Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/15. 10. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Částicové složení látek - atom a prvek
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Model atomu.
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chemické prvky - nekovy
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvkováorganizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Chemické prvky..
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_181.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Atomy, molekuly LC.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_47.
Chemické prvky, jejich názvy a značky
Chemické prvky a sloučeniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMIE ATOM.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Periodická soustava prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
PSP- periodická soustava prvků
Chemické prvky, jejich názvy a značky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Periodická soustava prvků
Model atomu.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Stavba atomu.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Periodická soustava prvků
Mendelejevova periodická tabuľka chemických prvkov
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
CHEMICKÉ PRVKY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: VIII. Tematický okruh: Chemické látky Téma: HISTORIE PERIODICKÉ SOUSTAVY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 8. ročník. Dostupná online na:

HISTORIE PERIODICKÉ TABULKY PRVKŮ Mgr. Eva Vrtišková

Co je to prvek? Soubor atomů se stejným počtem protonů v atomovém jádře Různé prvky = různý počet protonů Každý prvek má svůj název – Český – Latinský (odvozuje se od něj značka) Značka tvořena jedním nebo dvěma písmeny Čteme hláskováním

Vodík = Hydrogenium – čteme [há]

Historie Starověk – Cín, měď, železo, rtuť, olovo, stříbro, zlato, síra, … Postupem času s nárůstem počtu známých prvků => potřeba jejich třídění Různé přístupy – Nejúspěšnější – Dmitrij Ivanovič Mendělejev

Tabulka dnes Vychází z původní Mendělejevovi tabulky Prvky řazeny podle rostoucího protonového čísla – viz přednáška Atom Úprava periodického zákona – Vlastnosti prvků a jejich sloučenin se periodicky mění s rostoucím protonovým číslem!

Prvky v periodické tabulce Každý prvek má svou značku Značka: dvojí význam – Určuje o jaký prvek se jedná – Udává jeden atom daného prvku Jak vznikly názvy prvků? – Z vlastností, názvu světadílu, názvu nebeských těles, podle významných vědců – Př. Zlato = aurum = lesk, Europium, Americium

Doplňte text Soubor atomů se stejným protonovým číslem se nazývá ____________________ Nejúspěšnějším vědcem, který se snažil uspořádat prvky byl _______________ Každý prvek v PSP má svou __________, která má tyto dva významy 1. __________, 2. __________ Názvy prvků jsou odvozeny od a) _______________ b) _______________ c) _______________ d) _______________

Zdroje hry.com/foto/d/dmitrij-mendelejev/ jpg hry.com/foto/d/dmitrij-mendelejev/ jpg av/varian34/historie/historie.htm av/varian34/historie/historie.htm