Český statistický úřad | Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Subsektory finančních institucí
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X POSKYTNUTÍ A AKTIVACE ZÁRUK ZA PŮJČKY I/37.
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
10. Slovenská demografická konferencia
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/4 Téma C27 FISIM mezi rezidenty a nerezidenty.
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Nástroj změny v místním prostředí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.
Finanční statistika v národním účetnictví (makroekonomická analýza, 5HP501) Václav Rybáček kontakt: katedra institucionální ekonomie konzultace:
Základy účetnictví změny rozvahových položek
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Hana Peroutková Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dopady neuznaných evropských projektů dle ESA 95 Smilovice, Dagmar Pavlová MF ČR, O37
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Účetní reforma v druhém roce
Ruská federace x WTO a OECD
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Národní účty - aplikace
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Finanční výkazy obchodních společností
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
Soustava veřejných rozpočtů. Osnova kurzu 1.Veřejné rozpočty v ČR 2.Státní rozpočet a rozpočtový proces 3.Střednědobé rozpočtování 4.Územní rozpočty 5.Podmíněné.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Ing. Vítězslav Ondruš, CSc. Odbor ročních národních účtů HISTORICKÁ ROČENKA NÁRODNÍCH.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Návrh konsolidační vyhlášky a návrh novely technické vyhlášky.
D OPADY ÚČETNÍ REFORMY VEŘEJNÝCH FINANCÍ V KONKRÉTNÍCH PODMÍNKÁCH VYBRANÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Financování a účetnictví základních škol
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Příloha k prezentaci Vítězslav Ondruš.
Nástroj změny v místním prostředí
Finanční účetnictví RADNICE
Obecná část rozpočtového práva III
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky, PAP)

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 2 −Nezastupitelná úloha v rozvoji územních celků −Úlohy jako jednotek sektoru vládních institucí s významným vlivem na: −hrubý domácí produkt, −na konečnou individuální (např. dávky hrazené z rozpočtu obcí) a −kolektivní spotřebu (např. péče o životní prostředí). −Vliv na mezinárodně (ostře) sledované veličiny vládního deficitu a dluhu Význam územně samosprávných celků v rozvoji ČR

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 3 −Rozpočtová odpovědnost: −rostoucí pozornost aktivitám vládních institucí −postupné se zvyšování pozornost místním vládním organizacím. −Zpevňování rozpočtové kázně: −ministři financí EU odsouhlasili určité povinnosti vládních institucí v poskytování řady dalších údajů −růst tlaků na údaje o aktivitách vládních jednotek Evropský kontext

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 4 −Administrativní zdroje (finanční a účetní výkazy): −ČSÚ využívá je od 90. let. −Se vstupem do EU by z administrativních zdrojů mělo být získáno 90 % údajů. −Způsob účtování a struktura administrativních zdrojů však není v souladu s požadavky EU. −Roční statistický výkaz (VI 1-01 a EU Granty 1-01) −Nástroj pro získávání podrobnějších údajů (kromě toho další výkazy pro jiné oblasti statistiky). −Výkaz předkládaly (ještě v roce 2011) všechny územně samosprávné celky. Datové zdroje: VI 1-01 a EU Granty 1-01

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 5 −ČSÚ přivítal zavedení centrálního systému účetních informací státu −Systém není pro potřeby vládních účtů a notifikací vládního deficitu a dluhu plně vyhovující: −problém transparentnosti (nejsou transparentní údaje o majetkových účastech u jednotlivých společností, dividendách, dotacích z EU a jejich tocích, dotacích a úrocích a jiných transakcích mezi místními jednotkami, poskytnutých garancích apod.); −Proto návrh na analytické členění syntetických účtů (PAP) Centrální systém účetních informací státu

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 6 −Jde o účetní kategorie navazující přímo na účtovou osnovu; −Významný podíl na vládním deficitu a dluhu: −cca 12 % na vládním deficitu a cca 6 % na dluhu; −Jednotky, které předkládají PAP, nebudou dostávat statistický výkaz VI 1-01; −Uvědomujeme si složitost: −zjednodušení by bylo možné prohloubením syntetických účtů a jednoznačným vymezením jejich obsahu; −Počet jednotek nedopovídá potřebám vládních účtů: −pokrývá cca 7 % z celkového počtu místních jednotek; −získané údaje jsou za některé ukazatele hluboko pod 50 % celkové hodnoty ukazatele (je třeba 90 %). Pomocný analytický přehled (PAP)

Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 7 Děkuji za pochopení v poskytování údajů a vstřícnost při jejich ověřování!