Technika psaní 4) Jak postupovat při psaní 1) Příprava materiálů 2) Příprava na výkon 3) Jak psát a čeho se vyvarovat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Základy redakční práce
Jak psát tiskovou zprávu?
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_18 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Název: Jak správně psát VY_32_inovace_VT5_04 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Popis psaní jednoduchého dokumentu. Jak vytvářet odstavce. Výběr.
Jak psát seminární práci
Tvorba snímků v PowerPointu
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Interpretace neuměleckého textu Popis pracovního postupu III.
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Pokyny pro odevzdávání žákovských prací. Téma práce Zamysli se nad tím, co tě baví. – Jak se říká: „Někdo má rád vdolky, jiný zase holky“. – Stejné je.
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Word – Zásady psaní textu
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sémantická analýza Jakub Yaghob
Efektivní učení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Struktura obchodního dopisu
Možnosti modelování požadavků na informační systém
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Jak se vaří knížka Určeno pro 1.stupeň ZŠ (po úpravě možno i 2.stupeň ZŠ)
Chyby v psaní seminárních prací
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Jak psát a editovat text
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.1 (Sestavení z externích zdrojů)
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
Zásady tvorby prezentace
Projektový cyklus, analýza SWOT
Název nástroje není saxofón, ale saxofon
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Textový editor.
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Jak učit tvorbu textových dokumentů
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Téma: Využití ICT pro psaní novinových článků Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
MOTIVACE Práce do skupin – ústní cvičení Co jste naposledy vyráběli v pracovních činnostech? Stručně popište. Zhodnoťte. Práce do skupin – ústní cvičení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Peníze, jejich funkce a vývoj platidel Výchova k občanství 7. ročník.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Jak opravit chyby při psaní.
VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky
Kritéria hodnocení písemné práce
Tvorba obchodních dopisů – sloh, způsob stylizace
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Transkript prezentace:

Technika psaní 4) Jak postupovat při psaní 1) Příprava materiálů 2) Příprava na výkon 3) Jak psát a čeho se vyvarovat

1) Příprava materiálů (co s vagónem separátů)

1) Příprava materiálů před samotným psaním Nahromadit veškerý materiál roztřídit pak psát X Sbírat materiál průběžně psát nápad sbírat materiál psát Dle libosti – praxe a čas ukáže Jaký zvolit postup Technika psaní

2) Příprava na výkon (vlivy prostředí)

Pohoda, klid – např. i funkční PC, pravidelná záloha, Hudba - klasická Jídlo, pití – zda vůbec, kolik, jak často, co nejlépe pro rychlé psaní Alley M. (1996) Každému vyhovuje něco jiného, začněte experimentovat 2) Příprava na výkon (vliv prostředí) Technika psaní Jak začít psát?Vlevo nahoře. (G.B. Shaw) „Jednou mi řekli, že nejjistější pomůcka k psaní je trochu lepidla na mé židli. Určitě věřím víc na to lepidlo než na inspiraci.“ (Anthony Trollope, spisovatel)

Technika psaní Dostatek času na psaní „Přírodovědec by byl šťastný, kdyby musel jen pozorovat a nikdy nemusel psát.“ (A.C.Darwin) Neodkládejte psaní textu, text vzniklý v časové tísni se sám prozradí. Za hodinu lze napsat až 2000 slov, ale jen když vás políbí múza.. Termíny 2) Příprava na výkon (vliv prostředí)

3) Jak psát a čeho se vyvarovat (strategie tvorby textu a jak nerozčílit oponenta)

Technika psaní Z historie: - tužkou a hojně vymazávat - psát perem, rukopis rozstříhat a znovu sestavit - jednotlivé odstavce nebo dokonce věty psát na zvláštní list papíru, a ty potom sestavovat do logických celků Současnost: - éra PC – debata výše je částečně bezpředmětná (tedy v tom jak to udělat, nikoliv zda-li to vůbec dělat) 3) Jak psát a čeho se vyvarovat - text nejdříve namluvit (tok myšlenek může být rychlejší než psaní rukou) a teprve později psát a vylaďovat text často je mluvený text srozumitelnější – jednoduché výrazy, věty - pište a nehledejte vhodnější slova, ztratíte myšlenku - psát jen po jedné straně papíru (platné i v současnosti)

