MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava 22.6.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MZDA.
Povolání, zaměstnání, práce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt PŘÍPRAVA+ v Moravskoslezském kraji Závěrečná konference CLARION CONGRESS HOTEL 29. února 2012 Mgr. Martin Kovalský vedoucí monitoringu trhu práce.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 25. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava 2011.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odměňování práce J.Kožiak.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Systémy odměňování a hodnocení. K čemu slouží odměňování?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
STRUKTURA MZDY.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E21.05 Ročník 2.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Ostravská univerzita (1991 → )
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Setkání kariérových poradců
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

MOTIVAČNÍ WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA POPULARIZACI TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ Mgr. Jindřiška Karásková Ostrava

Představení lektorů – konzultantů personální agentury Specialist Service s.r.o. Představení účastníků – studentů a jejich očekávání

Skupinové cvičení “Slova a vize” Rozdělte 9 slov do 3 skupin tak, aby v každé skupině byla slova, ke kterým lze přiřadit 4.nadřazený pojem, který tuto skupinu slov určitým způsobem spojuje. (15 min.) Následně se dohodněte, kterou z daných trojic použijete pro tvorbu strategie určitého podniku. Vytvořte strategii důlního, strojírenského, hutního, IT nebo stavebního podniku. Prezentujte ostatním svou strategii (6 min.)

Skupinové cvičení “Slova a vize” bylo zaměřené na ?

PRACOVNÍ TRH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Struktura průmyslu, významní zaměstnavatelé Nejžádanější profese a jejich finanční ohodnocení, benefity Kritéria pro výběr zaměstnanců na technické pozice Kariéra v zahraničním podniku

Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji x medián, 1.decil, 9.decil Mzda x plat Mzdové průzkumy (Trexima) Pracovní smlouvy + mzdové výměry Dohoda o provedení práce, dohoda o provedení pracovní činnosti Nástupní mzda (u technických oborů) Průměrná mzda v Moravskoslezském kraji nejnižší.

Průměrná měsíční mzda v 1. čtvrtletí 2011 v Moravskoslezském kraji vzrostla meziročně o 2,0 %. Měsíční mzda spočítaná jako podíl vyplacených mzdových prostředků a počtu zaměstnanců (přepočtené stavy na normální délku pracovní doby) na pracovištích firem a organizací MSK dosáhla výše Kč a je v mezikrajském srovnání po Praze, Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji pátá nejvyšší. Naopak její již zmíněná meziroční dynamika je po Ústeckém a Plzeňském kraji třetí nejnižší. Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků (vč. příplatků za přesčas, prémií a odměn, náhrad mzdy atd.) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Výsledky strukturálních statistik, kdy jsou k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než je celostátní průměr. Z hrubé mzdy jsou zaměstnavatelem za zaměstnance ještě odvedeny příslušné částky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, politiku zaměstnanosti a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanci je vyplácena mzda čistá. nižší.

Skupinová diskuse: Požadavky na znalosti a dovednosti zaměstnanců ze strany zaměstnavatelů Pojem KOMPETENCE Jaké kompetence hrají roli v uplatnění absolventů?

Skupinové cvičení “Technický projekt domu”

“Technický projekt domu” – zadání 1.části: Ze stavebnice postavte dům. Zapište postup stavby a podobu domu. Připravte si prezentaci svého návrhu, kterou přednesete publiku. Na splnění úkolu máte 35 min.

“Technický projekt domu” – zadání 2.části: Podle popisu/návodu postavte dům. Na splnění úkolu máte 20 min.

“Technický projekt domu” –3.část: Prezentace Vašeho návrhu a porovnání Vaši stavby se stavbou, která vznikla podle Vašeho popisu. Max. 10 min. na jednu prezentaci a rozbor

Závěr: Jak jste s výsledkem spokojeni? Jak fungovala spolupráce ve skupině? Co plnění cíle přispívalo a co brzdilo? Došlo ke konfliktům; pokud ano, k jakým a jak to ovlivnilo průběh stavby? Byly dodrženy instrukce; pokud ne, tak proč? Byl dohodnut nějaký postup a ve které chvíli? Nakolik se zapojili jednotliví členové družstva? Jste spokojeni se zapojením svým a ostatních? Došlo k rozdělení rolí? Využili jste přirozených schopností členů družstva? Ovlivňoval postup práce ostatní družstva a čím? Co jste se dozvěděli o sobě i ostatních? Co zúročíte při další práci? 6

Kdybych si mohl vybrat práci/pracovní místo bez ohledu na své studijní zaměření, jak bych volil? Proč? v technické oblasti,  „průřezové pozice“,  jiné povolání, které přímo nesouvisí s vystudovaným oborem 6

Plusy a mínusy technického povolání ? 6

Technické pozice Ekonomic ké pozice Technicko- obchodní pozice Vedení lidí, personalisti ka ?

Skupinové cvičení KAČENKA Vaším úkolem je složit co největší počet papírových skládanek podle uvedeného návodu. Důležité je, aby Váš výtvor co nejvěrněji kopíroval nakreslený vzor. Formát papíru, z něhož se Kačenky skládají, je čtvercový. Na skládání máte 20 minut a do výsledného hodnocení budou započteny pouze ty výrobky, které budou zcela dokončeny.

Skupinové cvičení KAČENKA Diskuse k výsledkům skupinové práce, co Vám bránilo nebo naopak co Vám pomáhalo? Je pro studium technický oborů nutná manuální zručnost? Jaké zjištění Vám toto skupinové cvičení přineslo?

Závěrečná diskuse a vyhodnocení práce skupin

Děkujeme za spolupráci a pozornost. MGR. JINDŘIŠKA KARÁSKOVÁ MGR. PETRA JUŘICOVÁ SPECIALIST SERVICE, S.R.O. TELEFON: WWW.SPECIALIST.CZ