Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 18. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 18. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 18. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Tvarosloví Téma: Číslovky Metodický list/anotace: Zopakování základních znalostí o číslovkách a praktická cvičení k rozlišování číslovek základních, řadových; číslovky ve frazeologii. Možné využít i v ostatních ročnících jako opakování a procvičování číslovek.

2 Číslovky Zopakujte si základní znalosti Ohebný slovní druh Skloňování číslovek Rozdělení číslovek

3 Číslovky skloňujeme – mají své vlastní skloňování nebo je skloňujeme podle podstatných jmen (tisíc – stroj), přídavných jmen (druhý – mladý) či zájmen (jeden – ten). Dělíme je na: základní (kolik), řadové (kolikátý), druhové (kolikery, kolikerý) a násobné (kolikrát). Dále na určité (možno napsat číslicí i slovem 10) a neurčité (několik).

4 Rozhodněte, zda jde o číslovky řadové nebo základní, a doplňte interpunkci: Přečti údaje na stránce 25 a přepiš je do sešitu. Byli jsme už na 3 mistrovství a vždy jsme skončili na 4 místě. Karel IV byl císařem, vládl ve 14 století. Na 67 kilometru dálnice došlo už k 10 smrtelné nehodě. Vezmi si 5 kamarádů s sebou. Sejdeme se v 16 hodin. Včera oslavil své 21 narozeniny. Začínáme přesně v 19 hodin, sraz je po 18 hodině. Právě přišel 100 návštěvník. Dožil se 105 let. Pracují od 7 do 12 hodin.

5 Řešení Přečti údaje na stránce 25 a přepiš je do sešitu. Byli jsme už na 3. mistrovství a vždy jsme skončili na 4. místě. Karel IV. byl císařem, vládl ve 14. století. Na 67 kilometru dálnice došlo už k 10. smrtelné nehodě. Vezmi si 5 kamarádů s sebou. Sejdeme se v 16 hodin. Včera oslavil své 21. narozeniny. Začínáme přesně v 19 hodin, sraz je po 18. hodině. Právě přišel 100. návštěvník. Dožil se 105 let. Pracují od 7 do 12 hodin.

6 Doplňte do rčení správnou číslovku a vysvětlete význam Musíme táhnout za ………………. provaz. Náš pan učitel vždycky měří ………………..metrem. Jeden je za …………… a druhý bez ………….za…......... Někdy se zdá, že nemá všech ……….. pohromadě. Kdykoli ho potkala, byla v …………………… nebi. Řekla mu to mezi …………………….. očima. Nenaučil se to a plácal ……….přes ………………... ………..krát měř, ……….řež. Jde to od ……………….k …………..

7 Řešení: Musíme táhnout za jeden provaz. Náš pan učitel vždycky měří dvojím metrem. Jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Někdy se zdá, že nemá všech pět pohromadě. Kdykoli ho potkala, byla v sedmém nebi. Řekla mu to mezi čtyřma očima. Nenaučil se to a plácal páté přes deváté. Jde to od desíti k pěti.

8 Význam rčení: Musíme být jednotní, spolupracovat. Učitel není spravedlivý. Oba jsou stejní; negativní hodnocení. Někdy se chová divně, nepřemýšlí. Byla šťastná. Řekla to tak, aby to nikdo neslyšel a neviděl. Říkal nesmysly. Jde to čím dál tím hůř.

9 Citace, zdroje a literatura  KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ÚSTAVU PRO JAZYK ČESKÝ AV ČR. Pravidla českého pravopisu. Praha: Fortuna, 2011, ISBN 176-1112-11.


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 18. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google