Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Abiotický faktor půda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Abiotický faktor půda."— Transkript prezentace:

1 Abiotický faktor půda

2 Anotace: Abiotické faktory
Prezentace slouží k seznámení žáků s abiotickým faktorem půda. Je určena pro výuku ekologie v 1. ročníku střední školy.

3 Půda

4 půda

5 půda vznik zvětráváním litosféry (matečné horniny)
zdroj většiny anorganických živin složka pevná, plynná, kapalná

6 fyzikální vlastnosti půdy
pórovitost – závisí na velikosti částic sorpční schopnost – schopnost půdních částic vázat vodu a ionty (zvyšuje se obsahem humusu) teplota – na povrchu kolísá, v hloubce se příliš nemění (s přibývající hloubkou se teplotní křivka zplošťuje)

7 obsah iontů má vliv na kyselost půdy (pH): kyselé půdy, zásadité půdy (viz dále) slanost půdy – zasolení omezuje příjem živin (→ halofyty – adaptace na vyšší obsah solí v půdě, např. jitrocel přímořský, solnička přímořská, hvězdnice slanistá)

8 dělení rostlin dle nároků na množství živin v půdě
ligotrofní = rostou na půdách chudých na minerály (vřes) mezotrofní = rostou na půdách se střední zásobou živin (trávy) eutrofní = rostou na půdách bohatých na živiny (lilie)

9 dělení rostlin podle nároků na pH půdy
acidofilní = rostou na kyselých půdách (vřesy, azalky, borůvky) neutrofilní = většina rostlin alkalifilní = rostou na zásaditých půdách (koniklec, sleziník)

10 v půdě vzniká půdní společenstvo = EDAFON
mikroorganismy (bakterie, aktinomycety, řasy, houby, prvoci), chvostoskoci, hmyz a jeho larvy, žížaly, roztoči, hlístice, vířníci, želvušky, obratlovci (hraboši, krtci, hryzci)… činností organismů jsou půdní částice shlukovány, slepovány, vznikají půdní agregáty, které zlepšují prostředí pro kořeny rostlin

11 Zdroje MACHÁČEK, Tomáš a kol. biomach.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < MACINEK.  [cit ]. Dostupný na WWW: < AUTOR NEUVEDEN. Abiotické faktory [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Klipart MS PowerPoint


Stáhnout ppt "Abiotický faktor půda."

Podobné prezentace


Reklamy Google