M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková. P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak stárnu,více si vážím ženy nad 40 let. Jen několik příkladů, proč
Advertisements

Využití ICT technologií pro posílení ekonomické a finanční gramotnosti
Můj životopis aneb Proč do mně všichi stále kopou?
Jak na to, aniž bychom se zničili
JÁ A MOJE ŽENA.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
Určeno pro ty z vás, kteří …….no, řekněme …….. mají něco okolo 30 let!!!!!
Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
Matematické zajímavosti
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
„A nebudeš mě už nikdy zkoušet, viď?!“ „Teda, tak to tedy nechápu,proč mě ty ženské v mém věku ještě zajímají!“
Manželský pár hraje golf. Ona odpaluje a... míček letí až do statku ležícího hned u dráhy... kde rozbije jedno okno a prolítne dovnitř!
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Určeno pro ty z vás, kteří …….no, řekněme …….. mají něco okolo 30 let!!!!!
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Každý den jsme trochu starší…
JEN PRO TEBE.
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:19. září 2012 Číslo.
Vzhůru Jakub Dybowicz. -K aždý den se najde člověk který je k počítači, televizi nebo podobným přístrojům, připojen imaginárním řetězem. Každý takoví.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
Proč miluji důchod.
Tak zase máme před volbami. Když se tak dívám v televizi na ty předvolební debaty, tak nevěřím svým očím, co se dá všechno naslibovat. Skoro modré z nebe.
Vážený pane učiteli, dovolte mi, abych Vám popřál k Vašim narozeninám vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v osobním životě. Také Vám přeju.
Masarykovo gymnázium. ISIC  Tento rok jako první se zaváděj nový trend v podobě ICIS KARET  Je velice všestraná..  Slouží k zadávání obědnávek na oběd.
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
Žáci-cizinci na českých školách www.meta-os.cz2 Žáci-cizinci: kolik a odkud? Školní rok 2008 / 2009: základní školy střední školy
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Inflace.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT Finanční gramotnost Chovančíková Eva 1.A.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Život je jen náhoda Vypracovaly: Ludmila Fialková Jana Prchlová Sandra Martinková.
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU Simona Kapitánová Můj piktogram.
Deficitní poruchy paměti vyvolané věkem!.
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
SLOVENSKO 2016.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Můj životopis aneb Proč do mně všichi stále kopou?
Manželský pár hraje golf. Ona odpaluje a
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Můj životopis aneb Proč do mně všichi stále kopou?
Můj životopis aneb Proč do mně všichi stále kopou?
Každý den jsme trochu starší…
Pokročilé metody speciální pedagogiky
TVORBA POSTERU V MICROSOFT POWERPOINT
Transkript prezentace:

M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková

P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?

M ATEMATIKA V EKONOMII matemati ka X ekonomie ? matemati ka + ekonomie Matematika hraje v našem životě nezaměnitelnou roli, díky jejím metodám si spočítáme, jakou dostaneme výplatu, kolik zaplatíme za televizi po slevě nebo kolik potřebujeme metrů čtverečních tapety na vyzdobení pokoje. Z hlediska ekonoma je však potřeba dělat výpočty mnohem složitější – jak se změní ekonomická poptávka, když bude disponibilní důchod spotřebitelů nižší z důvodu zvýšení daní? Mám si z našetřených finančních prostředků koupit televizi nebo je spíše ještě uložit na spořící účet, jaký z toho budu mít výnos? V odpovědích na tyto otázky už nehraje roli jen samotná MATEMATIKA, ale také EKONOMIE….

M ATEMATIKA V EKONOMII K takovým pokročilým výpočtům nám již samozřejmě nestačí umět „jen“ + - * /, ale setkáváme se s takovými nástroji a metodami, jako jsou DERIVACE a INTEGRÁLY…ach jo, už zase???!!! Jsem si jistá, že jsem určitě nebyla první ani poslední, komu spadl velký kámen ze srdce, že prošel matematikou A, a předpokládal, že se s takovými „zbytečnostmi“ už nikdy nesetká, k čemu bych tohle přece potřeboval/a?! No to jsem si kdysi říkala taky, ale hned nato jsem poznala v zaměstnání kolegu, který v procesu firemního plánování tyto „zbytečnosti“ využívá den co den, a celkem slušně ho to živí… Hned jsem změnila názor!

M ATEMATIKA V EKONOMII Tak dobře, pochopil/a jsem, že abych mohl/a provádět složitější ekonomické výpočty, musím umět derivace a integrály…Když já už jsem to ale všechno zapomněl/a!...A skripta z prváku jsem už prodal/a, no přece jsem si myslel/a, že to už nikdy nebudu potřebovat…Co teď? Není čas na zoufání, v dnešní době internetu NENÍ NIC NEMOŽNÉ Stačí zadat kouzelné slůvko do internetového vyhledávače a je to. Nutno podotknout, že je třeba vybrat několik materiálů a srovnat je z důvodu věrohodnosti a pravdivosti…O to práce méně, pokud čerpáte přímo z doporučené literatury.

