Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Škola: Praktická škola dvouletá
Tuky v dětském jídelníčku
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
.. Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Autor:Mgr. Eva Burdová Cílová skupina:2. stupeň, Základní škola speciální.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Svačina pro každého Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

„Co se v mládí naučíš, ke stáru jako když najdeš“ Dodržování zásad zdravé výživy u dětí snižuje riziko vzniku řady zdravotních potíží, které se mohou objevit i v pozdějším věku např. zažívací potíže, osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění nebo obezita aj. Za rozvojem nadváhy a obezity u velké části dětí stojí nesprávná strava včetně nepravidelnosti v jídelníčku Dopolední hladovění způsobuje nesoustředěnost, zhoršené školní výkony a přejídání se v odpoledních a večerních hodinách Pro školáky není důležité pouze to, aby měli svačinu, ale aby měli správnou svačinu

Zásady zdravého jídelníčku dětí Pravidelný příjem stravy 4-6x denně Snídaně by měla pokrýt přibližně 20-25 % denního příjmu energie 38 % žáků třetích a 54 % žáků sedmých tříd snídá nepravidelně* Svačina by měla pokrýt zhruba 10-15 % denního příjmu energie pravidelně svačí pouze 83 % žáků 7. tříd *Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006 Zdroj: průzkum „Tajemství školních svačin“, 2006

Mléko a mléčné výrobky Zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku Bílkoviny důležité pro stavbu a obnovu buněk Vápník nezbytný pro správný růst kostí a zubů Součástí dětského jídelníčku by měly být i zakysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, acidofilní mléka) napomáhají vstřebávání živin a vitaminů mají příznivý vliv na střevní mikroflóru Vzhledem k vyšším nárokům na příjem tuků a energie by měly děti konzumovat raději polotučné mléčné výrobky, nikoli nízkotučné

Pečivo a cereálie Zdrojem energie a snadno využitelných sacharidů Potřeba vlákniny u dětí se od dospělých liší Pravidlo pro stanovení doporučeného množství vlákniny pro děti: „věk v letech + 5 gramů vlákniny = doporučené množství vlákniny na den“ Cereálie ve spojení s mlékem nebo jogurtem plnohodnotnou svačinou, která zažene hlad na delší dobu Důležité vybírat vhodné cereálie – zbytečně nedoslazované, s polevou pouze bez obsahu trans mastných kyselin

Tuky Dodají dětem energii a sníží výsledný glykemický index svačiny → pečivo namazané kvalitním rostlinným tukem a doplněné bílkovinnou potravinou (sýr, šunka) Důležitá volba správných tuků a jejich poměru – 2/3 rostlinné, 1/3 živočišné Kvalitní rostlinné tuky obsahují vitaminy i zdraví prospěšné esenciální mastné kyseliny

Ovoce a zelenina Důležitou součástí zdravého jídelníčku dětí i dospělých včetně zdravé svačiny Zelenina obsahuje vitaminy, minerální látky, je bohatá na vlákninu, má nízkou energetickou hodnotu a snadno zasytí Ovoce je snadněji stravitelné a obsahuje více energie, kterou děti ke svému růstu potřebují Čerstvé ovoce můžeme vyměnit za sušené, ořechy nebo 100% ovocné a zeleninové šťávy, dřeně a džusy

Pitný režim Rodiče podceňují důležitost tekutin v jídelníčku svých dětí Množství tekutin doporučované dětem je závislé na jejich věku, hmotnosti, zdravotním stavu, fyzické zátěži a dalších faktorech Školáci na prvním stupni by měli vypít cca 2 litry tekutin denně Žáci 2. stupně by měli vypít 2,5 litru tekutin denně Mezi vhodné tekutiny patří neperlivá stolní voda, ředěné 100% ovocné džusy nebo šťávy, ovocný či slabý černý čaj

Projekt Happy Snack Nutriční terapeutky z PCVD hodnotily a vybíraly takové výrobky, které byly pro zařazení do zdravého dětského jídelníčku vhodné Ne všechny výrobky však prošly hned napoprvé některé výrobky bylo třeba zcela vyřadit jindy byl z nabídky vybrán jiný výrobce někteří výrobci se rozhodli pro změnu technologického postupu nebo surovin některé výrobky byly vyrobeny přímo podle požadavků nutričních terapeutek Všechny výrobky v projektu odpovídají kritériím zdravé výživy dětí

Děkuji vám za pozornost!