EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Trendy finančních produktů ČLFA
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
PEČKY Václav Dřízhal ©2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ KOMUNIKACE,VYJEDNÁVÁNÍ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Sociální politika a Welfare State
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Jak dál ve financování činnosti Vysokoškolského odborového svazu? Návrh reformy pro současnost a budoucnost.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Vypracoval: Štěpán Bill
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Kontaminace (znečištění) vody
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Máme spolupracovníky, kteří plní naše vize a odpovídají potřebám společnosti ?
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Standard Eurobarometer 69 / Spring 2008 – TNS Opinion & Social EUROBAROMETR 69 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2008 ZVEŘEJNĚNÍ NÁRODNÍ ZPRÁVY HLAVNÍ.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Sociální lékařství a zdravotní politika PhDr. Mgr. Lubica Juríčková
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Transkript prezentace:

EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008

2 Pouze vlažný zájem

3 Spíše elitní téma Spíše elitní téma   Dvoutřetinový zájem u lidí s vysokoškolským vzděláním.   Vyšší zájem u stoupenců ODS (55%).   Zájem u lidí spokojených se současným režimem (55%), rovněž u lidí spokojených s členstvím v EU (53%).

4 Podpora EURA je sporná

5 Rozdělení podpory Rozdělení podpory   Pro přijetí eura jsou především stoupenci ODS (63 %), lidé ve věku do 45 let (55 %), osoby s maturitou nebo vysokoškolským vzděláním (54 %).   Silně proti jsou zejména sympatizanti KSČM (jen18 % pro) a lidé z nejstarší věkové kategorie nad 60 let (34 % pro).

6 Názorová inkonzistence Myslíte si, že zavedení eura bude pro Českou republiku: Výhodné23 Nevýhodné50 Nepřinese významnější změny27 Pramen: STEM, Trendy 12/2005 Je pro Vás přijatelné zavedení společné měny euro ve všech členských státech EU? Ano61 Ne39 Pramen: STEM, Trendy 2/2006

7 Názor na EURO souvisí s názorem na členství v EU

8 Zpoždění je obecně známé. Zpoždění je obecně známé. Zprávy o tom, že původní termín přijetí eura v České republice (rok 2010) není příliš reálný a pravděpodobně se nenaplní a že euro se u nás bude zavádět později:   zaznamenalo 80% zainteresovaných lidí,   ale i více než polovina lidí bez zájmu o EURO.

9 EURO později? Nevadí. "Domníváte se, že odsunutí termínu zavedení eura u nás bude mít pro naši republiku nepříznivé hospodářské důsledky?"

10 Důsledky zpoždění? Důsledky zpoždění? Tábor stoupenců zavedení eura (celkem tvořící 47 % ) je rozdělen na dvě zhruba stejně početné skupiny: jedna se negativních ekonomických důsledků odkladu při zavedení eura obává, druhá nikoli. Lidé, kteří jsou proti přijetí společné evropské měny, nemají pochopitelně ani strach z toho, že by nám odklad v přijetí eura mohl ekonomicky uškodit.

11 Prospěje či uškodí? "Domníváte se, že odložení termínu přijetí eura v příštích letech prospěje či uškodí sociálnímu a hospodářskému vývoji v ČR? " Pramen: STEM, Trendy 10/2007

12 Prospěje či uškodí? "Myslíte si, že vstup ČR do eurozóny a přijetí eura zlepší nebo naopak zhorší v následujících letech finanční situaci Vaši domácnosti? " Pramen: STEM, Trendy 10/2007

13 Názorová inkonzistence Myslíte si, že zavedení eura bude pro Českou republiku: Výhodné23 Nevýhodné50 Nepřinese významnější změny27 Pramen: STEM, Trendy 12/2005 Je pro Vás přijatelné zavedení společné měny euro ve všech členských státech EU? Ano61 Ne39 Pramen: STEM, Trendy 2/2006

14 Největší přínos "Přijetí eura pomůže českému průmyslu, protože mu umožní integrovat se do většího hospodářského celku.“

15 Značný přínos „Přijetí eura zvýší prestiž naší země.“

16 Značný přínos „Příprava na přijetí eura donutí vládu k hospodárné rozpočtové politice a snížení zadlužování.“

17 Zásadní problém „Zavedení eura způsobí výrazné zdražení.“

„Umíme posoudit proporci praktických a symbolických zisků a ztrát?“  Otázka na závěr:

Přejeme mnoho úspěchů a děkujeme za pozornost Přejeme mnoho úspěchů a děkujeme za pozornost