ca 6/2012 se předpokládá politické vyjádření ECOFIN k dalšímu postupu EK je odhodlána FTT zavést „za všech okolností“ G-20 EU EU-1 EU-2 EU-3 … velmi pravděpodobně bude účinnost ještě odložena, nicméně bude záležet na politickém odhodlání jednotlivých členských států l 10

Problematické oblasti FTT distorze finančních trhů možná účinnost na globální úrovni problematické účinnost na lokální úrovni „přemísťování“ finančních transakcí mimo území „zasažené“ FTT dopad na finanční instituce a konečné zákazníky nerovnoměrný dopad na jednotlivé členské státy EU standardní implementační problémy zvýšení administrativní zátěže l 11

Děkujeme za pozornost Petra Pospíšilová Daně , Infolinka Člen skupiny KBC