Výměna peněz v členských zemích EU mimo eurozónu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Advertisements

Ekonomická gramotnost
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Kupovat na splátky, nebo na úvěr ? Pokud si chceme pořídit nějakou věc nebo službu a nemáme na ni dostatek hotovosti, můžeme ji koupit na splátky nebo.
Ekonomická gramotnost 9. ročník. Podmínky klasifikace v EG Vedený sešit A4 nelinkovaný V každém pololetí prezentace s referátem na zvolené téma (rozsah.
Nástroje finančního trhu
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.1.3.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Základní informace o státě a o počasí v hlavním městě
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
EVROPSKá UNIE.
Příklady výměn Valuty Devizy Devizové účty blíže
Podmínky provozování směnárny
Poštovní poukázky.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_32_INOVACE_FG.9.18 Finanční gramotnost – 9.ročník Téma- Platební karty Období zpracování – duben 2013 Metodické poznámky – prezentaci je možné použít.
1 Ochrana spotřebitele v EU a činnost Evropských spotřebitelských center Ondřej Tichota Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci 9.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Evropská Unie Státy EU –průměrné teploty a srážky v hlavních městech.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
EVROPSKÁ UNIE.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny členských států EU AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění.
Finanční trh. Pojmy Úrok- peněžitá odměna za půjčení peněz Úroková míra- velikost úroků v procentech, procentní vyjádření navýšení půjčené částky za určité.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_16 Název materiáluKurzovní.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příklady – zadání Jedete na dovolenou do Velké Británie. Chcete tedy hotovost 250 GBP. Kolik to bude stát českých korun? Chcete získat hotovost 1250€.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
DUM - Digitální Učební Materiál
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Výměna peněz v členských zemích EU mimo eurozónu © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR

Účastníci projektu Projekt zorganizovaný Evropským spotřebitelským centrem (ESC) v Praze. Za laskavé účasti ESC na Kypru, v Dánsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Norsku, Polsku, Slovensku, Švédsku a ve Spojeném království, přípravného týmu pro založení ESC v Maďarsku (v OFE) a v Rumunsku (v APC) a řeckého ESC, které poskytlo srovnávací data. Formou terénního šetření dne 9. 3. 2006 v 5 bankách a 5 nezávislých směnárnách v každé zemi s využitím jednoduchého standardizovaného dotazníku.

Hlavní cíle šetření Zjistit, jaké problémy mají turisté při výměně peněz v členských zemích EU mimo eurozónu. Získat náměty, rady a doporučení pro turisty, ale i dozorové orgány, politiky v oblasti ochrany spotřebitele, cestovního ruchu, finančních služeb. Přispět k propagaci činnosti a výsledků sítě Evropských spotřebitelských center, především jejich nových členů.

Dílčí cíle Nejčastější formy porušování spotřebitelských práv při výměně peněz, závažnost problémů. Šíře a dostupnost nabízených směnárenských služeb v dané zemi (nabízené měny k výměně, poplatky za služby, pracovní doba). Možnosti přímé platby eurem. Doporučení, zda je pro zahraničního turistu v navštívené zemi výhodnější směna € v bance či nezávislé směnárně. Doporučení, je-li výhodnější nakoupit měnu navštívené země raději doma či až na místě.

Hlavní výsledky šetření Hlavní poznatek – výměna peněz v zemích EU mimo eurozónu dnes nepatří k významným oblastem porušování spotřebitelských práv. Přesto existuje skupina zemí s četnějším výskytem problémů (ČR, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Estonsko) a skupina zemí, které problémy s výměnou peněz nemají či je považují za bezvýznamné (Kypr, Dánsko, Lotyšsko, Litva, Norsko, Polsko, Švédsko, Spojené království). Mnohé britské či některé švédské banky směnu peněz přes pult již vůbec nenabízejí, některé švédské či polské ji podmiňují vlastnictvím bankovního účtu. Zbavují se nelukrativní činnosti odkazem na služby bankovních automatů či nezávislých směnáren. Hlavní rozdíl a příčina problémů – úroveň směny zboží, rozsah a úroveň bezhotovostního placení, používání platebních karet. Směnárenství – výraz odlišnosti trhů evropských zemí.

1.Nejčastější formy porušování spotřebitelských práv při výměně peněz Zákazník není jasně informován o podmínkách směny peněz – zejména o výši kursu, provizi (ČR, Maďarsko, Rumunsko). Poskytnuté informace jsou klamavé, směna proběhne jiným než deklarovaným kursem (ČR, Rumunsko, Estonsko). Použití mimořádně nevýhodného kursu při přímé platbě eurem za zboží či služby – problém tzv. dvojích cen – taxi, autopůjčovny, restaurace, obchody (ČR, Maďarsko). Směna peněz přímo na ulici – krádež peněz, falešné bankovky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

2.Nabízené služby při výměně peněz 2.1 Nabídka výhodnějšího směnného kursu při nákupu vyšší částky. Nabízejí některé nezávislé směnárny v ČR, Polsku, Slovensku, Rumunsku či banky v Litvě či Spojeném království, obvykle od částky vyšší než 1 000 – 1 500 €. Zvýhodnění kursu je však malé. má-li zákazník v bance účet. Snížené poplatky a lepší kursy nabízejí klientům některé banky v Dánsku (Alm. Brand Bank, Jyske Bank), nižší poplatky účtují klientům i některé norské banky (Nordea, DnBNOR). mladým lidem od 18 – 29 let. Tito klienti dánské Nordea Bank neplatí za výměnu peněz vůbec. zpětný odkup valuty bez poplatku (např.britské banky).

