Diskové systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Senior IT operations manager
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Informatika Počítačové sítě.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
PC SÍTĚ I.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Moderní počítačové sítě iSCSI
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
Druhy Počítačů.
Datová úložiště Zdroj: IBM.
Protokol TCP/IP a OSI model
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Internet.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Hardware osobních počítačů
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zálohovací a archivační systémy. Zálohování dat Zajišťuje ochranu proti Ztrátě dat díky hardwarové poruše Ztrátě dat díky uživatelské „blbosti“ Poškození.
VoIP – internetová telefonie Technická řešení © Mgr. Petr Loskot
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RF Ethernet komunikační interface LAN Komunikace po ethernetu
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
Počítačové sítě.
Základní desky Anna Daňková
Transkript prezentace:

Diskové systémy

Diskové systémy Mohou být: Dělí se dále dle jejich využití na: Externí (připojeny mimo počítač, fungující jako samostatné jednotky) Interní (připojeny přímo v počítači) Dělí se dále dle jejich využití na: Diskové systémy pro domácí použití Diskové systémy pro firemní použití Základní (tzv. přímo připojené) NAS systémy (sdílené přes klasickou LAN síť) SAN systémy (připojené do infrastruktury, publikované počítačům jako pevné disky)

Interní a Externí diskové systémy Interní systémy Zjednodušeně jsou to klasické konvenční pevné disky připojené přímo k řadičům pevných disků (u domácích počítačů obvykle přímo do desky, u serverů pak obvykle do speciálních řadičů Komunikační rozhraní je obvykle SATA (pro domácí počítače) a SAS pro servery (ale i pracovní stanice) Fungují jak v režimu diskového pole, tak v režimu JBOD (Just Bunch of disks), což je obvyklé u domácích počítačů Externí diskové systémy Samostatná disková zařízení, která jsou fyzicky oddělena od počítače Komunikační rozhraní je obvykle USB, FW či eSATA (pro domácí počítače) a SAS pro servery. U SAN diskových systémů se pak používají speciální rozhraní typu FC (Fibre channel), iSCSI, nebo nově FCoE (Fibre channel over Ethernet) Fungují obvykle v režimu diskového pole (výjimečně u domácích počítačů jako izolované disky)

Diskové systémy pro domácí použití Jsou vyráběny s důrazem na cenu Interní provedení je obvykle tvořeno pouze pevnými disky připojenými do konektorů na základní desce rozhraním SATA. Sdružování do diskových polí je jen velmi omezené. Nejčastěji jsou k dispozici režimy RAID0, RAID1. Jen velmi výjmečně RAID5 a lepší. Diskové pole bývá obvykle softwarové. Externí varianty se vyrábějí obvykle jako multifunkční zařízení (vestavěný web server, DHCP) a podporují od 1 – 8 disků. Výrobci: Seagate, WD, Hitachi, Samsung jako výrobci pevných disků plus Intel, Nvidia a AMD jako výrobci řadičů, u externích variant diskových systémů jsou etablovanými výrobci firmy Synology, nebo QNAP, nebo D-Link. Externí varianty jsou často vybavovány konektivitou Ethernet a stávají se z nich tzv. NAS řešení (Network Attached Storage) a lze je využít jako centrální úložiště.

Diskové systémy pro firmy Standardní koncept je tvořen kombinací tří komponent Pevnými disky Backplane propojením (univerzální připojení mezi disky a řadičem) Řadičem diskového pole U interních variant se používá takřka výlučně rozhraní SAS (dnes SAS 6G) Je k dispozici celá škála řadičů s podporou většiny úrovní RAID (RAID0, 1, 5,6, 10, 50, 60,100 atd.) Disková pole jsou hardwarová Je kladen důraz na spolehlivost Externí varianty existují ve třech verzích: DAS (Direct Attached) – v podstatě shodné s interní verzí, jen jsou disky uloženy mimo server, řadič diskového pole má externí konektor, který se kabelem propojí do police, kde jsou pevné disky NAS – Diskový systém je v podstatě klasickým počítačem, který je připojen do počítačové sítě a přístup k němu je zprostředkován přes klasická rozhraní určená na sdílení (například FTP, nebo CIFS, nebo NFS). Klient si v počítači jen připojí nasdílenou jednotku. SAN – Diskový systém je připojen do dedikované sítě určené právě pro komunikaci diskových systémů. Jeho prostor může sdílet shodně s NAS mnoho počítačů, ale na rozdíl od NAS jsou jednotlivé diskové prostory publikovány shodně tak, jako by byly v daném počítači klasické interní disky, lze tedy například ze SAN diskového systému startovat přímo operační systém (počítač nemusí mít vůbec pevné disky).

DAS – SATA diskové pole

SAN – FC diskové pole

Svět velkých diskových systémů Jsou to vysoce dostupné systémy Musí na nich být garantována spolehlivost dat Používají se násobné ochrany RAID (na úrovni samotných disků, dokonce na úrovni samotných diskových polic) Počítače dostávají z takovéhoto systému vždy přiděleno určité množství diskového prostoru, které lze v případě potřeby zvětšit, nebo zmenšit. Disky se obvykle přidávají v celých velkých skupinách (běžně například po 16) Jsou obvykle vybaveny několika řadiči Doménou jsou disková pole na standardu Fibre channel Poslední dobou ale sílí tlak na vývoj univerzálního komunikačního standardu, který by sdílel jednu kabeláž (dnes disková pole mají svůj vlastní datový rozvod a LAN síť rovněž) Mluví se v této souvislosti o takzvané konvergenci. Největší výrobci: IBM, 3PAR(dnes HP), EMC, NetApp, HP