HOSPODÁŘSKÉ VÝPOČTY Evropským sociálním fondem a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Metody sociální pedagogiky
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Matematika 1. ročník, učební obory SOU(dvouleté a tříleté)
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
MATEMATIKA Inovativní metoda výuky č ročník učební obory, SOU
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Technologie Obráběč kovů studijní obor: Mechanik strojů a zařízení
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Průřezová témata.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
STATISTIKA. Úvodní hodina MAlnU&feature=related.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Finanční matematika 19. (finanční gramotnost) P ů j č k y a ú v ě r y.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_33 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Ceny PRODUKTŮ NA FINANČNÍM TRHU
9. Tvorba individuálního plánu
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
STATISTIKA.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
9. Tvorba individuálního plánu
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Teorie a metodika výchovy seminář 1
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Práva dítěte Výchova k občanství
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÉ VÝPOČTY Evropským sociálním fondem a 1. ročník, učební obory SOU Ing. Monika Habartová Třída ČS1 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.”

ÚROKOVÝ POČET Téma : Bankovní i nebankovní úvěry Rozsah : 3 vyučovací hodiny Praktická realizace průřezových témat v rámci ŠVP : „Občan v demokratické společnosti " „Člověk a svět práce " dd

Třída ČS1 dd

Metody Metoda rozhovoru Metoda práce s textem Metoda diskuse Metoda skupinové výuky Metoda situační Metoda inscenační Metoda otevřeného učení – provázanost předmětů Hospodářské výpočty a Matematika Metoda prezentace zjištěných informací Metoda učení v životních situacích

Metody Metoda situační Podstatu tvoří řešení problémového případu, který odráží nějakou reálnou událost. Analyzovaná událost vyžaduje, aby se žáci při jejím řešení učili promyšleně jednat a zvládat problémy, které přináší praktický život. Fáze řešení situace : - Volba tématu. Musí být v souladu s cíli výuky a odpovídat připravenosti žáků. - Seznámení s materiály. Žáci musí mít přístup k důležitým faktům, které jsou pro řešení nepostradatelné : dokumenty, písemnosti, obrazy. Žáci si je mohou opatřovat sami. - Vlastní studium případu. Učitel žáky uvede do dané problematiky, vytýčí cíle a poskytne úvodní rady a pokyny. - Návrhy řešení, diskuse. Žáci sdělují své názory, návrhy a závěry, které učitel konfrontuje se skutečností. Pokračovat v řešení se může metodou hraní rolí, případně jinými metodami.

Metody Metoda inscenační Podstatou je sociální učení v modelových situacích, v nichž jsou žáci sami aktéry předváděných situací. Jde o simulaci nějaké události, v níž se kombinuje hraní rolí a řešení problému, a to buď předváděním určitých lidských typů, nebo zobrazováním reálných životních situací, nebo kombinací obou postupů. Průběh inscenace se dělí : - Příprava inscenace - Realizace inscenace – připouští se improvizace - Hodnocení inscenace v citlivém a pozitivním duchu

Metody Metoda otevřeného učení Podstata metody je úsilí o celkovou změnu výchovy a vzdělávání v současné škole tím, že „ otevírá školu dítěti „ podle jeho zájmů a schopností a také tím, že „ otevírá školu navenek „ K nejdůležitějším rysům patří : - Otevřenost pro aktivní, samostatnou práci studentů. - Prostupnost a spolupráce mezi jednotlivými vyučovacími předměty. - Otevřenost školy vůči prostředí ( rodině, komunitě ).

Průběh 1. a 2. vyučovací hodiny Žáci byli rozděleni do 5 skupin ( 6 až 7 žáků ). V každé skupině byl zvolen mluvčí skupiny, který vede celou skupinu do banky a řídí jednání v bance. Mluvčí skupiny vybral banku : 1. skupina - GE Money 2. skupina - KB 3. skupina - Česká spořitelna 4. skupina - ČSOB 5. skupina – nebankovní sektor na internetu

Zadaný úkol Fiktivně si půjčit 100 tisíc Kč v hotovosti za účelem zakoupení nábytku do nově zrekonstruovaného bytu. Částku je nutno splatit za 2 roky. Na místě bylo nutno zajistit : 1. Potřebnou dokumentaci k půjčce v hotovosti fyzické osobě, a zjistit : 2. Podmínky úvěru 3. Úrokové sazby ( RPSN ) Skupiny č. 1 až 4 výše uvedené skutečnosti získaly v konkrétních bankách v místě školy a skupina č. 5 zjišťovala možnosti nebankovních půjček v počítačové učebně školy pomocí internetu.

