Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY"— Transkript prezentace:

1 PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
V této kapitole se budeme věnovat oblasti, která je pro mnohé uživatele počítače nejdůležitější, a to práci s textovými dokumenty. Kdo si jednou vyzkouší psaní textu na počítači, jistě se již nebude chtít vrátit ke klasickému psacímu stroji.

2 Pracujeme s texty Texty a textové dokumenty patří odpradávna k velmi častému způsobu předávání informací. Informace se v dávných dobách šířili ústním podáním a později přistoupili i k záznamu informací zjednodušenými obrázky, symboly – písmem. Zlomem v předávání informací byl vynález papíru. Jeden z největších vynálezů v dějinách – knihtisk (J.Gutenberg).

3 Tiskařské stroje byly nadále zdokonalovány, objevují se první psací stroje (ruční sázení stránek) a později vznikl také řádkový sázecí stroj, pro který se vžil název Linotyp. Linotyp Část DTP pracoviště Dnes se ve všech fázích tiskové výroby uplatňují počítače. Stránky se pro tisk připravují výhradně elektronicky na tzv. DTP (desk-top-publishing)

4 Textové editory Jsou programy sloužící k jednoduchým úpravám a tisku textových dokumentů. Programy umožňují dát textu pěknou grafickou podobu, upravit velikost a vzhled písma, důležité pasáže zvýraznit , odlišit barvou, tvarem písma, podtrhnout. Nakonec umožňují vložit obrázky a urovnat text na stránce. Největší výhodou je ale možnost text uložit a kdykoliv se k němu moci vrátit, případně upravit, poslat elektronickou poštou, znovu vytisknout a opakovaně využít.

5 Textový editor - WordPad
Nemá příliš rozsáhlé možnosti pro zpracování textů, ale k vytváření pěkných dokumentů stačí. Pomocí programu WordPad je možné psát dopisy, referáty a jiné jednoduché dokumenty. Program umožňuje měnit vzhled textu, rychle přesouvat věty nebo odstavce a kopírovat a vkládat text v rámci dokumentů nebo mezi nimi.

6 Okno programu

7 Okno programu WordPad se skládá ze čtyř hlavních částí:
Panel nástrojů: Panel nástrojů obsahuje tlačítka určená k provádění základních příkazů včetně ukládání a tisku. Chcete-li zjistit, co má dané tlačítko za funkci, nastavte na něj ukazatel myši. Zobrazí se popis funkce tlačítka. Formátovací panel: Formátovací panel obsahuje tlačítka, která lze použít k formátování textu v dokumentu. Je možné například vybrat písmo, barvu a zarovnání textu. Pravítko: Pravítko slouží ke kontrole rozložení a umístění textu v dokumentu. Oblast dokumentu: V této části uživatel píše dokument, mění a formátuje text.

8 Profesionální textový editor – Word
Dokonalý nástroj pro práci s textovým dokumentem a zároveň zřejmě nejznámější. Word „umí“ všechno, co jednoduchý editor, a mnoho, mnoho dalších věcí, jejichž realizace by byla pomocí editoru WordPad mnohdy nemožná. Zatímco WordPad si vystačí se dvěma panely nástrojů, z následujícího obrázku je vidět, kolika panely nástrojů disponuje Word.

9 Okno programu

10 Použité zdroje: L. RICHARDS. januarymagazine.blogspot [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < s334LjMzEEI/TbdI8U2b4rI/AAAAAAAAB9o/dOLXjO7LWmc/s320/underwood5small.jpg>. NEUVEDENO. mylms [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. poznejhistorii [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. tiskbudik [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. windows.microsoft [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. kiv.zcu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY"

Podobné prezentace


Reklamy Google