Rostlinná produkce a prostředí růst a vývoj rostlin faktory produkční schopnosti porostů a kvality rostlinné produkce podmínky prostředí (půdní a klimatické) rajonizace základy tvorby hospodářského výnosu
Vegetační faktory sluneční záření - dopadající globální záření a jeho využití (ovlivnění) teplo - teplota půdy, v porostu /extrémy/, regulace, uzavřené prostory voda vzduch - 0,03 % CO2 (v půdě 10x více) živiny - makroelementy (9), mikroelementy
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE Jednoleté * jarní * ozimé * přesívkové Dvouleté Víceleté
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE Jednoleté jarní * poškozovány teplotami nad bodem mrazu (+1 oC) - okurky * málo odolné teplotám pod bodem mrazu (-2 až -3 oC) - kukuřice, fazol, sója * odolné krátkodobým mrazům (-3 až -5 oC) - ječmen, oves, hrách ozimé - nutná jarovizace * malá mrazuvzdornost (-10 až -15 oC) - řepka, oz.ječmen * střední odolnost proti mrazům (-15 až -20 oC) - pšenice * dobrá odolnost proti mrazům (-20 oC) - žito přesívkové formy a poloozimy - malé nároky na jarovizaci
ROSTLINY PODLE DÉLKY ONTOGENEZE Dvouleté většinou uskladňované přes zimu, nutná jarovizace - řepa, kořenová zelenina Víceleté plodí každý rok, schopnost přezimovat - trávy, vojtěška, chmel, vinná réva
Faktory produkční schopnosti a kvality
Půda Klimatické podmínky Rajonizace
Klima - dlouhodobý průměr - Počasí
Zemědělské výrobní oblasti
Půda Půdní druh (zrnitost půdy) Pevná fáze – minerální částice - organické látky Kapalná fáze Plynná fáze – půdní vzduch Půdní druh (zrnitost půdy) částice nad 2 mm částice pod 2 mm (jemnozem) * písek – 2,0 – 0,1 mm * částice jílnaté – pod 0,01 mm Půda: lehká (písčitá, hlinitopísčitá) – do 20 % jílnatých částic střední (písčitohlinitá, hlinitá) těžká (hlinitojílovitá, jílovitá) - nad 45 % jílnatých částic Pórovitost půdy: * póry kapilární– 65 % * póry nekapilární Polní vodní kapacita voda: kapilární, gravitační, (absorpční, obalová – nedostupná nebo málo) vzduch – v půdě 10 x více CO2
Agrochemické vlastnosti půd pH - reakce půdy - ovlivňuje: příjem živin rostlinami rozpustnost sloučenin rozpustnost iontů s toxickým vlivem (Al+++) činnost a skladbu půdní mikroflóry půdní strukturu Humus - soubor organických látek v různém stupni přeměn. Obsah: 1 - 2 % - nízký (v ČR 1,8-2,2 %) 2 - 3 % - střední Kvalita: dána poměrem určitých složek (huminových kyselin a fulvokyselin) Kladný vliv na: biologickou činnost půdy tvorbu drobtovité struktury tvorbu organominerálního komplexu (sorpce)
BPEJ bonitovaná půdněekologická jednotka Kód: . . . . . 1 2 3 4 5 1 - klimatický region 2,3 - půdní charakteristika 4 - svažitost a expozice pozemku 5 - skeletovitost a hloubka půdy
Podíl faktorů na výnosech
Hospodářský výnos Biologický výnos Hospodářský výnos Prvky výnosu: obilniny: (K * Z * HTS) * 10-5 luskoviny: (R * L * S * HTS) * 10-5 brambory: (R * H * A) * 10-2 cukrovka: (R * A) * 10-2 Kompenzace výnosových prvků Autoregulace Optimální hodnoty výnosových komponentů: podpora tvorby výnosového prvku omezení redukce Kritická období pro tvorbu a redukci výnosových prvků