registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob.
Charakteristika zásob
Účtování pořízení zásob koupí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_013.
OPRAVY A KONTROLA ÚČETNÍCH ZÁPISŮ
Operativní a analytická evidence zásob
Spotřebitel a jeho práva
Daň z přidané hodnoty a její účtování
R E K L A M A C E REKLAMACE (VÝTKA) individuální dopis, který vyhotovuje odběratel v případě, že: byly zjištěny závady při přejímce zboží (např. poškození,
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:19.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _721 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Zahuštěné mléčné výrobky
VY_52_INOVACE_ZBP1_5964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3864VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
inventarizace majetku a závazků
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
Přijímání a vyřizování reklamací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zásoby Účtování výrobků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Smyslová ústrojí člověka
Klára Hajošová, Michal Novák, David Kodálik
HOTOVOSTNÍ OPERACE Nákup a prodej. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
PŘEJÍMKA ZBOŽÍ PŘÍJEM ZBOŽÍ - zahrnuje tyto dvě hlavní operace: 1.odběr zboží od dodavatele 2.přejímku zboží - kontrolu množství a jakosti odebraného.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
POSTUP A PODMÍNKY POVINNOSTI DODAVATELE  Dodat zboží přesně podle smlouvy, potvrzené objednávky - druh, velikost, množství, rozměry, kvalita, cena,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Ing. Sikorová Renata
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150211 Ovoce – přejímka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

v průvodních dokladech. Hlavním úkolem obchodu je poskytovat kvalitní služby zákazníkům. Podmínkou je správný nákup zboží a péče o kvalitu zboží. Zárukou splnění tohoto požadavku je řádný odběr a přejímka. Pracovníci prodejen ručí za to, že množství, jakost, druh a cena dodaného zboží odpovídá údajům v průvodních dokladech. obr. 1 Odběr a přejímka mají význam i v hospodaření prodejny. Tím, že každý pracovník je hmotně zodpovědný za svěřené prostředky, musí mít zájem o to, aby byly ihned u odběru a přejímky odstraněny případné nedostatky. Proto je nutné přistupovat k odběru a přejímce odpovědně a poctivě. Odběr a přejímku provádí vedoucí prodejny nebo jím pověřený hmotně odpovědný pracovník.

Odběr zboží Odběrem zboží rozumíme činnost, kdy dodavatel nebo přepravce (dopravce) předává zboží odběrateli. Při odběru se má odběratel přesvědčit, zda je odevzdána taková zásilka, jaká je uvedena v příslušných dokladech. Odběr je ve skutečnosti povšechnou kontrolou zásilky. Kontroluje se, zda souhlasí počet dodaných kusů – palety, zda je zásilka zjevně neporušena, počítají se kartony, přepravky, zjistí se hrubá váha dodávky.

Místo odběru Odběr zboží se provádí v prodejně nebo na rampě; ve skladišti dodavatele, dopravujeme-li si zboží sami do prodejny. Účast při odběru Odběr zboží vykonává vedoucí prodejny nebo jím určený odpovědný pracovník, který je povinen ještě za přítomnosti zástupce dodavatelské organizace nebo dopravce prohlédnout zboží. Doklady při odběru Dokladem při odběru je dodací list nebo faktura. Na co se zaměřit při odběru? Při odběru se zaměříme na neporušenost obalů, vzhled, jakostní závady, záruční lhůtu apod.

Přejímka zboží Přejímka zboží je úkon, při němž zjišťujeme, zda zásilka je zcela v pořádku, anebo v pořádku není; jejím výsledkem má být věrohodný průkazní doklad o skutečném stavu dodávky. Vedoucí prodejny nebo jím určený pracovník je povinen provést vlastní přejímku dodaného zboží podle průvodních dokladů. Přejímka zboží spočívá v prověrce jeho množství, jakosti, záruční lhůty, kompletnosti a sortimentu. Na správné přejímce zboží je závislá nejen spokojenost spotřebitelů, ale i hospodářské výsledky prodejen. Přejímku pečlivě provádějí nejlepší pracovníci ovládající nejen zbožíznalství, ale také všechny směrnice a zásady správného přejímání zboží. Místo přejímky Přejímka se provádí v prodejních nebo skladovacích prostorách prodejny. Doklady při přejímce Dokladem při přejímce jsou průvodní listy (dodací list, faktura, doklad o složení výrobků nebo jeho skladování).

Kontrola množství. Jde o prověření správného počtu kusů, váhy, míry. Kvantitativní Kontrola jakosti. Kvalitativní přejímka se provádí různými způsoby. Na prodejně provádíme organoleptické (smyslové) zkoušky – zrakem, čichem, hmatem, chutí, sluchem. Druhy přejímky Kvalitativní Kontrola kompletnosti. O nekompletnost dodávky jde tehdy, nedodá-li dodavatel všechno objednané zboží. Sortimentní

Reklamace zboží u dodavatele Podstatou přejímky je postižení případných jakostních a množstevních závad v dodávce. V případě nesrovnalostí je nutno provést reklamaci. Reklamace je písemné sdělení odběratele dodavateli, že dodávka zboží je vadná. Podkladem pro uplatnění reklamace u dodavatele je protokol o vadách nebo reklamační list, který se sepíše ihned po skončení přejímky. V reklamačním listu se musí uvést název zboží, množství fakturované a dodané, množství reklamované, případně uvést jména svědků, popsat zjištěné závady, popř. uvést, jak se projevují, a navrhnout způsob vyřízení reklamace.

Nejčastější způsoby vyřízení reklamace Při další dodávce nám dodavatel toto zboží dodá, při čemž toto zboží již nebude vykázané na dodacím listě. 1. Způsob vyřízení Dodavatel vystaví dobropis. 2. Způsob vyřízení Dodavatel vystaví opravnou fakturu, která bude snížená, např. o částku chybějícího zboží. 3. Způsob vyřízení

METODICKÝ LIST Snímek 2 Vyučující seznamuje žáky s významem odběru a přejímky v hospodaření prodejen. Snímek 3 a 4 Žák je seznámen s pojmem odběr zboží obecně, místem, účastí, doklady při odběru, zaměřením při odběru, při čemž se vyučující zaměří na provedení odběru zboží v tematickém celku ovoce. Snímek 5 a 6 Vysvětlení pojmu přejímka zboží, rozdíl mezi odběrem a přejímkou, místem provedení přejímky a průvodními doklady. Na snímku 6 se po kliknutí zobrazí druhy přejímky a vysvětlení jejich pojmů s popisem provedení jednotlivých přejímek v praxi – zaměření na ovoce. Snímek 7 a 8 Vyučující žákům vysvětluje pojem reklamace zboží u dodavatele obecně, doklady při reklamaci včetně náležitostí těchto dokladů. Na snímku 8 se po kliknutí zobrazí nejčastější způsoby vyřízení reklamace.

CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Obrázky: KAVINA, Josef. Prodej potravinářského zboží. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1975. Učebnice odborných učilišť a učňovských škol. Obrázky: obr. 1 MALAKWAL CITY. File:Fruit Malakwal.jpg - Wikimedia Commons [online]. 11 červen 2012. 2012 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_Malakwal.jpg