Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice- riskuj.
Halogenderiváty.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_1CH.9.05 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Leden 2012 Základní škola Kutná Hora,
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Názvosloví: tvoří se připojením předpony vytvořené z názvu halogenu k názvu příslušného uhlovodíku (fluormethan, brómethan, atd.) lokalizace všech atomů.
Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26
Digitální učební materiál
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Exponenciální funkce a.
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
Digitální učební materiál
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.-
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
Halové deriváty uhlovodíků
DOMINIK CHAROUZ & PAVEL ANDRÁŠKO
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Vlastosti halogenderivátů uhlovodíků II.
Halogenderiváty uhlovodíků
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
Identifikace vzdělávacího materiálu
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Deriváty uhlovodíků - halogenderiváty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Halogenderiváty.
Halogenderiváty uhlovodíků
Halogenderiváty uhlovodíků
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Účinky kyseliny mravenčí
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Problémy Ozónové vrstvy.
Prezentace k doplňování
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků-halogenderiváty Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_7.3.11.CHE Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi a použitím halogenderivátů v běžném životě. Diskutují nad globálním problémem spojeným s úbytkem ozónu v ovzduší. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivit. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

Halogenderiváty

= halogenové uhlovodíky obsahují ve svých molekulách vazbu uhlík-halogen (c-x) vznikly substitucí (nahrazením) alespoň jednoho atomu vodíku daného uhlovodíku halogenem bezbarvé, nehořlavé, nerozpustné ve vodě, rozpustné v organických rozpouštědlech nejnižší halogenderiváty jsou plyny nebo těkavé kapaliny, vyšší jsou pevné látky některé zdraví škodlivé, karcinogenní (vinylchlorid, tetrachlormethan), jedovaté (využívají se jako bojové látky, př. yperit, lewisit) stabilní látky polarita vazby (klesá od f k i) v přírodě se nevyskytují Oběť války v Iráku zasažená yperitem

Freony komerční označení pro skupinu halogenderivátů  (chlor-fluorovaných uhlovodíků), které obsahují alespoň 2 vázané halogeny, z nichž alespoň jeden musí být fluor plyny nebo nízkovroucí kapaliny bezbarvé, bez zápachu, nehořlavé a při vdechováni nejsou toxické dříve používaní jako náplň do chladících zařízení, hnací plyny ve sprejích, hasicích přístrojů -> negativní vliv na ozónovou vrstvu zemské atmosféry -> freony uvolňují v  ozonové vrstvě chlor, který zamezuje vzniku ozónu, molekula ozónu O3 se rozpadá, dochází k úbytku ozonové vrstvy a zvýšenému pronikání  UV záření na povrch Země, díky čemuž vznikají různá onemocnění (zánět spojivek, rakovina kůže, poškození očí..) výborné izolanty a rozpouštědla Balon se sondou měřící ozonovou vrstvu

Ozonová díra se díky omezení freonů zmenšuje Obvykle dosáhne rozměrů Severní Ameriky Ozonová díra nad Antarktidou Předpokládaný vývoj situace

Zástupci: DDT dichlordifenyltrichloethan insekticid (hubí hmyz) použit proti malárii u nás zakázán -> velmi stabilní, hromadí se v tkáních živočichů i rostlin, dostává se do potravního řetězce -> karcinogenní účinky PCB polychlorované bifenyly velmi stabilní kapaliny dříve široké technické využití (lisy, písty, kondenzátory,..) nereaktivní, nehořlavé, stálé objevily se v potravinách -> karcinogenní účinky -> zákaz používání, monitorování vody, půdy i potravin Chloroform CHCl3, trichlormethan těkavá kapalina dříve používán jako inhalační narkotikum nestabilní dnes jako rozpouštědlo

Tetrachlormethan CCl4 relativně stálá kapalina dříve v hasících přístrojích, dnes jako rozpouštědlo Iodoform CHI3 žlutý zapáchající prášek dezinfekce, antiseptické (protizánětlivé) účinky Chlorethan CH3-CH2-Cl těkavá kapalina lokální anestetikum (chladem) -> kelen

Halotan CF3-CHBrCl těkavá kapalina inhalační narkotikum, léky (např. narkotan) Vinylchlorid chlorethen, CH2=CH-Cl PVC (polyvinylchlorid) měkčený – folie neměkčený – novodur Tetrafluorethylen CF2=CF2 polymerací vzniká polytetrafluorethen -> PTFE -> teflon (chemická a teplotní odolnost)

Otázky k procvičení: 1. Jmenujte halogenderivát, který se používal jako bojová látka. 2. Proč freony škodí? 3. Jaké využití mělo DDT? 4. Kde se používá teflon? 5. Vysvětli pojem KELEN a jeho využití.

Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Iveta Semencová AUTOR NEUVEDEN. Oběť války v Iráku 1980 Yperit.jpg [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=Yperit&title=Special%3ASearch&fulltext=1&uselang=cs AUTOR NEUVEDEN. GlobusSonda.jpg [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GlobusSonda.jpg AUTOR NEUVEDEN. DDT WWII soldier.jpg [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DDT_WWII_soldier.jpg AUTOR NEUVEDEN. Clover with his chloroform apparatus 1862.jpg [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clover_with_his_chloroform_apparatus_1862.jpg AUTOR NEUVEDEN. riiodomethane (iodoform).jpg [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Triiodomethane_%28iodoform%29.jpg AUTOR NEUVEDEN. Albumin myristate halothane 1E7C.JPG [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albumin_myristate_halothane_1E7C.JPG AUTOR NEUVEDEN. věda [online]. [cit. 19.12.2013]. Dostupný na WWW: http://blog.idnes.cz AUTOR NEUVEDEN. CCl4.png [online]. [cit. 13.12.2013. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CCl4.pngia.org/wiki/File:Clover_with_his_chloroform_apparatus_1862.jpg GILMARTIN, Briana. Polymer adhesives: Teflon made sticky [online]. [cit. 13.12.2013]. Dostupný na WWW: http://media.materialsviews.com/wp-content/uploads/2012/05/Teflon-Nanopillars-with-Adhesive-Properties.jpg