Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Facebook: Popularizace vědy
Advertisements

Mezinárodní organizace
OSN OSN= organizace spojených národů
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Mezinárodní integrace
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
STUDENÁ VÁLKA.
Svět Západu a vznik NATO
Evropská integrace 20. století
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
POLITICKÝ A EKONOMICKÝ VÝVOJ EVROPY
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Ekologické důsledky války
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
Mezinárodní organizace
SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU a SJEDNOCOVÁNÍ VÝCHODU
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Studená válka.
Studená válka – 2. fáze uč
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Počátek studené války
Rozdělená Evropa.
 Poválečná situace  Eduard Beneš  Ohrožení ČSR  Mezistátní smlouvy Zahraniční politika ČSR.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Cesta ke studené válce v Evropě
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
4.Fáze (70. a 80. léta).
Karibská (kubánská) raketová krize
Obchodní akademie, Střední odborná škola
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
VY_32_INOVACE_
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova VOJENSKÉ PAKTY Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova

Situace po 2.světové válce Po skončení 2.světové války neustalo válečné napětí, ale naopak vzrůstalo od roku 1946. Počátek období tzv. studené války. 1948 - 1953 - budování světové socialistické soustavy ( Sovětský blok). Tábor kapitalismu x tábor socialismu Vytvoření tzv. železné opony.

Komunistická hrozba Západní státy se obávaly rostoucího vlivu Sovětského svazu i celého východního komunistického bloku, a proto začaly vytvářet vojenské pakty

Rada vzájemné hospodářské pomoci Protože se socialistické státy kvůli železné oponě dostávaly do hospodářské izolace, rozhodly se založit mezinárodní pakt RVPH v roce 1949.

NATO V témže roce 1949 iniciovaly USA založení tzv. Severoatlantického paktu ve spolupráci s VB, Francií a SRN. Cílem byla vojenská spolupráce v severoatlantické oblasti.

ANZUS V roce 1951 založily USA, Austrálie a Nový Zéland pakt ANZUS, aby si zajistily nadvládu v Indickém oceánu a Tichomoří.

SEATO V roce 1954 opět USA iniciovaly vznik dalšího vojenského uskupení zvaného SEATO (Jihovýchodní asijský vojenský pakt), jehož cílem bylo zajistit oblast kolem Indického oceánu.

BALKÁNSKÝ PAKT Jugoslávie po roztržce se SSSR se cítila ohrožena a izolována, proto stála u zrodu tzv. Balkánského paktu v letech 1953 - 1954. Členy tohoto uskupení kromě Jugoslávie byly i Řecko a Turecko.

CENTO Velká Británie založila v roce 1955 tzv. Bagdádský pakt. Členy byly Turecko, Irák, Írán, Pákistán a Velká Británie. Cílem bylo získat vliv ve střední Asii. Tento pakt změnil po odstoupení Iráku název na CENTO.

Varšavská smlouva Blok socialistických států byl stále více obkličován, a proto byl v květnu 1955 založen vojenský pakt, který podle místa vzniku nesl název Varšavská smlouva. Jeho vznik ještě více vystupňoval napětí mezi Východem a Západem.

Cesta ke zmírňování napětí Oba mocenské bloky (Západ a Východ) stupňovaly horečné zbrojení, svět se několikrát ocitl na pokraji celosvětového válečného konfliktu. Obrat nastává teprve v polovině 80.let, kdy Ronald Reagan a Michail Gorbačov uzavírají dohody o postupném odzbrojování.