Vedení proudu v plynech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Elektřina.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
Vedení elektrického proudu v plynech
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
zpracovaný v rámci projektu
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
40.1 Vedení proudu v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
P L A S M O V Á L A M P A.
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Co je to elektrický proud
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Vedení proudu v plynech VY_52_INOVACE_103 Vedení proudu v plynech

Pokud elektrický obvod v jednom místě rozpojím, bude jím procházet elektrický proud? Ne, pokud jsou plněny podmínky (normální tlak a pokojová teplota) je vzduch IZOLANTEM Plyny (obecně) jsou tvořeny el. neutrálními molekulami za normálního tlaku a teploty jsou velmi dobrými izolanty Může být vzduch vodičem? Ano, ale musí obsahovat volné částice s elektrickým nábojem a musí být v elektrickém poli Výboj v plynu je děj, který probíhá v plynu při vedení elektrického proudu

Příčiny ionizace: vysoké teploty Co je v takovém plynu vodičem elektrického proudu? Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů. Nosiči nábojů v plynu jsou + ionty, - ionty a elektrony, které vznikají při ději zvaném IONIZACE PLYNU Kdy dochází k ionizaci plynu? Příčiny ionizace: vysoké teploty působení UV záření působení rentgenového záření Z el. neutrální molekuly uvolňují elektrony a zbytek molekuly tvoří kladný iont. Elektrony se mohou zachytit na neutrálních molekulách a vznikají tak záporné ionty Ionizace plynu závisí na druhu molekul plynu

Hustota + a – iontů je stejná Ionty s opačným nábojem, popř. kladné ionty a elektrony se spojují a vznikají opět neutrální molekuly plynu Jestliže na plyn přestanou působit vlivy, který zapříčiňují IONIZACI - náboj zaniká a plyn se stává nevodivým Co to je plazma? Částečně nebo zcela zionizovaný plyn Hustota + a – iontů je stejná Zdroj: http://scienceblogs.com/startswithabang/2010/04/the_greatest_story_ever_told_-_7.php

Výboj ve zředěných plynech Jiskrový výboj Obloukový výboj Výboj ve zředěných plynech Zdroj: http://video.easybranches.com/v%C3%BDboj+v+pynu/ Zdroj: http://stinene-kovove-obloukove-svarovani.navajo.cz/ Zdroj: http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~marble/d/?p=3

Blesk je velmi krátce trvající elektrický proud např Blesk je velmi krátce trvající elektrický proud např. mezi mrakem a zemí či dvěma mraky, nebo mezi jednotlivými části mraku. Stručný popis vzniku: Spodní část mraku s sebou nese negativní náboj. Kladný náboj se může nashromáždit na zemském povrchu, budovách, stožárech, lidech či stromech. Křivolaké záblesky negativního elektrického náboje sbíhají pod mrak. Blesk začíná slabým a slabě viditelným výbojem z mraku k zemi jako kaskáda kličkujících 50 až 200 metrů dlouhých skoků, které si prodírají cestu k zemi. Tyto výboje jsou neviditelné  a každý trvá jen několik miliontin vteřiny; jednotlivé skoky jsou proloženy pauzou přibližně 50 miliontin vteřiny. Když se tento negativní výboj dostane do vzdálenosti kolem 50-ti metrů od kladného náboje, tak naproti sestupnému výboji vyráží vstřícný výboj od země směrem nahoru. Oba výboje se s rachotem spojí a vytvořená silně ionizovaný kanál o průměru 5 až 10 (20) centimetrů svádí proudy 20 až 200 000 ampér prostředím, které nazýváme plazmou animace http://micro.magnet.fsu.edu/electromag/java/lightning/index.html

Zdroj: http://kekule. science. upjs

Elektrický výboj ve zředěných plynech Obloukový výboj: Aby vznikl obloukový výboj, musí se nejprve zahřátím ionizovat vzduch mezi elektrodami. Využití: např. svařování v obloukových pecích k tavení kovu Zdroj: http://www.galileoproduction.cz/cz/page/106/svarovani-hliniku.html Elektrický výboj ve zředěných plynech Vzniká v trubici, z níž byl částečně vyčerpán vzduch. Do trubice jsou zataveny 2 elektrody připojené ke zdroji napětí. V trubici vznikne světélkující elektrický výboj. Obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu, má elektrický výboj různou barvu – použití v barevných světlech z reklamních nápisů. Zdroj: http://www.sz-wholesale.com/Search-Result/Nova-Neon-Sign/

Pracovní list Může vzduch vést elektrický proud? Jaké jsou druhy výbojů v plynech? Jak se využívá obloukový výboj? Co to je plazma?