Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.03.55.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.03.55."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: VOJENSKÉ i EKONOMICKÉ SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU versus BUDOVÁNÍ VÝCHODNÍHO BLOKU Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Prezentace má za úkol podat žákům co největší informační přehled k tématice vojenských i ekonomických organizací, které vznikly během Studené války. Je používán dostatečný obrazový materiál, žáci pracují s otázkami ke krátké filmové ukázce.

3 VOJENSKÉ i EKONOMICKÉ SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU versus BUDOVÁNÍ VÝCHODNÍHO BLOKU

4 Severoatlantická aliance
North Atlantic Treaty Organization Vojenská organizace založená 4. dubna Sídlem je Brusel a jednacími jazyky jsou AJ a FJ.

5 Zakládající členové NATO
Na mapě poznejte a vyjmenujte zakládající členy NATO.

6 Kdy přesně a kde bylo NATO založeno?
Podle ukázky odpovězte na tyto OTÁZKY. Kdy přesně a kde bylo NATO založeno? Jaké byl hlavní důvod vzniku NATO? Kolik bylo původních členů při založení NATO? Jaký článek zakládací listiny byl důležitý a proč? Komu / čemu byla tato organizace vytvořena jako protiváha? Kdy se NATO objevilo v prvních bojových akcích? Kdy proběhla zásadní změna v NATO a proč? Jaká válka byla / je pro NATO nejdůležitější? Kdy do NATO vstoupilo ČR? Kdo podepisoval vstupní smlouvu s NATO za ČR?

7 Severoatlantická smlouva byla podepsána ve Washingtonu.
Na počátku svého vzniku bylo NATO spíše politické sdružení. Prvním generálním tajemníkem se stal Hastings Ismaye, který chtěl udržet USA v Evropě, SSSR mimo západní Evropu a Německo při zemi. Severoatlantická smlouva byla podepsána ve Washingtonu.

8 Nejdůležitější částí Severoatlantické smlouvy se stal ČLÁNEK 5.
Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti.

9 Vojenské uspořádání Díky Korejské válce1950 – 1953 byly vytvořeny vojenské struktury NATO: k případnému boji bylo připraveno 35 vojenských divizí. Vznikla pozice GENERÁLNÍHO TAJEMNÍKA NATO. 1953 chtěl vstoupit do NATO i SSSR,což bylo zamítnuto. 1955 se stalo členem SRN.

10 INTEGRACE EVROPY 1952 vzniklo společenství Evropské sdružení uhlí a oceli, tzv. Montánní unie (ESUO), které mělo na 50 let mezi svými členy vytvořit SPOLEČNÝ TRH pro obchod s uhlím a ocelí.

11 Evropské společenství pro atomovou energii = EUROATOM
Bylo založeno na základě tzv. Římských smluv. Zakládajícími členy byly opět členové Montánní unie. Hlavními úkoly jsou: zvýšení životní úrovně a rozvoj vztahů s ostatními zeměmi budováním a podporou jaderného průmyslu; spolupráce ve výzkumu a vývoji; ochrana zdraví; společný jaderný trh; spolupráce při nakládání s jaderným palivem. Tato organizace poté byla začleněna do EU.

12 EHS – Evropské hospodářské společenství
Založena 1958, 1993 přetvořena tzv. Maastrichtskou smlouvou v EVROPSKOU UNII. Vzniklo pro podporu tzv. EKONOMICKÉ INTEGRACE (vzájemné propojování a odstraňování bariér společného trhu) svých členů = Francie, Itálie, Německo a Benelux. Po se po sloučení tří společenství (ESUO, EHS a Euratom) začalo hovořit o Evropských společenstvích (ES). Počátkem 70.let, v době ropné krize, se ES poprvé rozšiřují. Od 1973 se členy stávají Velká Británie, Irsko a Dánsko, od 1981 Řecko a od 1986 Španělsko a Portugalsko.

13 SCHENGENSKÝ PROSTOR Území většiny evropských států, kde mohou osoby překračovat hranice smluvních států na kterémkoliv místě, aniž by musely projít hraniční kontrolou. 1995 zprovozněn.