2.2 Šíře nabídky směňovaných měn V bance s nejhustší sítí poboček v dané zemi měla nejširší nabídku měn členských států mimo eurozónu Danske Bank v Dánsku – nenabízela pouze SKK, širokou nabídku měla i estonská SEB Estonian Ühispank – nenabízela CYP, ISK a MTL. Naproti tomu Bank of Cyprus obchodovala běžně pouze se 6 měnami – GBP, SEK, NOK, DKK, MTL a SKK, stejně tak jako ING Bank Šlaski v Polsku (CZK, DKK, HUF, NOK, SKK, GBP). Šíře nabídky měn ke směně se v bankách a směnárnách ve sledovaných zemích příliš nelišila. Zmíněnými bankami byla ve všech sledovaných zemích nabízena pouze GBP a DKK. SEK byla nabízena všude kromě Polska, NOK byla nabízena všude kromě Maďarska. LVL, LTL, ISK a CYP nabízely banky vždy pouze ve třech ze šetřených zemích. Žádná z bank běžně nenabízela výměnu rumunské měny RON.

2.3 Úřední hodiny Nejkratší pracovní dobu mají banky ve Švédsku, Norsku, Dánsku a na Kypru (obvykle 6 – 7 hodin ve všední dny s jedním prodlouženým dnem). Naopak např. Slovenská sporitelna na Slovensku má otevřeno denně 9 – 21 hodin včetně soboty, v neděli 10 – 19.30 hodin. V sobotu a v neděli mívají otevřeno rovněž lotyšské a litevské banky, v sobotu mívají otevřeno rumunské banky. Pracovní doba v nezávislých směnárnách je podstatně delší. Služby o víkendech jsou běžné. O nedělích nepracují obvykle směnárny na Slovensku, víkend má spolu s bankami volný norský Forex.

3. Kde vyměnit €? 3.1. Banky nebo směnárny? Při nákupu 300 € v členských zemích mimo eurozónu byl nákup ve směnárně lepší než v bance (o 1- 2 %) v ČR, Dánsku, Maďarsku, Slovensku, Švédsku a Spojeném království. V Polsku a Rumunsku nebyl rozdíl žádný, v Lotyšsku téměř žádný, v Estonsku byl lepší kurs v bance. Rozdíly jsou tedy malé. Většina bank si účtuje za směnu peněz provize či poplatky (obvykle 1 – 2 %). Bez poplatků směňují banky v Maďarsku, Rumunsku (kromě Tiriac Bank) a Spojeném království. Směnárny směňují bez poplatku v Estonsku (kromě Monex), Maďarsku, Lotyšsku, Norsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Švédsku (kromě Forex). Kypr, Litva a Norsko (s výjimkou Forex) nemají nezávislé směnárny.

3.2 Doma nebo v zahraničí? Jednoznačně nelze říci, je- li směna výhodnější doma či v zemi určení. Záleží jednak na kursech, jednak na výších provize či poplatku porovnávaných bank. Pro turistu z eurozóny (Řecka) bylo 9. 3. 2006 výhodnější vyměnit si 300 € až v bance v zemi určení (Norsku, Polsku, České republice, Maďarsku, Kypru) – rozdíl až 5 %. V Řecku bylo výhodnější koupit si GBP a SEK. Nezáleželo na tom, kde řecký turista nakoupí DKK (v bance v Řecku či Dánsku). Při cestě do Řecka se dne 9. 3. 2006 vyplatilo vyměnit si 300 € v bance raději doma než v Řecku turistům z ČR, Dánska, Maďarska, Polska a Švédska (rozdíl až 7 %). Britskému a norskému turistovi bylo jedno, vymění-li si tuto částku v bance domácí či řecké.

3.3 Bankomaty 3.4 Černý trh 3.5 Přímá platba eurem Bankomaty na směnu cizích bankovek se používají jen zřídka (Larnaka, Praha, Riga). Využití bankovních automatů na karty, placení kartami, analýza poplatků – nebylo předmětem tohoto šetření. 3.4 Černý trh Ke směně peněz s nabídkou výhodného kursu může dojít přímo na ulici (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Představuje velké riziko pro turistu (krádež, falešné bankovky). 3.5 Přímá platba eurem Jedná se o službu ze strany prodávajícího, která je obvykle vykoupena velmi nevýhodným směnným kursem. Zákaz platit přímo eurem platí v Estonsku, Lotyšsku a Rumunsku.

4. Doporučení turistům Před výměnou peněz se informujte o kursu a poplatcích za směnu. Chtějte znát čistý kurs a finální vyplacenou částku. Jde-li o nákup či prodej valuty se posuzuje z hlediska směnárny, nikoli Vašeho. Poplatky při nákupu a prodeji se mohou lišit. Nikdy nevyměňujte peníze na ulici! Vyhněte se, pokud možno, přímé platbě eurem! Kurs je nevýhodný, chtějte ho znát předem. Uvažte, kolik peněz potřebujete mít v zahraničí v hotovosti, co budete platit kreditní kartou, můžete-li v zahraničí k výběru peněz použít svou bankovní kartu.

Evropské spotřebitelské centrum Praha děkuje za ochotu a spolupráci Poděkování Evropské spotřebitelské centrum Praha děkuje za ochotu a spolupráci ESC Kypr ESC Dánsko ESC Estonsko OFE Maďarsko ESC Lotyšsko ESC Litva ESC Norsko ESC Polsko APC Rumunsko ESC Slovensko ESC Švédsko ESC Spojené království ESC Řecko

Evropské spotřebitelské centrum pro ČR při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR Na Františku 32, Praha 1 esc@mpo.cz www.mpo.cz