Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
„Co se v mládí naučíš, ke stáru jako když najdeš“ Dodržování zásad zdravé výživy u dětí snižuje riziko vzniku řady zdravotních potíží, které se mohou objevit i v pozdějším věku např. zažívací potíže, osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita aj. Za rozvojem nadváhy a obezity u velké části dětí stojí nesprávná strava včetně nepravidelnosti v jídelníčku Dopolední hladovění způsobuje nesoustředěnost, zhoršené školní výkony a přejídání se v odpoledních a večerních hodinách Pro školáky není důležité pouze to, aby měli svačinu, ale aby měli správnou svačinu
Zásady zdravého jídelníčku dětí Pravidelný příjem stravy 4-6x denně Snídaně by měla pokrýt přibližně 20-25 % denního příjmu energie 38 % žáků třetích a 54 % žáků sedmých tříd snídá nepravidelně* Svačina by měla pokrýt zhruba 10-15 % denního příjmu energie pravidelně svačí pouze 83 % žáků 7. tříd *Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006 Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006
Mléko a mléčné výrobky Zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku Bílkoviny důležité pro stavbu a obnovu buněk Vápník nezbytný pro správný růst kostí a zubů Součástí dětského jídelníčku by měly být i zakysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, acidofilní mléka) napomáhají vstřebávání živin a vitaminů mají příznivý vliv na střevní mikroflóru Vzhledem k vyšším nárokům na příjem tuků a energie by měly děti konzumovat raději polotučné mléčné výrobky, nikoli nízkotučné
Pečivo a cereálie Zdrojem energie a snadno využitelných sacharidů Potřeba vlákniny u dětí se od dospělých liší Pravidlo pro stanovení doporučeného množství vlákniny pro děti: „věk v letech + 5 gramů vlákniny = doporučené množství vlákniny na den“ Cereálie ve spojení s mlékem nebo jogurtem plnohodnotnou svačinou, která zažene hlad na delší dobu Důležité vybírat vhodné cereálie – zbytečně nedoslazované, s polevou pouze bez obsahu trans mastných kyselin
Tuky Dodají dětem energii a sníží výsledný glykemický index svačiny → pečivo namazané kvalitním rostlinným tukem a doplněné bílkovinnou potravinou (sýr, šunka) Důležitá volba správných tuků a jejich poměru – 2/3 rostlinné, 1/3 živočišné Kvalitní rostlinné tuky obsahují vitaminy i zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny
Ovoce a zelenina Důležitou součástí zdravého jídelníčku dětí i dospělých včetně zdravé svačiny Zelenina obsahuje vitaminy, minerální látky, je bohatá na vlákninu, má nízkou energetickou hodnotu a snadno zasytí Ovoce je snadněji stravitelné a obsahuje více energie, kterou děti ke svému růstu potřebují Čerstvé ovoce můžeme vyměnit za sušené, ořechy nebo 100% ovocné a zeleninové šťávy, dřeně a džusy
Pitný režim Rodiče podceňují důležitost tekutin v jídelníčku svých dětí Množství tekutin doporučované dětem je závislé na jejich věku, hmotnosti, zdravotním stavu, fyzické zátěži a dalších faktorech Školáci na prvním stupni by měli vypít cca 2 litry tekutin denně Žáci 2. stupně by měli vypít 2,5 litru tekutin denně Mezi vhodné tekutiny patří neperlivá stolní voda, ředěné 100% ovocné džusy nebo šťávy, ovocný či slabý černý čaj
Projekt Happy Snack Nutriční terapeutky z PCVD hodnotily a vybíraly takové výrobky, které byly pro zařazení do zdravého dětského jídelníčku vhodné Ne všechny výrobky však prošly hned napoprvé některé výrobky bylo třeba zcela vyřadit jindy byl z nabídky vybrán jiný výrobce někteří výrobci se rozhodli pro změnu technologického postupu nebo surovin některé výrobky byly vyrobeny přímo podle požadavků nutričních terapeutek Všechny výrobky v projektu odpovídají kritériím zdravé výživy dětí
Děkuji vám za pozornost!