Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Advertisements

Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
Dlouhodobý majetek Vyřazení
Zdroje krytí majetku – osnova přednášky Radmila Herzánová
04_Materiál - pokračování
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
FINANCE 2014/2015.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Vyřazení dlouhodobého majetku Označení.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
7. tématický okruh Dlouhodobý majetek
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zásoby Účtování o zboží
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_251.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vyřazení dlouhodobého majetku
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Základy účetnictví 3. přednáška.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_277.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
UC_A1_Základy účetnictví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_278.
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_275.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inventarizace majetku a závazků
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky Radmila Herzánová

Způsoby pořízení majetku pořízení majetku od dodavatele nákupem na fakturu, pořízení majetku vlastní činností, pořízení majetku darem, pořízení vkladem podnikatele

Účtování pořízení dlouhodobého majetku nákupem Na účet nedokončeného majetku vstupují postupně veškeré náklady související s pořízením Následně jsou protokolem o převzetí do používání převedeny na účet dokončeného majetku v používání Na účtech dokončeného dlouhodobého majetku vedeme majetek v hodnotě, ve které jsme tento majetek zaúčtovali až do jeho vyřazení Snížení hodnoty majetku v důsledku opotřebení neprovádíme tedy zápisem na tyto účty, ale zaúčtujeme na pomocné účty oprávek

Schéma účtování

Pořízení dlouhodobého majetku vlastní činností Účtujeme postupně náklady související s touto činností na účty jednotlivých nákladových druhů Součet těchto nákladů je pak převeden pomocí výnosového účtu Aktivace dlouhodobého majetku do vlastních zdrojů

Schéma účtování pořízení DM vlastní činností

Pořízení dlouhodobého majetku darem Bezúplatné pořízení dlouhodobého majetku zvýší vlastní zdroje účetní jednotky, proto účtujeme na kapitálový účet 4. účetní třídy a zároveň do doby převedení do používání na účet nedokončeného dlouhodobého majetku.

Schéma účtování pořízení majetku darem

Pořízení majetku vkladem podnikatele Vklady společníků jsou zaznamenány na kapitálových účtech vlastních zdrojů ve 4. účtové třídě Splacením vkladu převodem dlouhodobého majetku se sníží pohledávka za společníkem za upsaný základní kapitál (353) Účet individuálního podnikatele používá pouze účetní jednotka, kdy podnikatel fyzická osoba účtuje v soustavě finančního účetnictví a nevede daňovou evidenci (491).

Schéma účtování pořízení majetku vkladem podnikatele

Účtování opotřebení majetku Hodnota opotřebení majetku (odpisy) za jednotlivá účetní období představují pro firmu nákladovou položku v daném účetním období (úbytek hodnoty aktiv) Snížení hodnoty majetku neprovádíme zápisem na účty dokončeného dlouhodobého majetku, ale zaúčtujeme na pomocné účty oprávek.

Schéma účtování odpisů

Změna hodnoty dlouhodobého finančního majetku Zvýšení hodnoty majetkových cenných papírů

Změna hodnoty dlouhodobého finančního majetku Dlužné cenné papíry Přecenění dlužných papírů účtujeme souvztažně s výnosovým (zvýšení hodnoty) nebo nákladovým (snížení hodnoty) účtem

Vyřazení dlouhodobého majetku vyřazení odepsaného majetku, vyřazení majetku v důsledku škody, vyřazení majetku z důvodu prodeje. Vyřazení majetku z důvodu vkladu tohoto majetku do jiné společnosti

Vyřazení odepsaného majetku Pokud výše oprávek u konkrétního druhu majetku dosáhne jeho pořizovací hodnoty V případě, že se podnik rozhodne odepsaný majetek vyřadit (vyřazovat majetek není nutné, pokud je stále používán, může být v evidenci s nulovou účetní hodnotou)

Schéma účtování vyřazení odepsaného majetku

Vyřazení neodepsaného majetku - popis schématu na následujícím snímku -1- vyřazujeme-li dosud plně neodepsaný majetek z důvodu prodeje, doúčtujeme jeho zůstatkovou cenu do oprávek a zároveň na příslušný nákladový účet na základě vnitřního účetního dokladu. Teprve následně účtujeme vyřazení majetku z evidence (5). Tržby z prodeje zachytíme až na základě vystavené faktury (částka pravděpodobně nebude odpovídat zůstatkové ceně) nebo pokladního příjmového dokladu (je předmětem jiné přednášky). -2- vyřazujeme-li majetek z důvodu poškození, opět doúčtujeme zůstatkovou cenu na účet oprávek a zachytíme na příslušném nákladovém účtu vzniklou provozní škodu. Následně opět vyřadíme z evidence (5). -3- zobrazuje podobnou situaci jako předchozí schéma (2), jedná se však o nákladový účet, který zachycuje škodu v důsledku mimořádné události (požár, povodeň). Rozlišení jednotlivých druhů nákladů je nutné pro správné vyčíslení provozního hospodářského výsledku a očištění od mimořádných událostí. -4- vyřazujeme-li majetek z důvodu jeho vložení jako vkladu do jiné společnosti, splácíme závazek, který máme vůči této společnosti z titulu nesplacených vkladů -5- vyřazení majetku z evidence (vyřazujeme v pořizovací ceně)

Schéma účtování vyřazení neodepsaného majetku

Děkuji za pozornost