Sociální bydlení z pohledu investiční podpory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Tisková konference
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Regenerace sídliště Rochlice
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program „Podpora bydlení“
ODBOR POLITIKY BYDLENÍ
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ODBOR POLITIKY BYDLENÍ Podpora výstavby podporovaných bytů.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Integrovaný regionální operační program
ROZŠÍŘENÍ KAPACITY PENZIONU BEST
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Energetické úspory v bytových domech III
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost
Transkript prezentace:

Sociální bydlení z pohledu investiční podpory (Ministerstvo pro místní rozvoj) Konference o sociálním bydlení 27. 1. 2015 Senát Parlamentu ČR

Stávající podpora bydlení z rozpočtu MMR Pomoc při odstranění následků živelní pohromy Program Podpora bydlení Regenerace panelových sídlišť Výstavba podporovaných bytů Výstavba technické infrastruktury Oprava olověných domovních rozvodů Příspěvek k hypotečnímu úvěru osobám do 36 let

Rozpočet 2015 a aktuální informace Program Podpora bydlení pro rok 2015: Název podprogramů Schválený rozpočet v tis. Kč Rozpočet navýšený o přislíbené NNV Podpora regenerace panelových sídlišť 50 000 100 000 Podpora výstavby technické infrastruktury 14 000 20 000 Podpora výstavby podporovaných bytů 160 000 420 000 Podpora domovních olověných rozvodů 10 000 Celkem 234 000 550 000

Výstavba podporovaných bytů Dotační tituly 1. Pečovatelský byt Vstupní byt Komunitní dům seniorů KoDuS Příjemce dotace: fyzická osoba podnikající nebo právnická osoba vč. obcí Vznik podporovaných bytů: – Výstavba: novostavba bytového domu, nástavba nebo přístavba, přestavba nebytového prostoru jíž vznikne nový byt; přestavba bytového domu, ve kterém není žádný byt způsobilý k bydlení – Pořízení (pouze Vstupní byty): koupě, dražba (veřejná; soudní)

Výše dotace – dána typem a způsobem vzniku bydlení 600 000,- Kč Pečovatelský byt a Vstupní byt (musí splňovat parametry upravitelného bytu) 550 000,- Kč Vstupní byt vzniklý výstavbou Pořízení bytu – 80 % z ceny kupní nebo vydražené a odhadní – maximálně však 400 000,- Kč Maximálně 200 tis. € – dotace je poskytována v režimu „de minimis“

Komunitní dům seniorů Nový dotační titul: podpora komunitního bydlení seniorů 650 000 Kč na bj. v komunitním domě seniorů Dotaci lze použít i na sdílené prostory v domě, které jsou centrem společných aktivit Max. 500 tis. € – dotace je poskytována v režimu SOHZ „de minimis“ Pozdější vyhlášení – po schválení navýšení rozpočtu na rok 2015.

Podpora výstavby sociálních bytů V letech 1998 – 2013 vzniklo s podporou poskytnutou z rozpočtů MMR a SFRB 20 tis. nájemních bytů určených pro domácnosti s nízkými příjmy či jinak vymezené skupiny ohrožené sociálním vyloučením

Podpora bydlení – fondy EU Programové období 2014–2020 IROP – Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 2: Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů – specifický cíl 2.1: Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi – specifický cíl 2.5: Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení

Podpora sociálního bydlení ze SFRB NV 284/20011 Sb. Výstavba nájemních bytů Zvýhodněný úvěr: max.70% nákladů, splatnost do 30 let Cílová skupina: senioři 65 +, osoby se zdravotním postižením, s nízkými příjmy a postižené živelní pohromou

Předpokládané investice do bydlení z národních zdrojů v roce 2015 Pokračování programu Podpora bydlení – příprava nové dokumentace na období 2016 - 2021 Podpora bydlení seniorů – investice do bydlení seniorů, které nelze financovat z evropských fondů Podpora bydlení sociálně vyloučených osob – investice do oblastí, kde sociální bydlení nelze financovat z evropských fondů (mimo ORP se sociálně vyloučenou lokalitou (cca 30 % území ČR) Zákon o sociálním bydlení – naplnění závazků, které vyplynou ze zákona a schválení Koncepce sociálního bydlení

Veřejná podpora Podpora malého rozsahu – „de minimis“ - tj.- max. 200 tis. EUR pro jednoho žadatele v průběhu tří let SOHZ „de minimis“ - tj.- max. 500 tis. EUR pro jednoho žadatele v průběhu tří let (plánuje se u KoDuS a v IROP) SOHZ – služby obecného hospodářského zájmu - zatím nebyla využita pro investice do sociálního bydlení

Zákon o sociálním bydlení Harmonogram: 1. Koncepční řešení problematiky sociálního bydlení odpovědnost: MPSV, spolupráce: MMR a MLR termín: 28. 2. 2015 2. Zákon o sociálním bydlení odpovědnost: MPSV, spolupráce MMR a MLR termín: 2. Q. 2015 věcný záměr zákona, 2. Q. 2016 návrh zákona, předpokládaný termín nabytí účinnosti 1. 1. 2017.

Děkuji za pozornost Ing Děkuji za pozornost Ing. Klára Dostálová náměstkyně pro regionální rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj www.mmr.cz