Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0458

2 Disková pole RAID Větší počet fyzických disků se nám jeví jako jeden disk logický. Tímto zapojením zvyšujeme nejen kapacitu ale i bezpečnost uložených dat (redudance). Hardwarový RAID – speciální řadič, drahé a rychlé Softwarový RAID – řeší OS, levné ale pomalé

3 RAID 0 Není redudantní! RAID 0 = prokládání dat (min. 2 disky) Data jsou rozděleny na části a ty jsou zapisovány na oba disky. Zvyšujeme tím rychlost diskového pole, ale při poruše jednoho disku ztrácíme celé pole.

4 RAID 1 RAID 1 = zrcadlení disků (min. 2 disky) Na oba disky jsou zapisovány stejné data. Poloviční disková kapacita pole. Rychlé čtení ale pomalý zápis. Odolnost proti výpadku disku.

5 RAID 5 RAID 5 = redudantní pole s paritou (min. 3 disky) Data se zapisují postupně a prokládáme paritu. Ztráta kapacity je pouze n-1, je rychlejší čtení ale pomalý zápis. Odolnost proti výpadku disku = dopočet z parity.

6 RAID 10 RAID 10 = zrcadlení a prokládání (min. 4 disky) Poloviční disková kapacita. Nejbezpečnější a nejrychlejší diskové pole.

7 Hot-spare Pro zajištění nepřetržitého provozu diskového pole i při výpadku disku. Pole obsahuje disk navíc, kdy v případě výpadku je automaticky aktivován. Zaujme roli vadného disku a jsou na nej dopočítána data, které disk obsahoval. Hot-spare disk může sdílet více polí.

8

9 NAS NAS = datové uložiště v síti Je připojeno do místní sítě LAN pomocí UTP kabelu. Pracují na OS Unix a Linux (př: OpenMediaVault) Přístup k datům pomocí protokolů NFS, FTP, SMB, AFP...

10 SAN Datová síť oddělená od LAN, WAN... Vysoké zabezpečení a konsolidace dat Propojovací technologie: FC – Fibre Channel (optické spojení) Vysoká rychlost ale vysoká cena iSCSI – aiskazi (GBethernet) Podstatně levnější než FC

11

12 Zdroje informací: [1] www.wikipedia.cz [2] www.optimalizovane-it.cz [3] www.svetsiti.cz Citace: [4] www.storage.cz [5] www.vahal.cz


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO."

Podobné prezentace


Reklamy Google