Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné."— Transkript prezentace:

1

2 NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné úlohy jako stolní počítače. Komponenty v noteboocích jsou miniaturizované a optimalizované z hlediska příkonu, fyzických rozměrů a hmotnosti.

3 Napájení Notebook je napájen z hlavního akumulátoru nebo z externího měniče napětí (elektrického adaptéru), který dobíjí akumulátor a zároveň napájí i samotný počítač. Měnič je obvykle připojen do síťové zásuvky, existují ale i měniče pro připojení do automobilu. Hlavním akumulátorem je míněn silný zdroj elektrické energie, který dokáže udržet počítač v chodu i bez napájení z elektrické sítě po dobu v řádech desítek minut až hodin. Někdy je možné vyměnit modul (např. DVD mechaniku) za další akumulátor. Životnost akumulátoru je 3–5 let, cena akumulátoru tvoří 20–30 % ceny notebooku.

4 Grafická karta Grafická karta je buď integrovaná v čipsetu, nebo v samostatném GPU – někdy se sdílenou pamětí. Výkonnostně odpovídají grafickým kartám ve stolních PC, jsou však optimalizované pro nízkou spotřebu energie. Standardem je výstup VGA, DVI, kompozitní videovýstup nebo S-Video pro připojení externích displejů, respektive televizí. U některých výkonnějších multimediálních či herních notebooků lze dnes najít i výstup videa a zvuku v HD rozlišení – HDMI.

5 Procesor Existuje široké spektrum procesorů pro notebooky dostupných od firem Intel (Pentium M s technologií Centrino, Celeron, Core Duo a Centrino Duo).V roce 2009 je výkon mobilních CPU mnohdy při všedních pracích podobný jako u verze pro desktop. Podstatný rozdíl je ve spotřebě v maximálním odběru. Snižování frekvence a díky tomu i snížení spotřeby je dnes běžné už i u desktopových CPU, ovšem mobilní verze má lepší správu. Naopak pro potřeby vysokého výkonu nejsou notebookové procesory vhodné.

6 Zařízení pro ukládání dat Optická mechanika: Notebooky bývají vybavené mechanikou DVD (DVD RW DL) s vypalováním. Je však ve verzi slim. Disketová mechanika: Dnešní notebooky už nedisponují disketovými jednotkami, je však možné připojit externí přes USB port. Pevný disk je obvykle formátu 2.5", standardizovaný s výškou 9 mm. Používají se (podobně jako ve stolním PC) HDD typu SATA, nebo IDE. Disk je optimalizovaný pro spotřebu, kapacity jsou nižší nebo srovnatelné jako u stolních PC. Notebook je často vybavený zařízením pro vypínání disku, pokud se nepoužívá, a obvody pro ochranu disku před nárazem (snímá rychlý pohyb notebooku – předpoklad pádu – a ihned přeruší práci a umístí hlavu disku do ochranné polohy).


Stáhnout ppt "NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné."

Podobné prezentace


Reklamy Google