Poznámka : Vzhledem k tomu, že je uvnitř bank zakázáno Použité pomůcky : - informační letáky - brožury z bank - sešit - internet - kalkulačka Poznámka : Vzhledem k tomu, že je uvnitř bank zakázáno fotografování, jsou snímky skupin pouze před příslušnými bankami.

1.Skupina – GE Money dd

2.Skupina – Komerční banka dd

3.Skupina – Česká spořitelna dd

4.Skupina – ČSOB dd

5. Skupina - Internet Žáci v internetových vyhledávačích samostatně hledají internetové stránky s nebankovními úvěry tak, aby mohli splnit zadaný úkol. Získané informace si zapisují do sešitu a prezentují je na 3. vyučovací hodině. dd

Základní brožury z navštívených bank :

Základní brožury z navštívených bank : dd

Příklad informačního letáku :

Průběh 3. vyučovací hodiny Mluvčí jednotlivých skupin prezentovali zjištěné informace. Žáci počítali úrok v jednotlivých skupinách za pomocí matematických postupů procentového počtu. Zjištěné výsledky mluvčí skupin zapisovali do tabulky připravené vyučujícím na tabuli. Skupiny diskutovaly o výhodách a nevýhodách jednotlivých úvěrů.

dd

dd

dd

dd

dd

dd

dd

dd

dd

dd

dd

Cíl Cílem učitele byla komplexnost pojetí dnešního trendu zadluženosti společnosti. Jde především o : orientaci žáků v bankovních i nebankovních úvěrech a o zvýšení informovanosti žáků, analýzu úvěrového trhu pro fyzické osoby, komunikaci žáků s veřejnými institucemi a o formulaci vlastních potřeb vzhledem k finančnímu sektoru, orientaci v nabídkových letácích bank a o vyhledávání potřebných informací na internetu, upozornění na rizika spojené s přístupem k úvěrové smlouvě a se záměrem sjednání úvěru v nebankovním sektoru praktické dovednosti matematických operací a vztahů při řešení výše úvěru pro různé časové úseky, realizaci vlastních plánů založené na vlastní dedukci, spojení teorie s reálným životem. dd

Závěr Žáci si počínali velmi obratně při výběru mluvčích jednotlivých skupin. Většina žáků měla problém komunikace v klidném prostředí banky. Skupiny se velmi dobře orientovaly v informačních brožurách jednotlivých bank. Některé skupiny měly osobní zkušenosti s úvěrem ve své rodině a ojediněle i s exekucí majetku při neschopnosti splácet dlužné částky. Byla nutná rychlá rekapitulace matematické metody výpočtu procentové části z počtu procent a z půjčené hodnoty ( základu ). Skupina na internetu si počínala velmi zručně a získané informace přesvědčivě prezentovala ostatním skupinám. Žáci vytyčený cíl splnili do důsledku. Věřím, že žáci, kteří se v budoucím životě dostanou do tíživé finanční situace, uváží všechny důsledky sjednání úvěru a že nebudou čelit exekucím či jiné újmě na majetku ( viz neseriózní nebankovní úvěry prezentované ve sdělovacích prostředcích ). dd

Použitá literatura Eichler B., Burda Z. , Štorkánová M.: Hospodářské výpočty pro střední školy Vohradský Jiří, Hodinář Jan, Ondrejčík Karel, Simbartl Petr, Štich Lukáš, Vild Miroslav: Výukové metody, Fakulta pedagogická, ZČU Plzeň 2009 Informační brožury jednotlivých bank Informační noviny prodejní sítě Kaufland

Použitá literatura www.wikipedia.cz www.google.cz www.internet-pujcky.cz www.nebankovni.eu www.nebankovnipujcka.eu