PhDr. Věra Havránková odbor ekologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kulturní a kreativní průmysly z pohledu operačních programů v gesci MPO 11 OP Podnikání a inovace OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
Exportní strategie ČR ve vztahu k Rio+20
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Příprava OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Politika druhotných surovin ČR a její prosazování v praxi
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Operační program Životní prostředí
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 11 Předcházení vzniku odpadů 2015 Praha 6. – 7.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

PhDr. Věra Havránková odbor ekologie Vyšší využívání druhotných surovin v Operačním programu MPO „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ (OPPIK) PhDr. Věra Havránková odbor ekologie 3

Evropa 2020 Stěžejním strategickým materiálem pro hospodářskou politiku EU je strategie Evropa 2020. Stanovuje vizi evropského sociálně tržního hospodářství pro 21. století. Zdůrazňuje (mimo jiné) nutnost vybudování hospodářství méně náročného na zdroje. Na strategii Evropa 2020 navazuje sedm tzv. vlajkových iniciativ, z nichž pro podporu využívání zdrojů (včetně druhotných surovin) jsou klíčové: Evropa méně náročná na zdroje, Inovační unie, Průmyslová politika pro éru globalizace.

Druhotné suroviny v národních strategických dokumentech Strategický rámec udržitelného rozvoje Národní politika výzkumu, vývoje a inovací Národní inovační strategie Národní program reforem Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti Bezpečnostní strategie Státní politika životního prostředí Surovinová politika – Politika druhot….. Evropa méně náročná na zdroje Iniciativa Evropa méně náročná na zdroje je podrobně rozpracována v Plánu pro Evropu účinněji využívající zdroje. Ten zdůrazňuje nutnost dosažení růstu založeného na účinném využívání zdrojů a vymezuje přeměnu evropského hospodářství v hospodářství udržitelné do roku 2050. Ekonomický růst má vycházet z využívání menšího objemu zdrojů, produkce a spotřeby zboží, vytváření podnikatelských příležitostí i nových pracovních míst v oborech recyklace, lepšího designu výrobků a nahrazování materiálů.   Inovační unie V rámci iniciativy Inovační unie byl vydán Akční plán pro eko-inovace, jehož cílem je podpora rozvoje a uplatňování inovací, které vedou ke snižování tlaků na životní prostředí, včetně „zodpovědného využívání přírodních zdrojů.“ Akční plán též zdůrazňuje potřebu lépe aplikovat výsledky výzkumu a vývoje v praxi. V polovině února 2013 bylo založeno Evropské inovační partnerství pro nerostné suroviny, a to za účelem snížení závislosti EU na surovinových zdrojích a jejich dovozu, postupné náhrady vzácných tzv. „kritických surovin“ dostupnějšími alternativami a podpory inovativních postupů při průzkumu, dobývání, využívání a recyklaci nerostných surovin. Cíli do roku 2020 jsou realizace 10 významných inovačních projektů a náhrada alespoň 3 kritických surovin. Průmyslová politika pro éru globalizace Průmyslová politika pro éru globalizace byla rozpracována do strategického dokumentu „Integrovaná průmyslová politika pro éru globalizace: Konkurenceschopnost a udržitelnost ve středu zájmu“. Zdůrazňuje nutnost realizace takové průmyslové politiky, která posílí konkurenceschopnost evropské ekonomiky, povede k vytváření nových pracovních míst a zároveň umožní přechod na nízkouhlíkové hospodářství účinně využívající zdroje. Evropská inovační partnerství jsou novým konceptem pro spolupráci státních institucí, firem, vědecké a akademické obce, nevládních organizací a dalších zainteresovaných stran k řešení klíčových úkolů a realizaci opatření v oblastech, která jsou zásadní pro hospodářský růst Evropy. Jejich cílem je především definice společných úkolů, koordinace aktivit napříč sektory a politikami, propojení evropské a národní roviny, posílení spolupráce soukromého a veřejného sektoru, odstranění přetrvávajících překážek systému výzkumu a inovací a rychlejší přenos inovativních myšlenek na trh. Kritické suroviny jsou vymezeny ve Sdělení Evropské komise „Řešení výzev v oblasti komoditních trhů a v oblasti surovin“ (KOM(2011) 25), přičemž se jedná o následující suroviny: antimon, beryllium, kobalt, fluorit, galium, germanium grafit, indium, hořčík, niob, platinové kovy, vzácné zeminy, tantal a wolfram. 3

