2. Veletrh nápadů učitelů chemie Tábor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Environmentální výchova pro základní školu
ECVET v Programu celoživotního učení
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Představení zajímavých projektů OPVK
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
„Přírodní vědy moderně a interaktivně“ „Natural Sciences in Modern and Interactive Way“ Město Orlová.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Rámcové a školní vzdělávací programy
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Dva jsou víc než jeden CZ.1.07/1.2.23/
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Polytechnické vzdělávání v praxi
Práva dítěte Výchova k občanství
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Celonárodní seminář organizuje: Odborná skupina chemického vzdělávání ČSCH a Gymnázium Pierra de Coubertina v Táboře Cílem semináře je otevřít prostor pro výměnu zkušeností v oblasti výuky chemie jako všeobecně vzdělávacího předmětu na základních a středních školách a přispět tak k jejímu zlepšování.

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Základní úkoly pro výuku chemie na ZŠ a SŠ: stanovení cílů a pojetí, k nimž by daná úroveň vzdělávání měla směřovat ZŠ a SŠ: rámcové vzdělávací programy – RVP (dílčí a zásadní změny v období 2012-2016) standardy vzdělávání – rozpracování výstupů RVP výběr a uspořádání učiva, tj. takových poznatků a činností, které zajistí dosažení stanovených cílů ZŠ a SŠ: školní vzdělávací programy – ŠVP učebnice chemie a další publikace (přehled učebnic s doložkou uvádí msmt.cz, další informace budou na rvp.cz)

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Základní úkoly pro výuku chemie na ZŠ a SŠ: tvorba a využití nejrůznějších metod, forem a prostředků, které lze k dosažení cílů použít ZŠ a SŠ: klasický výklad učiva – výuka s využitím experimentu – projektová výuka - badatelsky orientovaná výuka chemie ověřování výsledků dané úrovně vzdělávání a jejich porovnání se stanovenými cíli ZŠ a SŠ: různé způsoby zkoušení, soubory úloh a testů, náměty pro domácí práce a příprava na řešení projektů aj.

1. Veletrh nápadů učitelů chemie 12.-13. 10. 2012 Tábor Učast: 45 vyučujících ze ZŠ, SŠ a VŠ připravujících učitele Program: 15 příspěvků účastníků semináře Přehled motivačních prvků v chemii; Základy mediální výchovy ve výuce chemie; Medializace přírodních věd na ZŠ Co je to IBSE; Aktivizační metody ve výuce nekovů na gymnáziu; Rozšiřující aktivity v přírodních vědách Školní chemický experiment v době reforem; Dostupné soupravy pro pokusy v chemii; Chemie s Vernierem; Kosmetická maska z bylin; Hrátky s plasty; Jednoduché pokusy se svíčkami a ohněm; Chemie v bazénu; Zajímavé pokusy pro osvojování učiva chemie Báječná léta s maturitou z chemie www.chemickevzdelavani.cz

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Učast: 55 vyučujících ze ZŠ, SŠ a VŠ připravujících učitele Program: 26 příspěvků účastníků semináře stanovení cílů a pojetí, k nimž by daná úroveň vzdělávání měla směřovat: 2 příspěvky výběr a uspořádání učiva, tj. takových poznatků a činností, které zajistí dosažení stanovených cílů: 10 příspěvků tvorba a využití nejrůznějších metod, forem a prostředků, které lze k dosažení cílů použít: 13 příspěvků ověřování výsledků dané úrovně vzdělávání a jejich porovnání se stanovenými cíli: 1 příspěvek

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor KDE HLEDAT DALŠÍ INSPIRACI? stanovení cílů a pojetí, k nimž by daná úroveň vzdělávání měla směřovat: msmt.cz, rvp.cz výběr a uspořádání učiva, tj. takových poznatků a činností, které zajistí dosažení stanovených cílů: prirodovedci.cz; studiumchemie.cz; rvp.cz … tvorba a využití nejrůznějších metod, forem a prostředků, které lze k dosažení cílů použít: ověřování výsledků dané úrovně vzdělávání a jejich porovnání se stanovenými cíli: csicr.cz; cermat.cz …

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Současné trendy přírodovědného vzdělávání v EU a ČR ESTABLISH (European Science and technology in Action: Building Links with Industry, Schools and Home) S-TEAM (Science-Teacher Education Advanced Methods) Fibonacci (projekt je pojmenován po italském matematikovi Leonardovi da Pisa, zvaném Fibonacci) PRIMAS (Promoting inquiry in Mathematics and Science Education across Europe) V těchto programech je zapojeno 65 univerzitních i neuniverzitních institucí z 32 zemí. Do řešení projektů je zapojena i Česká republika. Projekty MŠMT zaměřené na výuku přírodovědných předmětů, především na oblast praktické a experimentální výuky v přírodních vědách.

2. Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Badatelsky orientovaná výuka Tato metoda výuky je odvozená od metody vědeckého bádání a v mezinárodní literatuře se nazývá Inquiry Based Science Education (IBSE). Žáci / Studenti jsou pomocí vlastních otázek zapojeni do návrhu empirického výzkumu, který povede ke shromažďování a použití údajů potřebných k vysvětlení přírodovědných jevů; použijí empirické důkazy jako základ pro vysvětlení toho, jak reálný svět funguje; na základě důkazů formulují vysvětlení, aby zodpověděli položené otázky, což jim zároveň umožní osvojit si nové poznatky; diskutují o svých vysvětleních a tím poskytnou další přehled důkazů a zdůvodnění vztahujících se k navrhovaným vysvětlením.

Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Badatelsky orientovaná výuka Učební cyklus lze použít pro vytvoření struktury badatelsky orientovaných přírodovědných lekcí, neboť je jedním z nejběžnějších a nejefektivnějších modelů pro realizaci výuky. Zapoj se Zkoumej Zhodnoť Zobecni Zpracuj

VĚDA NENÍ ŽÁDNÁ VĚDA Cíle projektu 1. Vytvořit metodickou koncepci praktické výuky žáků, založenou na využití induktivních postupů práce (žákovský experiment jako východisko pro výuku přírodních věd), metod týmové práce, mezioborových témat, aktivní výuky a ICT. 2. Vyprojektovat a vytvořit náměty a návody pro praktickou výuku, doplněné o doporučené soubory potřeb (pomůcek a látek) pro praktické činnosti žáků v terénu i ve školní laboratoři. 3. Vytvořit soubory námětů a návodů praktických činností, pracovních listů pro žáky zaměřených na osvojení klíčových dovedností v přírodovědných předmětech a zpracovaných zvlášť pro 1.stupeň ZŠ, 2.stupeň ZŠ a SŠ. 4. Vytvořit soubor doprovodných metodických postupů pro učitele k integrovaným tématům vycházejícím z praktických a experimentálních aktivit žáků, zaměřených na mezioborové vztahy a vypracovaných s cílem zvýšení motivace žáků k dalšímu studiu přírodovědných oborů. 5. Realizovat pilotní ověření připravených materiálů a provést jeho testování a evaluační dotazníkové šetření s cílem zhodnotit efektivitu navržených výukových postupů a materiálů pro rozvoj funkční přírodovědné, technické a ekologické gramotnosti.

Klíčové aktivity projektu Soubor výukových materiálů pro žáky 2. stupně ZŠ pro praktickou výuku fyziky, chemie a biologie Soubor metodických materiálů pro učitele 2. stupně ZŠ pro praktickou výuku fyziky, chemie a biologie Obsah a výstupy: Vypracování soubor výukových a metodických materiálů a setů potřeb pro žáky zaměřený na rozvíjení jejich přírodovědných kompetencí, a to z hlediska fyziky, chemie a biologie, zvlášť pro každé integrované téma: Výživa a zdravý životní styl Materiály a jejich přeměny Riziko a bezpečí - aneb co se stane, když se něco stane Tradiční a nové způsoby využití energie Vidět a poznat neviditelné Výukové materiály pro žáky a sety potřeb zahrnují pomůcky či přístroje a materiály pro laboratorní nebo terénní práce žáků k realizaci praktické výuky. Po stránce metodické budou využívat postupů reálné výzkumné činnosti: formulace otázky vycházející z konkrétního pozorování - formulace hypotézy - pokus - jeho vyhodnocení - formulace nové otázky. Výukové materiály budou podporovat praktické činnosti žáků s důrazem na kooperativní a problémovou výuku a využitelnost poznatků v běžném životě žáků.

Klíčové aktivity projektu Soubor výukových materiálů pro praktickou výuku fyziky, chemie a biologie žáků SŠ Soubor metodických materiálů pro učitele SŠ, zaměřený na praktickou výuku fyziky, chemie a biologie induktivní metodou Obsah a výstupy: Vypracování souboru výukových a metodických materiálů a setů potřeb pro žáky, a to z hlediska fyziky, chemie a biologie, zvlášť pro každé integrované téma: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplin a principy poznání ve vědě Látky a jejich přeměny - makrosvět přírody Zjevné a zprostředkované - pohled do mikrosvěta Praktické aplikace přírodovědných a technických poznatků Možnosti a omezení vědeckého výzkumu Výukové materiály budou podporovat praktické činnosti žáků s důrazem na problémovou výuku, skupinovou a týmovou práci a využitelnost poznatků v běžném životě žáků. Při jejich vývoji bude využíváno široké zázemí přírodních věd - fyziky, chemie, biologie, geologie a medicíny, po metodické stránce pak metody aktivního a praktického učení a ICT.

V rámci projektu bylo zpracováno více než 100 aktivit zaměřených na praktickou výuku žáků. Většina těchto aktivit prošla ověřováním na základních a středních školách v celé republice a setkala se u vyučujících i žáků s velmi kladnou odezvou. V průběhu akce budou vybrané žákovské aktivity nejen popsány, ale i prakticky prezentovány.  E-mail: kropacova.l@conetex.cz E-mail: kropacova.l@conatex.cz

Veletrh nápadů učitelů chemie 4.-5. 10. 2013 Tábor Děkuji za vaši pozornost.