M ATEMATIKA V EKONOMII To co ale „prozatím“ potřebujeme vědět o derivacích a integrálech je ale i na mém blogu !!!!!! Najdete zde ve zkratce vysvětlení, co se skrývá pod těmito pojmy a také nepostradatelné vzorce pro potřebné výpočty !!!!!!

T AKŽE DERIVACE A INTEGRÁLY UŽ UMÍM … A CO TEĎ ?

N O TEĎ UŽ KONEČNĚ MŮŽU PROVÁDĚT EKONOMICKÉ VÝPOČTY, A TO JE TO, OČ TU BĚŽÍ !!!

M ATEMATIKA V EKONOMII Díky tomuto předmětu jsem se naučila rozpoznat spoustu vlastností funkcí; jaký máme sklon utrácet, resp. šetřit; vypočítat velikost akumulovaného kapitálu za určité období nebo např. zjistit úroveň rovnovážného důchodu v ekonomice. Tohle všechno ale samozřejmě nemůžete umět zadarmo….

N ÁKLADEM JE VÁŠ OBĚTOVANÝ VOLNÝ ČAS, KTERÝ BYSTE MOHLI RADĚJI STRÁVIT TŘEBA NĚKDE V KAVÁRNĚ. Náklady obětované příležitosti…A už jsme zase v ekonomii

Tím samozřejmě nechci říci, že bychom měli být workoholici a nemyslet na své kamarády a odpočinek Je potřeba si vše pěkně rozdělit a určité věci si dát až za odměnu, tak jsem se to naučila i já, a docela dobře to funguje. Prostě půjdu na kafe s kamarádkou, až tohle dodělám, nebo musím udělat alespoň část, prostě co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Naučila jsem se reálně vnímat svůj čas a rozdělovat ho podle sebe, uvědomila jsem si, že tak jak si to naplánuju, tak to bude, já jsem pánem svého času…

…A proto mi plně vyhovuje varianta individuálního studia a tvorba vlastního PLP (Personal learning portfolio). Možná si někdo myslí, že pracovní a studentský život nejde zkombinovat, ale všechno jde, když se chce Jen se někdy musí zatnout zuby a vynaložit trochu více úsilí. Odměnou pak může být nejen pěkná známka, ale hlavně pocit, že jsem něco pochopila a zase jsem o něco chytřejší.

M ATEMATIKA V EKONOMII Mně například velmi potěšilo, když si kolegyně v práci díky mé hypoteční kalkulačce spočítala, že půjčka, kterou si vybrala na financování rekonstrukce domu, sebou nese roční úrok 19 %, zdálo se jí to hodně a tak raději hledala dál, a našla levnější Tato hypoteční kalkulačka byla vytvořena pomocí excelovských funkcí a je také zveřejněna na mém blogu mateko.eblog.cz.

A to je další věc, která mě hodně obohatila…Provádění složitějších výpočtů mě donutilo otevřít excel a zkusit to tady…sice někdy přes nápovědu, ale je to mnohem jednodušší. A abych nemusela všechno čmárat na papír, jednou nanečisto, pak to hezky přepsat, vyfotit, vložit na internet…začala jsem využívat powerpoint, jako teď při této prezentaci…Nic nemusím složitě gumovat, a vložit obrázek taky není žádná věda, existuje přece PrintScreen

C O Z TOHO VYPLÝVÁ ? Jaký je neejefektivnější způsob učení se matematiky v ekonomii? Na to Vám bohužel neodpovím, protože je to velmi individuální záležitost, ale mně nejvíce vyhovuje tento postup: 1) Nejdříve je nutné zjistit z Moodle, jaká látka se v matematice v ekonomii probírá, podívat se na aktuální témata ve fórech pro daný týden, popřípadě termín odevzdání korespondenčního úkolu, podle toho si rozpočítám čas (musím myslet i na jiné předměty) 2) Prostudovat studijní materiály z Repository, čemu nerozumím, zkusím najít již ve vypracovaných úkolech od spolužáků ve fórech, popř. dohledám na internetu 3) Zpracuju dané téma (nebo jen zadaný úkol), a to:  čmáráním na papír (asi nejlepší varianta, protože i když mám něco špatně a škrtnu to, pořád vidím, kde jsem udělala chybu a které se mám příště vyvarovat)  za pomoci excelu  za pomoci powerpointu 4) Vložím do Moodle a na svůj blog 5) Hlavním výstupem musí být skutečnost, že dané téma opravdu chápu, pokud jsem jen něco mechanicky opsala, tak je to špatně, to mi na písemku nepomůže

A i když vždy všechno nevyjde podle mých představ, není konec světa, chybami se přece člověk učí…Je pravda že kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale taky nic nemá a nic neumí! Takže s chutí do toho a půl je hotovo…