Technika psaní Nevýhody aneb na co si dát pozor při psaní na PC - na obrazovce vidíme najednou jen malou část textu (strany), nevidíme začátek a konec, nelze jednoduše listovat apod. (x vyhledávání) Výhody PC pro tvorbu textu - v textových editorech lze přesouvat slova, věty i odstavce, kopírovat alela – Alena: znak je determinován dominatními Alenami - jednoduchá příprava tabulek, grafů, obrázků a rejstříků - kontrola pravopisu !!!! - překlepy*, chybně nakopírovaný text - automatické opravy !!! genom – jenom: podrobně byl studován jenom bakterií ve 2. Generaci ve druhé generaci, v generaci F 2 na 5. Chromozomu na pátém chromozomu, na chromozomu č. 5 - dobrá znalost používaného textového editoru např. dvojité řádkování, text psaný v indexu delece - dalece

4) Jak postupovat při psaní písemné práce „jízdní řád“ !!!

Čím začít a jak pokračovat? 1) zvolit téma 2) sestavení osnovy úvodstať závěr Výhody: zrychluje psaní, vytváří logiku textu Pravidlo osmé: Udělej si osnovu dříve než začneš psát. Technika psaní 4) Jak postupovat při psaní

3) příprava literatury a zpracování získánízpracování roztřídění dle osnovy (literární prameny) Vhodné je si materiály rozložit do jednotlivých hromádek, dle osnovy roztřídit a uspořádat v daném pořadí a nakonec postupně zpracovávat Stejně tak lze pracovat i v PC: - odstavce v jednom souboru - více souborů - funkce copy, paste, cut (literární prameny) 1) zvolit téma 2) sestavení osnovy Technika psaní

1) zvolit téma 2) sestavení osnovy 3) příprava literatury a zpracování 4) sepsání textu jazyk a gramatika logika návaznost vyváženost obsah sdělení srozumitelnost, jednoduchost a přijatelná stručnost 5) text nechat „uležet“ 6) 1. revize textu (tisk) (babiččina četba) Pravidlo deváté: Máš-li velké potíže s přesným vyjádřením něčeho, asi tomu moc nerozumíš. Zpracování textu (později) „Nic se nestane, uložíme-li hotovou práci na nějaký měsíc do zásuvky“. (H Šikl) Technika psaní „Věci skutečně nerozumíte, dokud ji neumíte vysvětlit vlastní babičce“ (A. Einstein)

Pravidlo desáté: Buď stručný – LITERA SCRIPTA MANET „Na vědcích by se mělo chtít, aby své práce tesali do kamene“ (W.A.Arnold) „Omlouvám se za tak dlouhý dopis; neměl jsem čas napsat kratší“ (napsal B. Pascal) Pravidlo jedenácté: Téměř každá věta se může zkrátit, aniž by se snížilo množství obsažených informací. Dlouhé věty se špatně čtou, ztrácí se v nich smysl sdělení – velká chyba jsou tzv. odstavcové věty nebo jednověté odstavce. Technika psaní Při revizi textu dbej dalších pravidel:

1) zvolit téma 2) sestavení osnovy 3) příprava literatury a zpracování 4) sepsání textu jazyk a gramatika logika návaznost vyváženost obsah sdělení srozumitelnost obsah sdělení (plynutí myšlenky) zbytečná slova a věty srozumitelnost a jednoduchost 7) upravit text a opravit chyby 5) text nechat „uležet“ 6) 1. revize textu Technika psaní

1) zvolit téma 2) sestavení osnovy 3) příprava literatury a zpracování 4) sepsání textu 5) text nechat „uležet“ 6) 1. revize textu 7) Oprava textu 8) opět nechte text „uležet“ 9) tisk téměř hotové verze a 2. revize textu konečná oprava chyb, hlasité čtení Pravidlo dvanácté: Text si vždy přečti nahlas. Máš-li při jeho čtení nějaké potíže, bude je mít i čtenář. 10) odevzdání školiteli Technika psaní

1) zvolit téma 2) sestavení osnovy 3) příprava literatury a zpracování 4) sepsání textu 5) text nechat „uležet“ 6) 1. revize textu 7) Oprava textu 8) opět nechte text „uležet“ 9) tisk téměř hotové verze a 2. revize textu 10) odevzdání