Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ICT.2.19 Jazykové nástroje Vytvořeno:16. 02. 2014 Ověřeno:19. 02. 2014 Třída:OZS2

2 Textové editory – jazykové nástroje Vzdělávací oblast:Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích Předmět:Informační a komunikační technologie Ročník:2. Autor:Miroslav Novotný Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:PC s textovým editorem, dataprojektor Klíčová slova: najít, nahradit, korektor, automatické opravy, tezaurus Anotace: Materiál je určen k seznámení s možnostmi hledání a náhrady řetězce v textu a korektorem pravopisu v textovém editoru.

3 Pro vyhledání slova nebo celé fráze je možno použít hledání z menu Úpravy – Najít (Ctrl+F) Vyhledaný text je možno také nahradit (Ctrl+H) Při hledání se ve výchozím nastavení nerozlišuje velikost písma a celá slova, tyto volby lze upřesnit v nabídce Více Hledání a náhrada řetězce

4 Rozvinutí nabídky Více umožní nastavit rozlišování velikosti písma a celých slov Možnosti náhrady řetězce Možnosti upřesnění hledání

5 Úloha Otevřete soubor Fikce ze složky P:\School_Folder a proveďte v něm nalezení a náhradu slova Martina slovem Drahomíra. Upravený soubor uložte do své složky se jménem Fikce_náhrada.

6 Korektor pravopisu - princip Pracuje na základě porovnávání napsaného textu s vestavěným slovníkem. Pokud se nenalezne shoda, je slovo podtrženo červeně. Jde o: -překlep -gramatickou chybu -neznámé slovo (není ve slovníku) Kontrolují se vždy jen slova, nikoliv souvislost ve větě (např. shoda podmětu a příčestí minulého).

7 Korektor pravopisu - nastavení Chování korektoru pravopisu je ovlivněno nastavením Možnosti - Pravopis Možnosti upřesnění korektoru, při vypnutí kontroly, nebudou slova podtrhávána Vytvoření uživatelského slovníku

8 Korektor pravopisu - chování PT myši můžeme vybrat, co s podtrženým slovem editor udělá. Slovo vložené do slovníku nebude dále označováno za chybné. Při volbě Přeskakovat nebude slovo podtrháváno jen v tomto spuštění Wordu.

9 Úloha Otevřete soubor Coty ze složky P:\School_Folder, proveďte v něm kontrolu pravopisu (F7 nebo PT myši) a zamyslete se proč jsou jednotlivé výrazy označovány za chybné. Opravený soubor uložte pod týmž jménem do své pracovní složky.

10 Tezaurus Jde o výkladový slovník; nalezne synonymum k zadanému (označenému) slovu. Je vhodný pro práci s rozsáhlejšími spíše literárními texty. Vyvolat lze klávesovou zkratkou Shift+F7.

11 Použité zdroje Použité obrázky jsou printscreenem běžícího programu Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google