14 Evropská rada : Brusel (Generální sekretariát) Evropská komise Brusel Rada Evropské unie: Brusel Evropský parlament: Brusel (výbory)a Štrasburk (plenární zasedání) Lucemburk (Generální sekretariát) EVROPSKÁ UNIE

15 VÝCHODNÍ BLOK Neoficiální pojmenování pro satelitní státy SSSR.
Vznikl jako protiklad svému nepříteli USA. Země, které patřily do tohoto uskupení, byly formálně NEZÁVISLÉ, fakticky však v politice zcela závislé na SSSR. SSSR si nárokoval při konfliktech v satelitních zemích vojensky zasáhnout.

16 Problematická Jugoslávie
od roku 1946 oficiálně socialistickou zemí, nikdy se hospodářsky ani kulturně neorientovala na SSSR. Spolupracovala také se západní Evropou, nikoli pouze s východní. Země byla oficiálně neutrální, odmítala dělení světa na dva bloky supervelmocí a pomáhala založit Hnutí nezúčastněných zemí.

17 Jugoslávie byla od 1963 federativní republikou
Jugoslávie byla od 1963 federativní republikou. Z jakých částí se skládala?

18 RVHP = Rada vzájemné hospodářské činnosti
Sovět ekonomičeskoj vzaimopomošči byla obchodní organizace sdružující v době studené války socialistické státy sovětského bloku –

19 Zakládajícími členy RVHP byly:. (zjistěte v uč. s
Zakládajícími členy RVHP byly: ??? (zjistěte v uč. s. 80) Později přistoupily Albánie (1949), NDR (1950), Mongolsko (1962), Kuba (1972) a Vietnam (1978). Přidruženým státem RVHP byla od roku 1964 Jugoslávie. S RVHP částečně spolupracovaly nebo měly status pozorovatele i některé nesocialistické či rozvojové země (Finsko, Irák, Mexiko, Nikaragua, Etiopie, Laos, Jižní Jemen aj.).

20 Sídlem RVHP byla Moskva.

21 Varšavská smlouva Varšavská smlouva byl vojenský pakt evropských zemí tzv. východního bloku, existující v letech až

22 Podle státních vlajek si zapište členy Varšavské smlouvy:

23 Cílem Varšavské smlouvy byla spolupráce ve vojenské oblasti při společné obraně socialismu, suverenity a nezávislosti + vytvoření protipólu k severoatlantickému paktu. Nejvyšším politickým orgánem Varšavské smlouvy byl oficiálně Politický poradní výbor složený z nejvyšších stranických a státních představitelů členských zemí. Fakticky se výbor řídil povely z Kremlu.

24 Co na této mapě udávají čísla, uvedená u jednotlivých států?

25 SJEDNOCOVÁNÍ ZÁPADU versus BUDOVÁNÍ VÝCHODNÍHO BLOKU
NATO = Severoatlantická aliance, vznik 1949 ve Washingtonu, úkolem vojenského společenství je vzájemná ochrana členů. EHS = Evropské hospodářské společenství, vznik 1957, od 1993 Evropská unie, úkolem je politické a ekonomické sjednocování Z Evropy. Budování Východního bloku –vliv SSSR ve státech Stř. a V Evropy, šíření komunismu a budování socialismu, vznikají lidově demokratické republiky (demokracie potlačována) = totalitní státy RVHP - hospodářské společenství Vých. bloku – Varšavská smlouva – vojenské sjednocení Vých. bloku. Zápis do sešitu

26 POUŽITÉ ZDROJE: Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s Obrázek vlajky NATO cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa rozmístění států NATO cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek podpisu charty NATO H. S. Trumanem cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek H. Ismaye cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek fotomontáže z Korejské války cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa členů Montánní unie cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa Schengenského prostoru cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky EU cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa Evropské unie cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa Východního bloku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky RVHP cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa členských států RVHPcit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek bývalého centra RVHP v Moskvě cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek jugoslávské vlajky cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa bývalé Jugoslávie cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa členů Varšavské smlouvy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky Albánie cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

27 Obrázek vlajky Bulharska cit. 2012-4-7
Obrázek vlajky Bulharska cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky ČSR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky Maďarska cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky NDR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky Polska cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky Rumunska cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek vlajky SSSR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek členů Varšavské smlouvy při jednání v NDR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek poměru sil EU a Varšavské smlouvy cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.03.55."

Podobné prezentace


Reklamy Google