Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_AJ.1.01 Sloveso být Vytvořeno: Ověřeno: Třída: NS1

2 SLOVESO BÝT Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání
Předmět: Anglický Jazyk Ročník: 1. Autor: Ing. Jana Červená Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor Klíčová slova: To be Anotace: Materiál je určen pro procvičení slovesa být v základním časování, tvorba otázek.

3 Sloveso být – to be a) stejně jako v češtině (I am tall)
Použití slovesa: a) stejně jako v češtině (I am tall) b) pro tvorbu jiných časů, například všech průběhových (I am speaking - Já mluvím - přítomný průběhový čas), nebo v trpných rodech (It is made in China - je to vyrobeno v Číně) Sloveso být je tedy jak slovesem BÝT tak i tzv. pomocným slovesem pro tvorbu jiných časů, vidů, rodů     

4 Základní časování slovesa být to be = infinitiv
Jednotné číslo překlad Množné číslo 1.osoba I am Já jsem We are My jsme 2.os You are Ty jsi Vy jste 3.os He She is It On Ona je Ono,to They are Oni jsou

5 Příklady použití I am Peter. Nyní se představte vy I am 10. Nyní vy.
I am from the Czech Republic. ……………………. We are at school. Vyjádřete: Jsme doma. He is Russian. Vyjádřete: On je Němec. She is Czech. Vyjádřete: Ona je Slovenka. It is a book. „ To je škola.

6 Tvorba otázek Otázky se tvoří s pomocí inverze, tj. „přehodím osobu se slovesem“ Př.: Are you English? Is she German? Is it your book? Am I dreaming? – toto se spíše používá jako řečnická otázka.

7 cvičení Doplňte tvar slovesa být a ze vzniklých vět utvořte otázky
I ….. English. He …… from Germany. They ……. at home. It …….. your book. She … from the Czech Republic. You ……… Czech. He …… 16 years old. We ……. at school. She ……. tall. I …….. happy. Am I English? Is he from Germany? Are they at home? Is it your book? Is she from the Czech Republic? Are you Czech? Is he 16 years old? Are we at school? Is she tall? Am I happy?

8 Použité zdroje NEUVEDEN, Neuveden. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google