Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Matematika 1. ročník, učební obory SOU(dvouleté a tříleté)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Matematika 1. ročník, učební obory SOU(dvouleté a tříleté)"— Transkript prezentace:

1 Matematika 1. ročník, učební obory SOU(dvouleté a tříleté)
Jana Klíčová č.173 Třída PS1 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.”

2 Obchodování Rozsah: 3 vyuč
Obchodování Rozsah: 3 vyuč. hodiny Praktická realizace průřezových témat v rámci ŠVP: „Občan v demokratické společnosti " „Člověk a svět práce " :

3 Metody Metoda skupinové výuky Metoda situační Metoda inscenační
Metoda otevřeného učení Metoda prezentace zjištěných informací Metoda učení v životních situacích

4 Metody Metoda situační Metoda inscenační Metoda otevřeného učení
Podstatu tvoří řešení problémového případu, který odráží nějakou reálnou událost. Analyzovaná událost vyžaduje, aby se žáci při jejím řešení učili promyšleně jednat a zvládat problémy, které přináší praktický život. Metoda inscenační Podstatou je sociální učení v modelových situacích, v nichž jsou žáci sami aktéry předváděných situací. Jde o simulaci nějaké události, v níž se kombinuje hraní rolí a řešení problému, a to buď předváděním určitých lidských typů, nebo zobrazováním reálných životních situací, nebo kombinací obou postupů. Metoda otevřeného učení Podstatou metody je úsilí o celkovou změnu výchovy a vzdělávání v současné škole. Jedná se o provázanost předmětů Matematika a Hospodářské výpočty.

5 Průběh 1. až 3. vyučovací hodiny
Metoda “simuluje“ nakupování v obchodech a s tím související kontrolu nad hospodařením svých prostředků. Žáci byli rozděleni do 5 skupin ( po 3-4 žácích). V každé skupině byl zvolen vedoucí „obchodu“. Skupiny se mohou v dalších hodinách vytvořit nové. Žáci mohou „ svůj“ obchod měnit v sortimentu i v cenách (zlevňování, akce, dárky,…).Úkolem je zjistit např. tržby (denní, měsíční,…),vypočítat změnu DPH potravin a jiného zboží,spočítat a zanést do tabulek zboží „na skladě“. Dalším úkolem může být vlastní nákup, tzn. žáci jdou do jiných skupin nakupovat a buď si sami nebo jim „pokladní“ spočítají útratu (mohou se učit správně vracet na určitý obnos). Cílem je také výpočet procentové části (zvýšení i snížení), tzn. každá skupina svoje zboží „přecení“ dle zadání. Dále se žáci seznámí s daní z přidané hodnoty a lze ji u vybraných druhů spočítat. Žáci mohou dostat úkol nakoupit za určitý obnos co nejvíce kusů apod. Obchody si mohou vypracovat své logo, otevírací dobu, ceny potravin, obchodní strategii… Mohou se specializovat na určitý sortiment. např. 1. skupina - drogistické zboží 2. skupina - potraviny 3. skupina - papírnictví 4. skupina - tabák a tisk 5. skupina - smíšené zboží

6 Úkol č.1 Zboží Počet ks Cena /Kč/ Celkem :
V ostatních obchodech nakupte alespoň 5 druhů zboží a množství a cenu zaneste do tabulky.Spočítejte celkovou cenu a proveďte kontrolu na kalkulačce. Zboží Počet ks Cena /Kč/ Celkem :

7

8 Potraviny

9 Potraviny

10 Úkol č. 2 Zapisujte zboží u vás nakoupené od ostatních spolužáků
Úkol č.2 Zapisujte zboží u vás nakoupené od ostatních spolužáků Sečtěte tržby v jednotlivých dnech a sečtěte tržby za celý týden. prodáno ks cena/Kč/ Celkem den tržba /Kč/ oprava Po Út St Čt So Ne Celkem

11 Smíšené zboží

12 Úkol č. 3 Zapište do tabulek zlevnění a zdražení zboží
Úkol č.3 Zapište do tabulek zlevnění a zdražení zboží Nakupte co nejvíce kusů za určitou sumu /100,- Kč atd./. Zboží Pův.cena/Kč/ +20% Zboží Pův.cena/Kč/ -50%

13 Tisk a tabák

14 Použité pomůcky - obaly od zboží z domácnosti
- papíry, psací potřeby,barevné tužky - informační letáky - kalkulačka

15 Závěr Žáci si počínali velmi obratně při výběru orientace obchodu.
Skupiny se velmi dobře zapojovaly ve vzájemném „nakupování“ a kontrolovaly si „cenu nákupu“. Některé skupiny využívaly „slev a akcí“, aby zvýšily svoje tržby. Skupiny se učily prezentovat svůj sortiment a „lákat“ k nákupům ostatní. Vyhodnotili jsme i obchod s nejvyšší tržbou v týdnu, přestože se využilo zlevnění nebo zdražení zboží. Byla nutná rekapitulace matematické metody výpočtu počtu procent ze základu . Žáci vytyčený cíl splnili do důsledku. Žáci by se měli v budoucím životě orientovat v nákladech na domácnost a hospodaření s penězi a k tomu určitě tato metoda se svojí obměnitelností přispívá.

16 Cíl Cílem učitele byla komplexnost pojetí dnešního trendu problémů s hospodařením v domácnostech. K nejdůležitějším rysům patří : Otevřenost pro aktivní, samostatnou práci studentů. Prostupnost a spolupráce mezi jednotlivými vyučovacími předměty (matematika, hospodářské výpočty). Otevřenost školy vůči prostředí ( rodině, komunitě ). Praktické dovednosti matematických operací a vztahů. Spojení teorie s reálným životem.

17 Použitá literatura Vohradský Jiří, Hodinář Jan, Ondrejčík Karel, Simbartl Petr, Štich Lukáš, Vild Miroslav: Výukové metody, Fakulta pedagogická, ZČU Plzeň 2009 / obrázky /


Stáhnout ppt "Matematika 1. ročník, učební obory SOU(dvouleté a tříleté)"

Podobné prezentace


Reklamy Google