Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky Téma: Číslovky CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: srpen 2012

2 Anotace Učební materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci si opakují učivo o číslovkách, rozeznávají druhy číslovek, pravopis. Žáci pracují buď do sešitu nebo na pracovní listy. Ke zpětné kontrole poslouží i interaktivní tabule.

3 ČÍSLOVKY Jsou slova významu číselného; označují počet, pořadí apod.
ROZLIŠUJEME: Označují určitý počet-lze vyjádřit číslicemi. ČÍSLOVKY URČITÉ Nevyjadřují určitý počet-nelze vyjádřit číslicemi. ČÍSLOVKY NEURČITÉ

4 DRUHY ČÍSLOVEK ČÍSLOVKY ZÁKLADNÍ Vyjadřují počet. Kolik?
ČÍSLOVKY ŘADOVÉ Označují místo v číselné řadě, pořadí. Kolikátý? ČÍSLOVKY DRUHOVÉ Označují počet, množství druhů. Kolikerý? ČÍSLOVKY NÁSOBNÉ Vyjadřují, kolikrát se nějaká věc vyskytuje, kolikrát se něco znásobilo. Kolikrát? Kolikanásobně?

5 Vyhledej v textu číslovky, vypiš je a urči druh:
Mnoho lidí dnes studuje alespoň dva cizí jazyky. Po tréninku dostali házenkáři dvojnásobnou snídani. Přečti první odstavec na straně osm. Na výlet si vezmi alespoň dvoje ponožky. Po jídle se natáhli jeden vedle druhého a do dvou hodin odpočívali. Ráno v pět hodin už museli vstávat.

6 Kontrola: mnoho první dvoje dvojnásobnou dva druhého osm jeden dvou
základní řadové druhové násobné mnoho první dvoje dvojnásobnou dva druhého osm jeden dvou pět

7 Rozhodni, zda jde o číslovku řadovou:
Začátek divadelního představení bylo po (19) hodině. Do mateřské školy chodí děti od (3) do (6) let. Doma mám všech (5) dílů F.L. Věka. Čteme knihu teprve na (13) straně. Sejdeme se před kinem již v (18) hodin. Rozhodni, zda jde o číslovku řadovou:

8 Kontrola: Začátek divadelního představení bylo po 19. hodině. Do mateřské školy chodí děti od 3 do 6 let. Doma mám všech 5 dílů F.L. Věka. Čteme knihu teprve na 13. straně. Sejdeme se před kinem již v 18 hodin.

9 Rozhodni, zda jde o číslovku řadovou:
V roce (1945) byl konec (2) světové války. Karel (IV) byl náš významný panovník. Na ( III) spartakiádě v roce (1945) byly představeny skladby kratší, ale náročnější. Od (17) listopadu (1939) byly české vysoké školy uzavřeny až do konce (2) světové války.

10 Kontrola: V roce 1945 byl konec 2. světové války. Karel IV. byl náš významný panovník. Na III. spartakiádě v roce byly představeny skladby kratší, ale náročnější. Od 17. listopadu byly české vysoké školy uzavřeny až do konce 2. světové války.

11 POUŽITÉ ZDROJE: Ve výukovém materiálu byly použity kliparty z programu MS Word 2010 od firmy Na tento software máme zakoupenou licenci.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06_Český jazyk pro 8. ročník_Číslovky"

Podobné prezentace


Reklamy Google