Podpora projektů k využívání druhotných surovin v  současném programovacím období Některé operační programy v současném programovacím období (2007 – 2013) bylo možné využít pro podporu využívání druhotných surovin. V rámci žádného z uvedených dotačních titulů nebyla problematika druhotných surovin explicitně zmíněna a předmětné projekty bylo možné přihlásit jen do „nadstavbových“ tematických oblastí (např. obecná podpora podnikání apod.). V kompetenci MPO šlo zejména o programy Rozvoj, Inovace a Potenciál. Podpora tak byla nejednoznačná a značně roztříštěná. 3

OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Struktura OP PIK Prioritní osa 1: Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace Prioritní osa 2: Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků Prioritní osa 3: Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin Prioritní osa 4: Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií Prioritní osa 5: Technická pomoc 3

OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Podpora bude směřována i na opatření v oblasti využívání druhotných surovin. Podporovány budou především projekty výzkumného charakteru, experimentálního vývoje, projekty inovačního zaměření a technologické pilotní projekty. Příklady: projekty, kterými se budou z použitých výrobků získávat efektivním postupem cenné druhotné suroviny, inovativní nízkouhlíkaté technologie na získávání a zpracování druhotných surovin a technologie na výrobu inovativních výrobků z druhotných surovin v zájmu podpory exportu. 3

OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Cílovou skupinou budou podnikatelé z oblasti především MSP, podpora velkých podniků není vyloučena Předpokládáme, že podpořené projekty prohloubí spolupráci podnikatelských subjektů a výzkumných organizací a vysokých škol a budou mít pozitivní vliv i na zaměstnanost. Podpora bude poskytována podnikatelům se sídlem ve všech regionech České republiky, kromě hl. m. Prahy. 3

OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – proces přípravy do konce června připravit finální verzi OP PIK, včetně indikátorů pro hodnocení budoucí úspěšnosti programu, následně předložit vládě ČR k projednání, probíhá SEA, po schválení vládou dokončit vyjednávací proces s EK, 28. února 2014 byl odeslán OP PIK do Bruselu jako podklad k neformálním konzultacím. 3

Aktualizace Surovinové politiky ČR Surovinová politika ČR definuje základní strategické cíle ČR v oblasti nerostných a druhotných surovin. Obsahuje 2 samostatné části: I. POLITIKA NEROSTNÝCH SUROVIN ČR II. POLITIKA DRUHOTNÝCH SUROVIN ČR Základní vize: I. PŘEDNOSTNÍ VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH NEROSTNÝCH ZDROJŮ II. PŘEMĚNA ODPADŮ NA ZDROJE

Aktualizace Surovinové politiky ČR Politika druhotných surovin ČR předložena do vlády dne 16.10.2013. Vláda vzala dokument na vědomí, schválila hlavní cíle a uložila zpracovat SEA. (UV 772/2013) Příprava Akčního plánu na podporu zvyšování soběstačnosti České republiky v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami v případech, kdy to je technicky možné a ekonomicky rentabilní. Akční plán stanoví konkrétní úkoly, termíny a gesce za jejich plnění. Předložen do vlády do konce roku 2014.

Závěr Vyšší a technologicky vysoce inovativní využívání druhotných surovin může přispět k řešení: nižší energetické a materiálové náročnosti výroby, snižování závislosti na dovozech surovin, snižování čerpání neobnovitelných přírodních zdrojů, snižování emisí apod. Existence programu na vyšší využívání druhotných surovin v rámci připravovaného OP PIK poskytne významnou pobídku pro realizaci inovativních projektů a napomůže k naplňování národních cílů odvozených z připravené Politiky druhotných surovin. 3

Děkuji za Vaši pozornost! PhDr. Věra Havránková havrankova@mpo.cz